Az akác legyen hungarikum!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az akác legyen hungarikum! petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#451

2014-02-05 21:10

Az akác a legintenzívebben növő energia fa,magas hőfokot táplál,A Faipar megtalálta benne a sok oldalú alapanyagot gőzölés és szárítással kezelve.300.éve honos hazánkban ahol legjobban gyökeret vert.Ennek köszönhető,hogy virága itt mézel legjobban a Kárpátmedence fenekén,ezért Hungarikum nálunk az akácméz!Ezt akarják elrabolni tőlünk,úgy mint a másik kincsünket a kék aranyat. "FEGYVERBE MÉHÉSZEK " Védelmet a MÉZNEK és a szegény ember tüzelőjének !!

Vendég

#452

2014-02-05 21:12

Nálunk és a Duna-Tisza között az akác a legelterjedtebb fa, rönkje, virága, méze nélkülözhetetlen! Hasznos és már őshonos, csak ezt figyelembe véve is meg kell védeni!!!!

Vendég

#453 Re: környzet mernök

2014-02-05 21:15

#98: 1 - környzet mernök

valószínű nem ismeri védett növények listáját. Pl. Bulbocoium, Adonis vernalis, hogy magyar neveket is említsek a gyengébbek  kedvéért: kései szegfű, tárnics-félék.


Vendég

#454

2014-02-05 21:19

Az akácot nem behurcolt tájidegen, invazív fajnak, hanem ugyanolyan mezőgazdasági ültetvénynek kellene tekinteni, mint a gyümölcsösöket, vagy a nemes nyár, illetve keleten az olajpálma, vagy datolya ültetvényeket.Ha így kezelnék a kérdést nem lehetne természetvédelmi ürügyekre hivatkozva a kiirtását követelni.

Vendég

#456

2014-02-05 21:22

http://www.wwf.hu/oshonos-es-idegenhonos-fafajok

"Az akác sokoldalú hasznosíthatósága miatt gyakran nem veszik figyelembe, hogy természetvédelmi szempontból komoly problémákat okoz. Invazív és élőhely-átalakító tulajdonságai következtében állományaiból kiszorul (ill. nem tud megtelepedni) az őshonos erdei élővilág. A legelterjedtebb (az őshonosaknál is nagyobb területet borító) fafajunk; erdeink és ültetvényeink 23,2%-át alkotja. "

Vendég

#457

2014-02-05 21:25

Üldözött akác?
Az akác üldözésének abbahagyására szólított fel a mézről szóló irányelvtervezet kedd esti plenáris vitájában Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő.
A magyar méhészek által előállított méz döntő része akácméz, ezért minden, az akác korlátozására, kiirtására vagy támogatásból történő kizárására vonatkozó uniós vagy magyar törekvés a méhészek érdekeivel megy szembe – állítja az EP-képviselő. Ez a tendencia jelentős károkat okoz továbbá a biomassza termelést választó gazdák számára is. A magyar méhészek ezért követelik, hogy semmilyen szinten ne üldözzék az akácot - derült ki a politikus közleményéből.

Eddig a sajtóhír, amelyre az alábbiakban biológusként reagálok. (Hangsúlyozom, hogy véleményemet szakmai érvek alapján fogalmaztam meg és az nem értelmezhető politikai állásfoglalásként.)

Ha valaki beleolvas a
Tóth, P. (2013): Magyar Méhészeti Nemzeti Program Környezetterhelési Monitoring vizsgálat 2012–2013. Országos Magyar Méhészeti Egyesület című anyagba nem lesznek illúziói, arról, hogy mennyire ‚fenntartható’ a magyarországi méhészet.
A témát összefoglaló honlap alján levő linkre kattintva elérhető pdf-ben az anyag.

