Összefogás társadalmi párbeszédért a Pannónia u.-i óvoda sorsáról

cskocsis

#1 Ki tegye a várost élhetővé? Hogyan?

2013-09-26 11:00

Vissza kell adni az embereknek a várost, az utcákat, a parkokat. Legyen hely sétálni, beszélgetni, vásározni, találkozni – ahogyan eredetileg is volt: mert a város a nyílt, demokratikus társadalmi élet színtere, a közösség tartja fönn. Ha a város a benne élőket tudja szolgálni, akkor a kölcsönösség alapján, a közösség is szolgálni fogja a várost. Megváltozik, demokratizálódik a benne élők egymáshoz való viszonya. Az utcákon, tereken ne a parkoló autók, hanem az emberek kapjanak helyet, az utakon ne csak az autók, hanem a közlekedés többi szereplője is – a biciklik, villamosok – jusson lehetőséghez. Legyen park ott, ahol, eddig parkoló volt. Legyen zöld az, ami eddig szürke volt. Legyen élet ott, ahol eddig üresség volt. Koppenhága a minta: a világ legélhetőbb városa évek óta. Jan Gehl próféta lett a saját hazájában: először ott sikerült elérnie, hogy koncepcióját elfogadják és megvalósítsák. Persze nem egyik napról a másikra.
http://varoskomm.blog.hu/2013/09/26/profeta_a_sajat_hazajaban_jan_gehl_varosepitesz
Mezoand

#2 A kerület Nemecsek Ernője vagyunk...

2013-09-27 16:15

A Pannónia utcai óvoda helyére tervezett monstrum építészi előadásán elhangzott, hogy az építészek arra törekedtek, hogy a Cézár-Ház és a Római kert túlhangsúlyozott, hatalmas tömbjét ellensúlyozzák. A beépítést a környéken zsúfoltnak nevezték. Arra kérdésre viszont, hogy akkor miért nem enyhítik a tömör épületrengeteget egy parkkal, azt mondták, a Hegedűs Gyula utca és a Pannónia utca is forgalmas, zsúfolt, kipufogógázzal szennyezett, oda nem érdemes zöldterületet tenni. Inkább kiteszik azokat a Kárpát utcai lakótelep tízemeletes panelházai közé.
Tehát Nemecsek Ernők lettünk. Ha nekiállunk tiltakozni, könnyen akár nemecsek ernők is lehetünk így, csupa kisbetűvel. Miért is? Mert azt mondják, mi már úgyis zsúfoltak vagyunk, akkor miért ne lehetnénk még zsúfoltabbak. Ahogyan szegény Ernővel tették: "Te már úgyis vizes vagy… bújj el a vízzel teli medencében". Tudjuk, mi lett az eredménye ennek a hozzáállásnak a történetben. Tüdőgyulladás. Mi védjük már meg a saját tüdőnket!
Nem akarjuk, hogy kivágják a fákat! Nem akarjuk, hogy beépítsék az óvoda helyét! És megteszünk mindent azért, hogy ez ne valósulhasson meg.

Vendég

#3

2013-09-28 16:07

Nagyon fontos lenne a fákat megőrizni és parkot, közösségi teret építeni ide!

Vendég

#4

2013-09-28 16:10

Sziasztok! A szülők, itt lakók segítenének, hogy szebbé tegyük ezt a részt. Nekünk az egész osztályunk jönne! :)
Csaba Kocsis
A petíció szerzője

#5 Re:

2013-09-28 18:08

#4: -

Köszönjük a felajánlást! A facebook oldalunkon is megosztanád?
https://www.facebook.com/Pannonia77


Vendég

#6

2013-09-30 08:01


Egyetértek a petició kezdeményezőjével.

