Hands off culture and media in Hungary!
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
[email protected]
Válasz Lengyel Annának
1 Alföldi, érvényes szerződés: persze igaza van. Nekem meg a magánnyugdíjpénztárammal hittem azt, hogy van, a Költségvetési Tanács munkatársai azt hitték, vonatkoznak rá a munka törvénykönyvének passzusai, és sokaknak meg az állammal, négy évvel ezelőtt mentek el, most visszaveszik. Az állam, 2/3-os hatalmával visszaélve sérti a jogelveket (pacta sunt servanda), miközben betartja a jog betűjét - ez felháborító, tüntettem is ellene, de ez a petíció nem erről szól. A többi is felháborító, amit sorol, csak nem ez van a petíció szövegében.
2 Jegyárak: erről nagyon mást gondolunk, ön és én és a kormány. Valószínűleg ahogy én gondolkodom, az közelebb van önhöz, mint a kormányhoz, de megintcsak: nem erről szól a petíció szövege.
Ha én egy szöveget aláírok, az nem azt jelenti, hogy magaménak fogadom, ami benne van. A megfogalmazó felelőssége, mit vesz bele, mit nem. Ha azt írja, csak "szakembernek" van joga, politikusnak nem abba, mire megy a kultúrára szánt közpénz, ugyanúgy nem írom alá, mintha ugyanezt mérnökök írnák az atomerőműről vagy orvosok az egészségügyi alapról.
Üdvözlettel,
Re: Válasz Lengyel Annának, errata
#28: Váradi Balázs - Válasz Lengyel Annának
"az nem azt jelenti" helyett, helyesen: "az azt jelenti" és az utolsó bekezdésből kimaradt egy "beleszólni"
Re: Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek?
#24: Váradi Balázs - Miért nem írom alá, bár a nagyjával egyetértek?
Kedves Balázs! Ha ön saját pénzen veszi meg a kultúrát, akkor nyilván színházba nem jár, ugyanis minden színház jegyárainak nagy százalékát az állam/önkormányzat (tehát az adófizetők, közöttük nyilván Ön is) fizetik ki.
Mert azt azért világosan kellene látni: az államnak nincs pénze. Az államnak az a pénze van, amit az adófizetőktől így-úgy behajt. Tehát az adófizetők azok, akik a kultúrát támogatják.
És az adófizető állampolgárok azok, akik megbízzák a politikusokat a képviseletükkel, illetve ezért fizetést biztosítanak számukra – tehát a politikusnak nem önmagától, ab ovo van hatalma, hanem az állampolgárok ruházzák fel azzal, átmenetileg, alkalmanként. Magyarország nem királyság, és mi nem vagyunk alattvalók.
A jelenleg hatályos Alkotmány egyébként átvette az Aranybullából a ius resistendi-t, azaz az ellenállás jogát, amely a negyedik nemesi alapjog volt, és amely most (még) mindenkit megillet(ne), illetve kötelez(ne). A 2.§ (3) bekezdés szerint „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.”
Ezen felül a jelenleg hatályos Alkotmány alapján mindannyiunk alanyi joga a művelődéshez való jog, és kinyilvánítja az Alkotmány az oktatás, a tudomány és a művészetek szabadságát is:
70/F. § (1): A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.
70/G. § (1): A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.
Miféle bűnt követhettem el?
Ki írja alá?
Re: Ki írja alá?
#33: Lengyel Anna - Ki írja alá?
Azt gondolom, hogy amíg másik mondandóját marhaságnak nevezheti valaki, addig nehéz lesz kijönni az akol melegéből.
Én igenis annak örülnék, ha nem csak újságírók és művészek írnának alá, hanem a társadalom minden rétegéből jönnének a támogatók. És az is jó lenne, ha nem csak a baloldali média érezné magát megszorítva, hanem a jobboldalon is világossá válna, hogy ez ott is ugyanolyan veszélyes. Hol van erről az oldalak között folytatott párbeszéd?
Azt gondolom, ami itt folyik, az egyfajta pártoskodás és ha csak az a kör ír alá, aki eddig, az nem segíti, hogy a társadalom megértse ennek a törvénynek a valós, teljes társadalomra kiterjedő hatását, mert ez ebben a formájában megmarad egy ilyen befeszült, baloldali cuccnak.
Would Fidesz support its political opponents (when in power) in installing a Mediatanacs?
Therefore I urge them to withdraw this law and go back to their original cause: the strive for a society that is equally free for everyone!
Jules
Utrecht, the Netherlands
Re: Re: Ki írja alá?
#34: Végső Zoltán - Re: Ki írja alá?
Ha maga szerint ez pártoskodás, akkor nem fogunk egyetérteni. Amúgy meggyőződésem szerint felnőtt, értelmes vitában a "marhaság" szónak el kell férnie. De ebben sem kell egyetértenünk. Másfelől viszont most azt írja, hogy nem csak művészeknek és újságíróknak kéne aláírniuk (s hozzáteszem, a több tucat jeles külföldi név tulajdonosai sem érintettek, még ha múvészek is), amivel természetesen nyilván mindenki egyetért, egy órával korábban viszont azt gondolta, "semmit sem ér", ha ők is aláírják. Hát most akkor melyik? Nagy különbség.
civilek is aláírhatják?
a Váradi Balázs szerkesztette petíciót bármikor szívesen aláírnám...
It is unthinkable to suffer under a dictatorship in one of the member states of the EU. If the cultural sphere and those mediums whom are the embodiment of free speech are restricted in their ways or practises, you'll lose freedom. That cannot be allowed nor allowed to be sacrificed on the altar of petty politics!
With Solidarity,
Robert
United Kingdom
Jókaitól ídézve
Re: Re: Re: Ki írja alá?
#36: Lengyel Anna - Re: Re: Ki írja alá?
"Szakmán kívülilként" jelentkezem, mint közöltem is, nyugdíjas közszolga (köztisztviselő) vagyok, bár bölcsész végzettséggel. És ezt a vitát inkább abba kellene hagyni. Számomra a legfontosabb a sajtónyilvánosság lehetősége, ezért írtam alá. És ezért tartom értelmetlennek - csak jelen esetben - a Váradi Balázs által indulált vitát is arról, hogy ki döntösön a közpénzek kulturális felhasználásáról. Természetesen az is megér egy misét, de itt és most másról van szó: annak a bizonyos "misének" a nélkülözhetetlen előfeltételéről, a nyilvánosságról. Kérem, erre összpontosítsunk. Láng László
This comment has been removed by the person who wrote it.
Fall
Re: EU and dictatorship
Dear Robert,
We really hope that the EU won't let this happen. Sadly, they have just condoned the government's stealing of private pension accounts. So there is room for doubt. Do tell your friends about this petition, please and send them the link with some background information in English:
logspot.com/2010/12/report-arts-freedom-under-threat-in.html
/arts-culture/upstaged-blog/579635/canary-in-the-coal-mine-theatermaking-gets-scary-in-hungary
commentisfree/2010/nov/23/hungary-europe-democracy-rule-of-law
Thank you
tiltakozom...
| This discussion has been closed. |