MAGYAR NŐK KÉRÉSE AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BIZTOSÍTÁSÁÉRT

http://4.bp.blogspot.com/-BnNGKZrg9Jk/TffA2zUHfdI/AAAAAAAADMU/6JQzdIFhnao/s320/IMG_4237.JPGAz ambuláns szülés a legtöbb Nyugat Európai országban nem számít ritkaságnak, sőt, törvényben rögzített lehetőség: komplikációmentes szülés és egészséges gyermek születése esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatják a kórházat. Vannak, akiknek a kórházi környezet jelenti a biztonságos környezetet szülésük során, azonban komplikációmentes szülést követően szívesebben térnének vissza otthonukba. A kórházból való távozásnak ilyen esetben semmilyen egészségügyi kockázata nincs.

Bár az ambuláns szülést Magyarországon sem tiltja semmilyen jogszabály, a magyar nők csak nagyon kivételes esetben tudnak ezzel a jogukkal fenyegetés és zaklatás nélkül élni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási rendszere jelenleg csak abban az esetben nyújt a kórházaknak teljes támogatást a szülés levezetéséért, ha az anya legalább három napot fekvőbetegként a kórházban tölt, így a kórházak anyagilag is ellenérdekeltek az anya és az újszülött korai távozásában.

A korai hazatérést választó nők sok esetben komoly adminisztrációs akadályokba ütköznek, a kórházak nem egyszer szakmailag nem kellően megalapozott ellenjavallatra hivatkozva tartják benn az újszülöttet, és több esetben előfordult, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beavatkozott, amikor a szülést követően az anya el akarta hagyni a kórházat.

A nők alapvető emberi joga, hogy a megfelelő információk birtokában szabadon dönthessenek az őket és gyermeküket érintő kérdésekben, és megválaszthassák szülésük körülményeit. A magyar nők egy része azt igényli, hogy amennyiben a körülmények engedik, már a szülést követő első napokat is gyermekével együtt családi közegben tölthesse, ezért szülését követően hazatérhessen otthonába.

Arra kérjük tehát a Kormányt, hogy az egészségügyi szaktárcával együttműködve a finanszírozási és strukturális rendszer megfelelő átalakításával mielőbb biztosítsa, hogy az ambuláns szülés a magyar családok számára is szabad választási lehetőség legyen.

 

2013.május.09.

 

Ha egyetértesz azzal, hogy a nőknek joguk van eldönteni, hogy komplikációmentes szülést követően mikor szeretnék elhagyni a kórházat, kérjük csatlakozz a petícióhoz. Csatlakozz akkor is, ha Te magad nem élnél ezzel a lehetőséggel, de egyetértesz az elvvel, hogy a választás joga a nőé.

 


Születésház Közhasznú Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével