MAGYAR NŐK KÉRÉSE AZ AMBULÁNS SZÜLÉS BIZTOSÍTÁSÁÉRT


Vendég

/ #73 Re:

2013-10-17 21:09

#13: -

Az a helyzet, hogy az egész rendszer rossz, de nem lehet csak egyetlen láncszemet megváltoztatni. Igazad van, tapasztalt szem kell az újszülött "észleléséhez", és támogatás az anyának. Ezzel együtt, ma is, amikor az anyák egy része a 3. napon hazamegy, úgy ér haza, hogy szinte semmilyen segítséget nem kapott a kórházban, és otthon sincs neki túl sok. Szülészeten dolgozom, és frissen hazament újszülöttek családjának segítek. Látom, tapasztalom. A nagy kórházi osztályok alkalmatlanok arra, hogy jatrogén ártalom nélkül valósítsák meg a kisbaba és az új anya ellátását. Már a több ágyas szobában való lét, az apa kirekesztése, az "egy kaptafára" való ellátás is gondot okozhat, ami később, otthon csapódik le, és szoptatási problémákhoz (is) vezet, ráadásul az anya úgy ér haza, hogy egyáltalán nem érzi magát kompetensnek.
Amúgy a harmadik napon elbocsájtás szerintem a legnagyobb marhaság: ekkor sárgul be a baba, ekkor történik meg a tejbelövellés, ami átmeneti szoptatási nehézségekkel járhat. És ezen a napon az anya azzal van elfoglalva, hogy vadássza a saját és a baba záróját, pakol, csomagol, apa tűkön ül, takarítónő már kirakná őket, gyerek üvölt. Talán ha fél nap múlva hazaérnek. Ha azt az anyát, aki a hazamenést választja szülés után, már az első nap felkészült gyermekágyas nővér várná, és a kritikus napokon meglátogatná, akkor mindenki jobban járna. Nem hiszem, hogy ez többe kerülne, mint a kórházi ápolás.
És még valami. Sheila Kitzinger idéz egy anyát a Miért sír a baba? című könyvben. Az anya lejegyezte, hogy hányszor zavarták meg a nap folyamán az anya-baba kettőst (lázmérés, takarítónő, kisvizit, nagyvizit, látogatók, kaja, fürdetés, gyerekorvosi vizit, új paciens érkezése, vérnyomásmérés stb. ) Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor már ez is elég ahhoz, hogy lássuk: a kórházi rendszer súlyos zavart kelt a baba-mama összehangolódásban, az igény szerinti szoptatás is szinte lehetetlen, hiszen a "beteg" alkalmazkodik  mindig.
Szó sincs gőgről. Éppen az újszülött sínyli meg ezt a helyzetet. Hidd el, ott vagyok, minden nap.