Néhány fontosabb megállapítás:
Magyarországon folyamatosan növekszik a méhcsaládok száma,Európában Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség,A magas méhsűrűség igen komoly mértékben okozója a ‚sanyarú méhegészségügyi helyzetnek’A számos méhegészségügyi probléma ellen csak nagyon szigorúan betartott és komoly vegyszeres védekezés a megoldás (ennyit a ‚biomézről’)
Szóval egyértelmű, hogy a magyarországi méhészet fenntarthatósága nem az akácon (annak mennyiségén) áll vagy bukik, mert Európán belül azzal is igencsak jól állunk.
Hogy mennyire?
A Központi Statisztikai Hivatal szerint majdnem 448 ezer hektárnyi állományunk van belőle (2012, ezzel a fafajcsoportok között vezető helyen áll). 2000 óta az akáccal borított terület kiterjedése csaknem 75 ezer hektárral nőtt hazánkban.
A számok nem arról tanúskodnak, hogy az akácnak nálunk üldöztetésben lenne része, vagy hogy megsínylené azt.
Ugyanakkor nemcsak hazai, hanem európai tapasztalatok is arról utalnak, hogy az akác monokultúrák a fajgazdagság csökkenését és fajkészlet megváltozását okozzák. Lásd Benesperi et al. 2012: Biodiversity and Conservation 21: 3555-3568.
’Varietas Delectat’ azaz 'A változatosság gyönyörködtet' – tartja a latin mondás. A változatosságra az akác nálunk, távol az őshazájától veszélyt jelent. Nemcsak az élővilág változatosságára, hanem a mézek változatossága is (közízlés uniformizálódásával, a vásárlói igényeknek egyre inkább az akácméz felé való fordulásával).

Ha valamit tenni kell és lehet, akkor a sokféle jó mézet kell propagálni.

Éljen és találjon minél nagyobb piacot a magyar vegyes virágméz!

http://molnar-v-attila.blogspot.hu/2014/01/uldozott-akac.html

Vendég

#458

2014-02-05 21:28

Jobb dolguk nincs mint próbálni a kákán is csomót keresni????? Nincsenek fontosabb tényezők a világban? És ezért még fizetik is őket?????

Vendég

#459

2014-02-05 21:32

Az EU parlament ismét bebizonyította, hogy érdemben működésképtelen, tehát marhaságokkal foglalkozik. Persze, ha ilyen ügyeket át lehet vinni a parlamentben az a képviselőket is minősíti. Mert szavazáskor nincsenek ott. Nem tudom elképzelni, hogy értelmes emberek ilyen gyerekes dolgokkal foglalkozzanak, amikor terjed a nyomor, lassan már elfogy az őslakosság a betelepülők száma folyamatosan nő, energiahiány van, de nincs egységes koncepció. Szóval:Már csak a dinnye négyszögletesítésének szabványa hiányzik.... Mert ugye ez a legnagyobb gond Európában, hogy nem lehet jól kihasználni dinnye csomagolására a faládát.... :-))

Vendég

#460

2014-02-05 21:48

Mindegyik Amerikában őshonos- de mekkora a különbség- mármint a parlagfű és az akác között! A petíció sokféle aspektusból részletezi az akác előnyeit, a parlagfűnek legalább annyiféle kára-és hátránya van!Az EU hagyja békén akácfáinkat, inkább segítsen a parlagfű végleges kiirtásában!!!!

Vendég

#461

2014-02-05 22:31

reklámokat nem kérek !!!

Vendég

#462

2014-02-05 22:49

Az akác az életünk,a gyógyulásunk a téli tüzelőnket jelent a számunkra Magyaroknak,és ,
más Európai népnek ahol telepítik,megbecsülik és hasznukra hajtják!
Gitta
Vendég

#463

2014-02-05 23:06

Ha nincs fa, megkezdödik az elsivatagosodás és nem lesz ami lehuzza az esöt.


Vendég

#464

2014-02-06 03:40

Tisztelt olvasók!
Egy normális ember tudja, hogy mi a méz. Sajnos az E.U.-t vezetők egy része csak a pénzt, annak szagát, ízét, gyógyító hatását ismeri. Bezáratták gyárainkat, modern rabszolgákká tettek. Egy szerencsénk van - még nincs csapja a levegőnek, ha így haladunk az is lesz, s akkor?
Igen! AZ AKÁC LEGYEN HUNGARICUM!

EL A KEZEKKEL FÁINKTÓL!

