Védjük meg a Normafát! Normafa - Természetesen!


Vendég

#226

2014-03-05 10:18

A Normafát bűn tönkretenni
Somogyi István

#227 Némi ellentmondás a tiltakozó hozzászólásokban...

2014-04-10 16:31

Egyesek az újgazdagoktól féltik a Normafát. Ki kell ábrándítanom őket. A gazdagok ezután is inkább az Alpokban síelnek. Kár irigységi alapon vitatkozni a projektről. Mint, ahogy kár orbánfóbia alapon is, mert ide senki nem tervez stadionokat. Síliftek telepítéséről van szó és síliftek már korábban is működtek a hegyen.
Napvilágot láttak elrettentő adatok a kivágandó fák mennyiségéről, amit úgy számoltak ki, hogy a sípályák alapterületét beszorozták egy erdő átlagos fasűrűségével. Nagyvonalúan megfeledkeztek arról az apróságról, hogy sípályák immár 100 éve léteznek, nincsenek rajtuk fák, csak néhány cserje, ami a síliftek tönkremenetele után nőtt rajtuk, mert kevesebbet használták a pályát.
A tiltakozók féltik a tömegtől a környéket. Akkor ajánlanám, hogy látogassanak fel egy napos vasárnap délután a hegyre. Lépni nem lehet a hömpölygő tömegtől, amelyik aztán hétfő reggelre több köbméter szemetet hagy maga után a megtelt szemetesek környékén.
Érdemes egy havas vasárnap is megtekinteni a pályákat. Szánkók százai, bazmegező utasokkal:
http://hutte.blog.hu/2010/02/15/a_szankosok_budos_panelprolik_legalabbis_a_normafanal_kihelyezett_tabla_szerint

a mentő minden vasárnap menetrendszerűen jön, mert a szánkózók nem tudják felfogni, hogy nem bürokráciából tilos a sípályán szánkózni, hanem számukra is veszélyes, ezért rendre nekimennek a Mátyás király úton álló öntöttvas nyomókútnak.
A hozzászólók egymást túllicitálva süllyesztik a hóágyúzáshoz szükséges hőmérsékletet. Már mínusz 5-nél tartanak. Szerintem elég hozzá a mínusz 1 is. Jobb teleken hóágyú nélkül is sok síelésre alkalmas nap volt a Normafánál. Igaz, hogy nincs magasan, de délnyugati fekvésű. Természetesen az idei tél rossz példa erre, de ez azért nem általános.
Azt hiszem, alapvetően divat ma Magyarországon mindennel lehetőleg szemben állni, minden ellen tiltakozni. Nehogy valakinek ebből haszna legyen!
maximflyer

#228 a beruházás negatív hatásai számottevőbbek pozitív hatásainál

2015-04-22 21:54

Imént olvastam el a Natura2000 hatásbecslési dokumentációt, valamint átfutottam a Normafa történelmi sportterület rehabilitációja című dokumentumot is. Egy mondatban összefoglalva: A beruházásokkal járó pozitív hatások elhanyagolhatóak, és jelentőségük rendre alulmarad a negatív hatások sokaságával szemben.

A tervezett beruházások kapcsán egy pár gondolat:

Downhill-pálya

A koncepció abból indul ki, hogy amennyiben pályákat hozunk létre, és használatukat előre kiváltott engedélyhez kötjük (mely jelenleg nem meghatározott összegbe fog kerülni), akkor a DH-sok kizárólag ezeket a pályákat fogják használni. A koncepció magában foglalja a Normafa megközelítésének további facilitálását a DH-sok számára.

Sehol nem említik, hogy mire alapozzák ezt az elképzelést. Sem korábbi tapasztalatokat nem említenek, sem ezirányban folytatott kutatást.

A DH problémát igenis lehet korlátozni: tiltsák be a kerékpár szállítást a tömegközlekedési eszközökön a XII. kerületben. Aki a Normafán akar kerekezni, hajtson fel. Ezzel párhuzamosan Budapest természetvédelmi területein kívül hozzanak létre pályákat a DH-soknak.

Sízés: a témát a korábbi hozzászólók már kivesézték, a magam részéről én sem áldoznám be a Harangvölgyet képzelt nosztalgia ürügyén.

Nyári bobpálya: miért szükséges ez? A kialakítása tükrözi az egész koncepció fából vaskarika jellegét. Ha a terület túlterhelt, akkor miért akarunk további közönséget odavonzani?

A tanulmányok visszatérő fordulata, hogy a terület rendezetlen. De nem válaszolják meg, hogy ha most sincs forrás a rendészetre, mitől lenne a jövőben. A tervezett beruházások megvalósulásával még többen keresnék fel a Normafát és környékét, a rendészeti probléma csak mélyülne. A rendészeti megoldások között itt is szerepelne a térfigyelő rendszer kiépítése, mely súlyos aggályokat vet fel.

A XII. kerület egészére jellemző a tilosban parkolás, nemcsak a Normafára. A VIII. és IX. kerületben találtak erre megoldást: a klasszikus közterület-felügyelő/borsos büntetés kombinációt. Hatásos. Itt is be lehet vezetni.

A következetlenségeket még lehetne sorolni, de felesleges.

Szavazzuk le ezt a koncepciót, mely valójában semmi mást nem takar, mint egy óriási nyerészkedési lehetőséget a bennfentes köröknek!


Vendég

#229

2015-05-08 05:24

Orommel ertesultem a Normafaval megovasaval kapcsolatos kezdemenyezesrol. Ott eloszor is szemet szur, hogy mi az a titokzatos fantom iskola amely a Hotel Normafa helyen holt videk benyomasat kelti? A masik, hogy kie az Olimpia romszallo mikent turheto el egy ilyen allapotu epulet Budapest egyik leglatogatottabb helyen?

Vegul, de nem utolsosorban a Konkolyi-Thege ut. Ott sorban epulnek a villak - varosiasodik. Kinek a tulajdonaban vannak ott a telkek? Ki arulja a gyermekvasut es a Normafa kozotti utmenti erdosavot? Nem szabad hagyni, hogy a csillagvizsgalo majd a volt uttorotabor elobb-utobb bekovetkezo dobraveresevel az egeszet lebetonozzak mert akkor vege a Svab-hegy Szechenyi -hegy termeszeti ovezetnek. A KFKI is fejleszt holott annak sem ott volna a helye.

Nem egyszeru egyenletrendszer, de tudataban kell lenni, es masoknak is felhivni a figyelmet, hogy a Normafa csak egy kis resze a gyonyoru termeszeti kincsnek ami a Budai hegyseg es amit a szemunk lattara fal fol evtizedek ota a gatlastalan, sok esetben allamilag tamogatott telekspekulacio. Tokmindegy ki van uralmon.

Vendég

#230

2015-06-19 16:36

Normafáért!!! :) ;)
vendeb

#231

2015-06-19 17:07

En eveket dolgoztam ott es semmi valtozas nincs ...lehetne fejleszteni ha akarna a 12keruleti onkormanyzat vagy a vezetoseg.. A turistakra kellene gondolni nem a gazdak emberekre es milliokat zsebre tenni hogy nekik jo legyen ...lehetne több turista ház emberi arakkal mert ugye bar mindenki a sajat zsebet tomi .es jo lenne ha meg maradna a Normafa mert mar nem sok zold terulet van a csaladoknak az embereknek minden beton es aszfalt igy legalabb ez meg maradhatna hogy legyen egy kis zöld a talpunk alatt ès a gyermekeinknek ...de mi ugy is kevesek vagyunk ehhez ugy is a pènz dönt ès ezek az emberek mohok sajnos ...