Az akác legyen hungarikum!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az akác legyen hungarikum! petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#401 Re: Re: Re:

2014-02-05 14:45

#394: - Re: Re:

Ezért tűnik hablatyolásnak, mert érdek-ellentét egyetlen kérdésére sem válaszoltál te sem. Nem tudtok semmit javasolni csak irtani. Ahol pl. lábon állva kiszáradt a cser, oda mit akarsz ültetni? Vagy öntözöd?


Vendég

#402

2014-02-05 14:51

A magyar akácméz legyen Hungaricum.
Fája magas kalóriájú tüzelő. Jó szerszám fa.
Ami még nagyon fontos gyors növekedésű és gyökérsarjról újrahajt.

Vendég

#403

2014-02-05 14:58

Az akácfák megkötötték a futóhomokot; a nyári forróságban kellemes árnyékot adnak az utak mellett; no és ki nem szereti a finom akácmézet?!
ifjpalyizoltan

#404 Megszólíttattam (Re: Re: Re: )

2014-02-05 15:10

#394: - Re: Re:  

Tisztelt Vendég!

(Bocsánat, de nem adta meg a nevét...)

 

A petíció Kezdeményezőjeként megszólíttattam. Ön leírt olyan állításokat a személyemmel kapcsolatban, melyeket nem ellenőrzött sehol sem, csak vélelmezett, és mégis tényként jelentett ki. Vélelmeire az alábbi tiszteletteljes visszajelzésben kívánok reagálni.

 

A petíciót magánemberként indítottam, saját elhatározásból, miután az elmúlt évek akáccal kapcsolatos tanulságai kiérlelődtek bennem.

 

Nem áll mögöttem semmilyen háttérszervezet. Továbbá az internetes aláírás ezen felületen történő elindítása sem került egy fillérembe sem, köszönhetően a széles nemzetközi webfelülettel rendelkező www.peticiok.com honlapok üzemeltetőinek. Ezúton is nagy köszönet a www.peticok.com honlap üzemeltetőinek az elektronikus aláírásgyűjtő felület térítésmentes létrehozásának a lehetőségéért!

 

Van egy csekély magánerdőm, amelyet kizárólag saját költségemből telepítettem, tehát nemzeti, közösségi vagy bármilyen más pénzügyi támogatás igénybevétele nélkül. Ebben a szabad rendelkezésű erdőben kizárólag Kárpát-medencében őshonos fafajok tenyésznek. Akác most sincs benne és a jövőben sem tervezem telepítését. Ennyit a magánerdőgazdálkodásom haszonelvűségéről. Remélem tevőleges példámat Ön és még nagyon sok természetféltő ember követni fogja.

 

A Kárpát-medencében őshonos fafajok melletti tudatos és nyílt kiállásom azonban nem akadályoz meg abban, hogy érzelmektől és indulatoktól mentesen, tárgyilagosan ítéljem meg az akácot, mint a Kárpát-medencében széles körben termesztésbe vont sokrétű fafajt.

 

Ahogy írta, a petíció megfogalmazásában valóban nem tértem ki azokra az ökológiai vagy egyéb kockázatokra, amelyek az akác kárpát-medencei és hazai jelenlétét kísérik. Válaszom erre az alábbiakban áll.

 

Amikor egy elvont vagy konkrét dolog Nemzeti Értékké nyilvánítását kezdeményezzük, akkor természetesen annak a dolognak az előnyeit és hasznait vesszük górcső alá, s természetszerűleg azokat hangsúlyozzuk.

 

Tudta-e Ön, hogy a Tokaji Aszú kis mértékben gyógyszer és ízletes hangulatteremtő italkülönlegesség, nagy mennyiségben azonban akár halálos közúti baleset kiváltója is lehet? Ugyanez az Unicumra, Szatmári Szilvapálinkára, Szabolcsi Almapálinkára, stb. is éppígy igaz. Mindezen italok - a fent kiragadott és hosszan sorolható hasonló vagy akár súlyosabb kockázati tényezőktől függetlenül - mégis bekerültek a Nemzeti Értéktárba. (Azaz hungarikumok lettek.)

