Hands off culture and media in Hungary!

ENGLISH FOLLOWS

El a kezekkel a kultúrától és a sajtótól Magyarországon!

Magyarországon jelenleg veszélyben van a művészi szabadság és a sajtószabadság.

Ahol egy színházigazgatót el lehet távolítani politikai okok miatt, ott bárkit le lehet váltani bármilyen okból: azért, mert liberális vagy konzervatív, kék vagy barna szeme van, katolikus, zsidó, roma vagy homoszexuális.

A művészet: hivatás és szakma, és a művészet értékelése, értelmezése is az. A művészetet szakembereknek kell értékelni, nem pedig politikusoknak. Ha a politikusok döntik el, mi jó és mi rossz, mi számít kortárs művészetnek és mi nem, mi erkölcsös és mi nem, akkor a kifejezés szabadsága sérül. Ebből pedig kaptunk eleget a XX. században.

Ha a bíróság helyett egy politikailag elfogult szervezet gyakorolja majd a jogi kontrollt a médiatartalmak fölött, a sajtószabadság sérül.

A jelen petíció aláírói nem fogadják el a művészet és média fölött gyakorolt politikai kontrollt.

(Ha nem sikerül az aláírás, kérjük, próbálja más böngészővel.)

 

Hands off culture and media in Hungary

Artistic freedom and freedom of the press are under threat in Hungary.

If one theatre director can be dismissed for political reasons, anybody can be dismissed for anything: for being liberal or conservative, for having blue or brown eyes, for being Catholic, Jewish, Roma or homosexual.

Art is a profession and evaluation of art is also a profession. Art should be evaluated by professionals, not politicians. If politicians can decide what is good or bad, what is contemporary art and what is not, what is moral and immoral, political control over the freedom of expression will break loose. We had enough of that in the 20th century.

If a politically biased committee other than the court can have legal control over the content of media, freedom of the press will be curbed.

We cannot accept political control in art and media.

(If you cannot sign this petition, try doing it with another browser)

For more infomation go to:

http://www.wan-press.org/article18748.html

http://www.enpa.be/en/news/hungarian-media-law-fuels-international-concern_50.aspx