Ne szívd a vagyonőr vérét! Menj el dolgozni!

Szentirmai Zoli

/ #380 Olvassátok Bertha Szilvia országgyűlési képviselő közleményét:

2013-03-01 21:26

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője által jegyzett közleménye.
A képzés költségét, 11 595 forintot és természetesen az utazást is az őrök fizetik maguknak az esetenként 300 forintos órabérükből. Az egy hetes távollétet a kormány nem kompenzálja, sem az őröknek kieső bért, sem a munkáltatóknak a kieső dolgozók miatt keletkező költségeket.
A képviselő asszony hangsúlyozza: a Jobbik szerint azoknak kellene állnia az újraképzés költségeit, akik felelősek azért, hogy ilyen minőségű oktatásban és vizsgáztatásban részesültek az őrök. Felelősek a képző cégek csakúgy, mint a mindenkori kormányok, amiért ilyen minőségű oktatást és vizsgáztatást is államilag elismertek és tevékenység végzéséhez elegendőnek minősítettek. Felelős a szakmai kamara is, amelynek legfőbb feladata a szakma színvonala feletti őrködés lenne, ám egészen idáig nem tűnt fel a szervezet vezetésének a vagyonőr szakmában uralkodó állapotok, csak most, mikor a képzés kizárólagos jogát a kormány neki ítélte.
A Jobbik elutasítja a kormány álságos politikáját, amellyel ugyan megszüntette a tagdíjköteles kötelező kamarai tagságot, ám egyben olyan kizárólagos jogosítványokkal ruházta fel a szervezetet, melynek révén az eddigi tagdíj többszörösét szedi be a vagyonőröktől, mindezt törvénnyel garantálva.
A közlemény kitér arra is, hogy a kormány napokban megjelent azon magyarázatát is érthetetlennek tartja a Jobbik, mely szerint a közrend és közbiztonság erősítését célzó intézkedéscsomag részeként írják elő ezt a képzést, mert a vagyonőröket „rendészeti feladatokat ellátó személynek” tekintik. Valójában az őrök nem rendészeti feladatokat látnak el, és nem a közrendet, hanem a megbízó magánbiztonságát vigyázzák, vállalkozási keretek közt. Amennyiben Pintér Sándor a közrend védelmébe a magánbiztonságot és magánvagyont védő személy és vagyonőröket is be kívánja vonni, úgy durván szembe megy azzal a folyamatosan hangoztatott kormányzati elvvel, miszerint a közrend és a közbiztonság, és ennek biztosításáért az erőszak alkalmazása, kizárólagos állami monopólium!
Továbbra is kérdés tehát, hogy mi a céljuk ezzel a kötelező képzéssel – amire elmenni sem szükséges, elég csak a vizsgára, ez már megkérdőjelezi a képzés színvonalát –, és miért hárítják az őrökre az összes költséget. Azokra az emberekre tesznek újabb anyagi terheket, akik helyzetének javításáért a kormány semmit nem tett az elmúlt közel három évben.
A fenti kérdéseket részletesen magyarázva a belügyminiszterhez benyújtott írásbeli kérdésünkben is feltesszük, és mintegy 130-160 ezer ember és családjuk várja a választ - zárul Bertha Szilvia közleménye.

http://alfahir.hu/a_felelosok_viseljek_a_vagyonorok_kotelezo_ujrakepzesenek_koltsegeit-20130204