 

Tudta-e Ön, hogy a szaloncukor fogszuvasodást okozhat? Számos gyermek és felnőtt számára mégis elképzelhetetlen a karácsony nélküle, ráadásul ő is bekerült a Nemzeti Értéktárba.

 

Tudta-e Ön, hogy az atomhasadás és az ezáltal létre hívható atomenergia atomfegyver gyártására is felhasználható, sőt, a rendkívül súlyos következményekkel járó 1986 áprilisi csernobili atombaleset közvetlen kiváltója lett. Az atomenergia és nobel díjas magyar feltalálói mégis bekerültek a Nemzeti Értéktárba.

 

Tudta-e Ön, hogy a helikoptereket hadászati célra is be lehet vetni? S azt, hogy 1993. 12. 15.-én egy MI-2-es mentőhelikopter a sűrű ködben Tiszaújvárosban egy magas gyárkéménynek ütközve lezuhant, öt ember tragikus és sajnálatos halálát okozva? A helikopter és magyar feltalálója ettől függetlenül bekerült a Nemzeti Értéktárba.

 

A sort még hosszan lehetne folytatni kockázatok és mellékhatások tekintetében...

 

Egyetlen emberi dolog sem tisztán csak fehér vagy csak fekete. Önnek a saját szempontjából igaza van. Viszont nincs jobban igaza, mint azoknak, akik az akácban az értéket és a leendő hungarikumot látják. S ugyanakkor nekem, nekünk sincs jobban igazunk Önnél, de nekünk is igazunk van. Ezeket a szubjektív igazságokat kár egymás fölé helyezni, mert ilyen formában kölcsönös megdöntésre alkalmatlanok. (Ezzel nem relatívizálom azt, amiről itt értekezünk.)

 

Ön azt állítja, hogy én a petíció indításával a magyarságtudatra kívánok hatni. Ez teljesen távol állt tőlem a petíció indításakor, ilyen meg sem fordult a fejemben. Ugyanakkor ha valaminek a hungarikummá nyilvánítását kezdeményezzük, akkor az természetesen hat a magyarságtudatunkra is, még akkor is, ha nem ez az alapvető szándék. Na de hát ha egyszer ennek a nemzetnek vagyunk a tagjai, akkor az akác hungarikummá nyilvánításával nem hathatok az általam hőn szeretet finnek vagy észtek nemzeti öntudatára. Ez azért ugye bocsánatos...

 

Másrészről a magyarkodás távol áll tőlem. Már csak azért is, mert újjászületett hitvalló újprotestáns kereszténynek tartom magam, aki egyetértek Pál apostolnak azzal a kinyilatkoztatásával, hogy "... nincs többé görög és zsidó: körülmetélkedés és körülmetélkedetlenség, idegen, scithiai, szolga, szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus" (Kolossé 3:11.). Azaz az Örökkévaló tekintetében egyetlen nemzet sem rendelheti a másik fölé magát. Mindazonáltal felmenőim között voltak nyugati-örmények és kárpáti ruszinok is, mégis magyarnak tartom magam, mint nagyon sokan mások, akiknek ősei idegen származásuk ellenére valamikor ebben a nemzetben és országban találtak új népet és hazát. És ha zsidó vagy cigány felmenőim lennének, azt sem szégyellném, mert az őseiről senki nem tehet és a származása senkit nem tesz feljebb- vagy alábbvalóvá.

 

 

Maradok tisztelettel!

 

 

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök


Vendég

#405

2014-02-05 15:12

Naponta találkozunk olyan szabályokkal, melyeket nem kellő szskmsi körültekintéssel hoztak Ennek egyik példája lehet a zöldek akáccal szembeni állásfoglalása. Még jó, hogy vannak elfogulatlanabb vélemények is. Sokszor szembetűnő, hogy a "jóllakott" ember állásfoglalást módosít, ha a környezet igazán bemutatkozik. A hiteles ember ilyen esetben nem szégyelli a körülmények változása alapján módosítani álláspontját. A hajótörött ember nem a víz tisztaságát mérlegeli, hanem a túlélésre törekszik.
A fehér akáccal szembeni szabályzat indoka lehet egy burkolt piacszerzési törekvés is. A "négy mancs" határok nélkül is így "működik".
Szabad gondolkodni is.