TISZTELETTEL,

Balázsiné


Vendég

#465

2014-02-06 04:31

Ha már - anno - kiirtották a tölgyeseinket az oszmánok és az osztrákok, amit pótolandó telepítették a szapora akácot, hogy ne sivatagosodjunk, s legyen a szegényeknek is tűzrevaló... No, meg egy kis méz!
A mangalica is hasonlóképpen került hozzánk; ti. a török vitte a marhát, ezért hoztuk a szerbektől ezt a jófajta sertést, hogy törje ki a nyavalya az ellenséget...! Mellesleg, támogatnám a tölgyesek ismételt telepítését, de hát az nem tíz-húsz év, hanem több száz is, ha belegondolunk a négyölesekbe... a makkosokba...

Vendég

#466

2014-02-06 05:08

Ahhoz Magyarországon kiirtsák az akácfákat, fel kellene az egész országot szántani. Aki már valahol mentesített egy területet akáctól/ pl. építés miatt/ tudja ezt. Ez a cél!! Felszántani, aztán sóval behinteni. Nem az akác az igazi ok. Ezt vésse minden magyar az eszébe!!!!

Vendég

#467

2014-02-06 05:56

AZ AKAC LEGYEN HUNGARIKUM

Vendég

#468

2014-02-06 06:12

Érthetelen , hogy kinek és miért vannak útban ezek a gyönyörű fák. Ismét valami üzlet? Ne szóljanak bele, ez a MAGYAROKÉ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vendég

#469

2014-02-06 06:19

Súlyos baki!Ha csak az akácmézre gondolok, ami világszerte közismert nagyon fontos gyógyszerként fogyasztott termék. Avagy említhetem a fáját, mint nagyon fontos anyagként használható ipari nyersanyag.
Egyértelmű, hogy egyik leghasznosabban alkalmazható növényünk kipusztítása érthetetlen és megmagyarázhatatlan butaság,vagy egyéni üzleti érdek!?

Vendég

#470

2014-02-06 06:51

Gyalázat! Ezek a mocskos korrupt,tudatlan szemétládák!

Vendég

#471

2014-02-06 07:05

A hozzá nem értés miatt folytatódnak az esztelen, (netán szándékos) intézkedési tervek. Úgy látszik, hogy az egész ország mindenestől útjába van valakiknek. Minden gondolkodó ember tudja, hogy kik ezek!

Vendég

#472 Re:

2014-02-06 07:34

#457: -

Kedves Kolléga!

 

A hozzászólásoknál az akácot "támogató" (mi ellen is kéne "támogatni"?) érvek között nagyon sok csúsztatás, fél vagy semmilyen igazság, tárgyi tévedés, manipulatív állítás, stb. szerepel. Ahogy én látom, a közjóért dolgozó természetvédő szakemberek ezen kommentek hallatán csak mosolygnak, esteleg elszomorodnak, de mindenesetre a legtöbben nem reagálnak rájuk. Én sem és ezt azzal indoklom, hogy nincsen rá időm, ha mégis, azt inkább a szeretteimre vagy a munkámra fordítom. Ám attól tartok, hogy ez téves magatartás lehet. Látva, hogy a tájékozatlanság milyen méreteket ölt, egyre inkább úgy vélem, hogy szükség van a józan, tárgyilagos hangvételű, számokkal és egyéb adatokkal alátámasztható tényekre. Mert lehet, hogy ez most csak pusztába kiáltott szónak tűnik, de hátha legalább egy-két embert arra sarkall, hogy valóban elkezdjen utána járni, hogy milyen is ma Hazánkban a fehér akác helyzete. Azért szántam tehát most pár percet erre a megjegyzésemre, hogy kifejezzem: örülök, hogy rátaláltam a hozzászólásodra és csak meg akarom köszönni! :)

Azt nem írom le, hogy igazad van, mert persze, hogy igazad van! :)

 

U.I.: "Éljen és találjon minél nagyobb piacot a magyar vegyes virágméz!" :)


Vendég

#473

2014-02-06 07:38

Ha az elmúlt 300 év, nem elég az akác honosítására itt a Kárpát-medencében, akkor számítani kell honfitársaink azzal az eshetőséggel,hogy nemzetünk több mint ezer éve ugyan itt szintén kevés, nekünk is mennünk kell.

Vendég

#474

2014-02-06 08:04

Felháboritó amit az EU az országunkkal müvelnek!

Vendég

#475

2014-02-06 08:07

Mélyen egyetértek!!!