Mentsük meg a természettudományokat a szakgimnáziumokban!
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Kémia-Fizika
Az viszont tény, hogy alig van jelentkező a fizika, és kémia szakokon. Megelöző lépés a szaktanár hiányra??
Re: Re: Ez nagy hiba.
Természetesen a különféle iskolatípusokban nem feltétlenül ugyanazt a tananyagot, nem feltétlenül ugyanolyan módszerrel, hanem a szakiskola profiljához és ismeretanyagűhoz illesztve kell oktatni. De a (természet)tudományos gondolkodás elemeivel mindenkit meg kell ismertetni. Ma ez sokkal egyszerűbb, hiszen bár egyre többet ismerünk meg a bennünket körülvevő világról, a növekvő mennyiségű ismeretanyagot sokkal egységesebb tudományos világkép keretében lehet bemutatni. Sőt a természettudományos oktatás tesz képessé arra minket, hogy a jövő újdonságait is meg tudjuk érteni, be tudjuk fogadni.
1962 -től tanítottam ipar, itechnikumokban és szakközéiskolákban
Fizikát és kémiát mindig tanítottunk az egyetemi felvételhez szükséges szinten.Igaz, hogy földrajzot és biológiát nem mindig.Üdvözlettel:Pulai István.
A természettudományos tárgyak nem csak a tudományos ismereteket nyújtanak, hanem a reálitáshoz kötődő tényalapú gondolkodásra nevelnek. A természettudományos tájékozódóképesség, a reális döntésképesség alapfeltétele. Ezek alapján a természettudományos ismeretek az élethosszig tartó fejlődőképesség garanciái.
Szerintem fontos,hogy a gyerekek tanuljanak természettudományos tárgyakat. Én mindet szerettem. Jó tanáraim voltak. Igaz, nem minden ment 5-re, meg volt,amit nem értettem... A biológia volt a kedvencem. Általa szerettem meg a munkámat is!
Egy csöpp józan észt
Fontos volna, hogy a diákok hiteles forrásból tanuják a természettudományos igényességet, hiszen a kémia, fizika örökérvényű igazságok, nem évülnek el. (Aki az előző mondatra tiltakozott, annak kiegészítem: megfelelően kell persze az érvényességi kört meghatározni, Newton-törvényekkel nem írhatjuk le pl. a relativisztikus jelenségeket, a fizika és a kémia folyamatosan fejlődnek.) Sajnos, az embereket ma is nagyon könnyű megtéveszteni, természettudományos témákban, és sajnos sok csaló alapozza erre üzletét. Az óraszám csökkentése nagyban növeli az áltudományoknak való kitettséget, ezáltal plusz költségeket generál.
Ezen kívül jelentkezzen nálam az a politikus egy sörre, aki a modern fizika vívmányai nélkül is tudná folytatni munkáját (a mechanikát, pl. írógépet, abakuszt és a hőtant, pl. tábortüzet megengedem). De nem jár elektromágnesség, nincs rádió, mobiltelefon. Nem jár relativitáselmélet, nem lesz GPS. Nem jár félvezetőelektronika, nem lesz számítógép, fedélzeti computer, kalkulátor, stb. Nem jár atomenergia, naplem, generátor a szélerőművekhez, áramforrásként maradna az icipicit korábban felfedezett egyszer használatos savas cella (hoppá, ehhez meg kémia kellene), világítás gyanánt pedig nem jár led, fénycső, marad a gyertya.
Kommentben pedig legyenek kedvesek megosztani azokat a parlamenti döntéseket, amikhez az utóbbi időben készült tudományos igényességű hatástanulmány, és azt pozitívan figyelembe is vették.
| This discussion has been closed. |