"Gondolkodó"
Lord

#406 ???

2014-02-05 15:22

#1: ifjpalyizoltan -

Az akácot ha jól tudom Mátyás korában honosították meg magyarországon és itáliából került hozzánk, oda pedig afrikából. Az akácméz ha jól tudom minden európai országban elterjedt sőt az egész világon. Mi a ..csáért is lenne hungarikum???


Vendég

#407

2014-02-05 15:36

Ne engedjük kiirtani az erdőket!

Vendég

#408

2014-02-05 15:52

Az akácot úgy tudom Tessedik Sámuel honosította meg Magyarországon az 1800-as években a futóhomok megkötése céljából. Hozzáteszem sikerrel. A gazdasági hasznán-ami igen jelentős -ezt is meg kell említeni a megvédése során.
Csatlakozom azokhoz akik meg akarják menteni a tájékozatlanoktól.

Vendég

#409

2014-02-05 15:55

Nagyon helyes. Az akác fontos, mint az alföldi futóhomok megkötője és a magyar méztermelés minőségének megőrzője.

Vendég

#410 Re: Re: Re:

2014-02-05 15:56

#394: - Re: Re:

Az általam feltett kérdésekre is tudsz választ adni,vagy csak hangulatkeltésként szólogatsz itt nagyokat?


Vendég

#412 Re: ???

2014-02-05 16:05

#406: Lord - ???

Si tacuisses, philosophus mansisses.

Rosszul tudod


Vendég

#413

2014-02-05 16:07

A világon a z egyik legjobb és "leggazdagabb" a magyar akácméz! Uraink most el akarják venni! A termelőkkel nem bírtak, hát kivágatják a fákat! Ügyes mi? Tegyünk érte és ne engedjük!!!

Vendég

#414

2014-02-05 16:25

Helyeslem !!!

Vendég

#415

2014-02-05 16:34

Szólj hozzá!...

Vendég

#416

2014-02-05 16:34

Azok az agyalagyultak nem tudjak hogy mi a jo.

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2014-02-05 16:43



Vendég

#418 Re: Re: Re: Re:

2014-02-05 16:57

#410: - Re: Re: Re:



Független Magyarországot!”

Akác-koalíció alakult az akác és az akácméz védelmére, miután természetvédelmi indokra hivatkozva kiirtanák az ezeket az erdőket Európában – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Különösen hátrányosan érintené a döntés Magyarországot, amely a kontinens legnagyobb akácfa és akácméz termelője.


Európa akácerdeinek a fele Magyarországon található és a kontinens akácmézforgalmának 70 százaléka is innen származik. Ennek szakadhat vége, mert természetvédő szervezetek lobbitevékenységének hatására Brüsszel kiirtathatja a növényt az unió egész területéről.
Glattfelder Béla néppárti képviselő műsorunknak elmondta: azért vált aktuálissá a kérdés, mert az Európai Bizottság rendelettervezetet készít elő az úgynevezett idegenhonos özönfajokkal kapcsolatban, és megvan a kockázata, hogy akácot is idesorolják. Ezt a fafajt már ma is üldözik, sok helyen nem engedik az akácerdőket újratelepíteni, természetesen megújulni, nem adnak támogatást sem erdő-, sem energiaerdő-telepítésre, ami elfogadhatatlan és káros gyakorlat – jelentette ki.
Magyarországon jelenleg 420-430 ezer hektáron található akácerdő. Tény, hogy nem őshonos, de gazdasági, erdőgazdálkodási és különösen méhészeti szempontból az egyik legfontosabb – közölte Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. „Sok éves átlagban 40-60 százalékát akácerdőről termeljük a mézeinknek. Az akácméz felvásárlói ára mindig magasabb, mint a virágmézeké, a legtöbb bevételt a magyar méhészeknek ez biztosítja. A virágzati ciklusban két pozícióban is tudják a méhészek legeltetni a méheiket”, tehát a bevétel még stabilabb – fogalmazott, hozzátéve: a kiváló magyar akácméz exportszempontból is nagyon fontos.
Az Európai Unió szekta célja: -  háború nélkül tönkre tenni bizonyos európai népeket, országokat!

http://2.bp.blogspot.com/-VZGqSbowbvk/UKLTZpZqhiI/AAAAAAAAEH4/N419160Pli4/s200/E...