Vendég

#7

2013-10-02 22:20

Budapest kevés zöld területtel rendelkezik és eddig azt gondoltam, hogy az önkormányzat ezt támogatja, hogy legalább ez a kerület legyen élenjáró. Itt sok lakópark és sok iroda épült, kivétel a RAM és milyen fantasztikus lenne, ha RAM közelében és a sok lakótelepi ház mellett egy gyönyörű park létesülne, ami a helyi lakosokat és az idelátogatókat is ide vonzaná és megteremhetnénk végre valamilyen helyi közösséget, ami átvállalhatja részben az önkormányzat karbantartási gondjait. Nem kell ide újabb lakópark!!! Magam részéről szívesen vállalok feladatot, ami a park megvalósítása érdekében történik. Nagy örömmel támogatom a kezdeményezést!!!! Keresztély Mari
anzi

#8 Re:

2013-10-03 08:13

#7: - Létezik egy facebook oldal: https://www.facebook.com/Pannonia77 ezen várjuk a javaslatokat és az önkéntesek jelentkezését. Köszönjük.

 


Vendég

#9

2013-10-03 08:21

Miért kell minden zsebkendőnyi területet beépíteni ebben a városban? Amikor még kereslet sincs az ingatlanokra, irodákra mostanság, annál inkább lenne normális játszóterekre, közösségi terekre.
anzi

#10 Re:

2013-10-03 08:48

#9: - Véleményeket, ötleteket, önkéntesek jelentkezését a pannonia.project@gmail.hu címre várjuk. Köszönjük.

 

 


Vendég

#11

2013-10-05 11:02

Egy támogatásra érdemes ügy...
Vera

#12 Re:

2013-10-05 20:44

#9: -

Teljesen igaz! Így van! Ezt várjuk az önkormányzattól, hiszen elégsok fejlesztési területet tud eladni, melyek bevételt hoznak. A külső XIII. kerületnek nagyon jót tesznek az új épületek, de ide nem hiányzik már egy hatalmas tömb, mely a zsúfoltságot növeli, a zöldfelületet és a közösségi tereket csökkenti!!!!


Vendég

#13

2013-10-06 17:00

arról beszélünk, hogy nincs elég hely az óvodákban. Itt van egy teljesen üres használható óvoda!!

Vendég

#14

2013-10-08 16:09

Ismerem a helyet, nagy szükség lenne azon a helyen zöld területre. Az iskolások, a művelődési házba látogatók és nem utolsó sorban a környéken élő sok ezer ember "egy kis levegőhöz jutna". Emeletes házzal túl zsúfolt, sűrűn lakott lenne a környék.

Vendég

#15

2013-10-08 19:31

Teljesen egyetértek a kezdeményezéssel!!

Vendég

#16

2013-10-09 07:14

A kezdeményezés alapvetően érthető, de valahol nevetséges, hogy tulajdonképpen a Cézár-házban lakók a leghangosabb ellenzők, akiknek a lakása ugyanúgy egy üres telekre épült, a házuk szintén egy monstrum, mégis örömmel vettek ott lakást - csak most éppen féltik a kilátásukat és így az ingatlanuk értékcsökkenésétől tartanak.

Vendég

#17 Re:

2013-10-09 07:29

#16: -

Valószínűleg azért van ez, mert az iskola nem hangoskodhat hiszen az önkormányzat felügyeli, az óvodát szintén...mindenki fél...sajnos..és a lakosság jó része nem tud a dologról...sajnos...2 NAPJA kaptak a környezetben lakók egy papírt miszerint jó lesz ez a lakó komplexum a zöld helyett, közel 400 aláírás gyűlt össze...NEM csak a Cézár házból...


Vendég

#18 Re:

2013-10-09 07:33

#16: - igaza van ÜRES teleke épült a Cézár, nem FÁS területre.