Mivel Európában csak nekünk vannak jelentős akácerdeink, nem számíthatunk szövetségesre az uniós döntéshez, idehaza viszont méhész és erdészszervezetek, kutatóintézetek, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szövetséget hozott létre – hangzott el a műsorban. Az akác-koalíció célja, hogy fellépjen a korlátozó intézkedésekkel szemben, megakadályozza, hogy az akácot kiirtsák, továbbá megvédje a méhészeket. A Magosz kezdeményezésére a koalíciót Kárpát-medenceivé bővítenék. Glattfelder Béla szerint az akácfa és -méz közvetett védelmét szolgálná az is, ha hungarikummá nyilvánítanák a termékeket, szavai szerint ennek érdekében megtörténtek az első lépések.
(Kossuth Rádió;

Vendég

#419

2014-02-05 17:20

Felháborító! Az EU bármit megtehet velünk!?
Már a füstölt kolbászt és az akácfákat is betiltják?!
Mi következik ezek után?

Vendég

#420

2014-02-05 17:31

Továbbítom ismerőseimnek is, hogy csatlakozzanak az akácvédő aláíráshoz

Vendég

#421 Brutális dilettantizmus

2014-02-05 17:35

Ezek a sötétzöldek egy kapavágást sem csinálnak,csak okoskodnak az elméleteikkel,abba meg még ők sem gondoltak bele,hogy mi lesz ,hogyan irtatnák ki ,ugyanis az aztán szélmalomharc meg pénz kútba hajigálása lenne a javából,amit ugye mindenkire rá akarnak erőltetni,de abból lesz ám bunyó de rendesen,úgyis az akác győzne az új fafaj meg két év alatt kisülne ott ahol az akác még jól érezte magát.

Továbbá abba se gondoltak bele,hogy ezt a növényt ugyanolyan lehetetlen kiirtani ,mint a parlagfüvet.Egyszóval egy óriási pénznyelőbe akarnak belehajszolni bennünket az Eu ban és itthon akik ezt támogatják.

Megnézném én azt az erdészt meg őshonost védő zöldet aki akác élőhelyen, akác után 40fokos nyarakon 200miliméter esővel, egyáltalán tisztítási kort megélő tölgyest tudna nevelni megfelelő eredeti tőszámmal,ja hogy ha nem jönne össze ez akkor is büntetnének érte... Mondom én hogy pénzfejő és pénznyelő! ilyen helyeken 50éven át minden másnap az akácsarjat kéne irtani meg vágni,az is biztos! EZt ki fizetné meg? A természetvédelem? A zunijó? Ja hogyne,majd ha piros hó esik. Azon erdészeti egységek ahol akác is van,vagy csak akác van,szinte 90%,hogy lehúzhatják a rolót ők is meg azok is akik fával fűtenek,fával oszlopoznak,karámoznak. A méheket meg lehet elküldeni amerikába akácot gyüjteni,hátha átrepülik az óceánt mi? A lovaknak meg csináljanak majd őshonos fából karámot mi? Egyet nem találna őshonosból ami olyan egyenes,mint az árbócakác! A kolbászt füstöljék az alföldön majd bagóval meg őshonos juharral mi? Idióták!


Vendég

#422

2014-02-05 17:35

xxxxxxxxxxxx

Vendég

#424

2014-02-05 17:47

Ha csak a tájformáló hasznát nézzük már óriási szerepe van az életünkben.
Ilyen alapon az unio a burgonyát is betilthatná, mert az sem őshonos a kontinensen.

Vendég

#425

2014-02-05 17:53

Nagy Andrásné