 


Vendég

#19 Re:

2013-10-09 12:14

#16: -

szeretném helyre tenni a dolgokat : a mi kilátásunk pl. semmit nem fog csorbulni, viszont nem akarunk büdösebb levegőt, nem akarunk plusz 200-300 lakásnyi plusz autóforgalmat, és éppen ezért a "nevetséges" szó használatát kérem szépen mellőzni; mivel mi vagyunk a közvetlenül szemben lévő lakóház, ezért  elmondjuk a tiltakozásunkat, a többi szomszéd ugyanis nem fog tiltakozni: az iskola nem fog tiltakozni (mivel a technikai ellátottsága továbbra is az önk.-tól függ, annak ellenére nem fog tiltakozni, hogy ott virít az Ökoiskola felirat a bejáratnál, van is két db élő fa, 750 gyerekre, elég az ! , na én pl. ezt tartom nevetségesnek; a Ram nem fog tiltakozni, mivel az önk. építtette, és a  garázs, ha jól mondom a titulusukat, szintén nem fog tiltakozni; mindent meg fogunk tenni, hogy a már így is terhelt levegő ne romolhasson tovább; még annyit  ideírok, hogy nem a Cézárban lakók adták az építési engedélyt a Cézár-Házra, ha jól tudom, és itt , egy ipari terület volt, tele csavargókkal, kábszeresekkel, akiktől a környékbeliek , annak idején frászt kaptak, aztán jött a bevásárlóközpont ötlete, ettől is frászt kaptak sokan, és utána jött a Cézár; hangsúlyozom, hogy nem a Cézár mostani lakói kérték, hogy itt 9 emeletes házat engedélyezzenek felépíteni, ezt kérjük ne a mi orrunk alá dörgölni


Vendég

#20 Re:

2013-10-09 20:16

#16: -

De hiszen ez nem egy üres telek. Ez egy 3-4 emelet magas fákkal teli park. Ilyen fákból van itt egy tucat és egy másik tucat 1-2 emelet magas egyéb fa is itt zöldel. Ezt akarják legyilkolni egy telekspekuláció miatt. Egyben elkótyavetyélni a közösség tulajdonát.


Vendég

#21

2013-10-10 07:20

Az a baj, hogy a ma 40, 50 vagy 60 évesek generációjából sokan (főleg, akik nagyvárosban nőttek fel) azt a szemléletet hordozzák, hogy a beton az igazi. Az ha egyszer már megkötött, akkor legalább nem kell locsolni. Az már kész van. A fákkal, növényekkel meg csak a baj van. Öntözni, gondozni kell őket. Ősszel meg teleszemetelik a leveleikkel a járdát. Hát kinek kell ez a macera? Az a 3 szál műanyag tulipán (szigorúan páratlan legyen a szám, mert azt úgy illik) az még rendben van a vázában a szekrény tetején. Egyszer vagy kétszer leporoljuk egy évben és az is kész van.

Pedig csak szét kell nézni a világ tényleg fejlődő nagyvárosaiban. Az a tendencia, hogy ahol véletlenül is, de maradt egy kis üres rész a házak között, azokat most ezerrel fásítják, füvesítik. Ez ad egy élhetőbb, szerethetőbb lakóhelyet és a máshonnan oda látogatók is azt élvezik, ha van hol kicsit megpihenni, leülni egy padra, árnyékba húzódni a nyári nap elől, hallgatni a madárcsicsergést. Talán egyszer ebben az országban is változik a szemlélet. Talán. A magunk és gyermekeink érdekében nagyon remélem, hogy igen.

Vendég

#22

2013-10-10 14:02

Első körben sajnos győzött az ingatlan spekuláció. Az önkormányzati képviselők többsége megszavazta az átminősítést. Persze azt csak ők képzelik, hogy ezzel vége a dolognak. Lesznek még nekik álmatlan éjszakáik, azt ígérhetjük!

Vendég

#23

2013-11-05 09:26

Ne a növényzet lássa kárát a mi jelenlétünknek,a növény mint csodálatos teremtmény csak hasznunkra él.Gondolok itt a fákra akik velünk együtt lélegezve ,levegőhöz jutunk.
Ne vágjuk ki őket!