MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) MEMORANDUM CASSOVIENSE ANNO 2012 petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#151

2012-02-08 10:37

...idővel megtanulod,hogy kevés az igazi barát és harcolnod kell érte,mert másként körülvesznek a nem igazak.....
Balassa Zoltán

#152 Re:

2012-02-08 10:46

#151: -

Ez most nem a barátságról szól. Arról, hogy fölismerjük-e érdekeinket és ezekért merünk-e tenni valamit! Ha nem, akkor nagy bajba jutunk. Ez lenne a vég kezdete! Barátság ide, vagy barátság oda. Most szolidaritásra van szükség és közös cselekvésre.

BZ

andreas-41

#153

2012-02-08 10:58

Egyetertek !

Vendég

#154

2012-02-08 16:18

A 21- szazadban nevetseges, ha nem, faj, nemzetiseg megkülönböztetesben reszesül.Vegülis az EMBER a leny szamit.
A tudas, jellem szemelyiseg összeferhetöseg szuamit

meg mindig kicsinyes erdekkepviseletek uraljak a szellemet.??? Ideje a biblisat is komoylra venni.Nem ami elvalasaszt, hanem ami összeköt szamit !!!!!

Vendég

#155

2012-02-08 23:21

Már csak ezért is:www.remakjanos.net

Vendég

#156

2012-02-09 18:06

magyar vagyok.Szebb Jövőt,nemzettestvérek

Vendég

#157

2012-02-09 23:05

Testvérként összetartozunk, és ne hagyjuk testvéreinket magukra! László

Vendég

#158

2012-02-10 18:28

Végre valami, gratulálok nagyon jól van fogalmazva. A további munkához sok sikert és egészséget kívánok.

Vendég

#159

2012-02-10 20:53

1.
Az autonómia követelésénél NEM SZABAD a mai helyzetből kiindulni, mert ezzel öngólt rúgnánk magunknak – a képtelenül erőszakos és durva asszimiláció miatt a magyarság száma pár évtized alatt (!!!) - szerintem ez világcsúcs!- óriási mértékben lecsökkent még olyan városokban, falvakban, vidékeken is, amelyek a régmúlt századokban, de még közvetlenül 1945 után is színmagyarok, vagy csaknem színmagyarok voltak - itt említhetem Losoncot, Rozsnyót, stb. - ahol (mint pl.Losoncon) 80-90 százalékról ma 13 százalék alá csökkent a magyarok számaránya - de mondhatnék sok ilyen példát.Tehát az autonómia területi kijelölésénél NEM a mai helyzetet kell figyelembe venni, hanem az 1945 előttit, amikor néhány évre helyreállt a normális rend.Vagyis az autonómia MINIMUM az 1938-as határok mentén kell hogy ki legyen jelölve - ehhez még hozzá kell számolni Pozsonyt, akármennyire elszlovákosodott is - mivelhogy soha a történelemben nem volt "szlovák" város.
A csehek pofátlanságát mutatja, hogy „Wilsonovo Město“ – ra akarták átnevezni - de a szlovákoknak ez „nem teszett” és a „Bratislava” mellett kardoskodtak....
2.
Másrészt valahogy elfeledkeztünk arról, és ma már széltében hosszában nem is hallani róla, hogy 1945-1948 között itt valódi KOLONIZÁCIÓ folyt - túltéve az afrikai vagy a (észak)délamerikai, ausztráliai kolonizáción is - ott ugyanis a régi települések, vagy országrészek neveit többnyire meghagyták (Massachustes, Nebraska, Saskatchewan, Wyoming az USA-ban, vagy Goolagong,Warnambool, Tarrabool Ausztráliában, stb.) hogy csak egypárat említsek.
Nem úgy nálunk! Daňo Okáli (magyarul akkoriban úgy mondták: Okádék) és „társasága” kerekasztal mellet játékosan szórakozva „átnevezték” városainkat, falvainkat, hogy csak a díszesebb példákból idézzek: Szepsi –Moldava n.Bodvou, Sőreg – Šurice, Perjése – Dražice, Magyarhegymeg – Dolné Zahorany, Nagytörek – Veľké Teriakovce – de idézhetnék itt több százat.
Amikor meg nem tudtak mit kezdeni a magyar elnevezéssel, odatették „dejateľ“-jaikat:Šafárik, Kollár, Gabčík,Štúr, Palárik,stb...
Hogy mennyire pofátlan volt ez az eljárás, azt az is bizonyítja, hogy a prágai egyetemen a hatvanas években eljátszottuk Daňo Okálit és tevékenységét pl.Franciaországban – és rövid idő alatt probléma nélkül „elszlovákosítottuk”: Bordeaux – Brďany, Dijon – Dižany, Lyon – Levovce, Marseille – Mrseľany, vagy Finnországban: Helsinki – Hlasinky, Norvégiában: Oslo – Oslany – az egész „csodálatos” palettát itt nem sorolom fel – de biztos, hogy ha lehetőséget kaptak volna ugyanúgy jártak volna el akármelyik megkaparintott országban....
A szomorú az, hogy amikor megkérdezem pácienseimtől (akár középkorúaktól is) honnan ered falujuk szlovák neve, sejtelmük sincs, Daňo Okáliról nem is hallottak, nem tudják kicsoda.
Ez is mutatja milyen katasztrofális szellemi állapotban van az elnyomott, kilúgozott,, agymosott magyarság a Felvidéken.
Az MKP-nak KÖTELESSÉGE lenne ezt a kérdést „forrón” tartani, és örökké felemlegetni, mert hasonlóan kiterjedt és pofátlan kolonizációról a huszadik század második felében máshol Európában nem tudok..... hiszen még a románok, akik nem vádolhatók magyarofil érzésekkel, sem csináltak ilyen elképesztő dolgokat...
Balassa Zoltán

#160 Re:

2012-02-11 00:48

#159: -

A levélíró orvos a múltbeli eseményeket taglalja. A múlt persze fontos dolog, torzítatlanul - amennyire ez lehetséges - ismerni kell, de a Memorandum nem ezzel foglalkozik. Hogy miért kellene a múltbeli etnikai helyzetből kiindulni nem világos számomra, mert ez nem hozható vissza. (Ez csak akkor lehetséges, ha szaporodásunk nyomán visszaállítjuk az egykori etnikai állapotokat!) Az autonómiát élő emberek követelhetik, a rég halott emberek nevében ez nem megy! Nem beszélve róla, a követelés szép dolog, de nem mellőzhető, mit lehet és reális kiharcolni, a nemzetközi fórumokon megvédeni. Ez mindig az intellektus és az isteni kegyelem függvénye! A politikai harc önkéntes vállalkozás és az ÉLŐK civilkurázsija kell hozzá. A temetőben nem lehet szavazatokat gyűjteni, tüntetőket toborozni. Habár, Gogol holt lelkeire gondolva, elbizonytalanodom.

Ami Pozsony első világháború utáni nevét illeti, a 'Wilsonvárost' maguk a pozsonyiak javasolták - újságírók jöttek elsőként ezzel az ötlettel - azért, hogy az amerikai elnök által kezdeményezett önrendelkezésre hívják így föl a figyelmet. Nem a legionáriusok. Tehát semmilyen cseh "pofátlanságról" ebben a vonatkozásban nem eshet szó. De a Memorandum nem kíván senkit sem cimkézni múltbeli tevékenységéért és Pozsony nevének alakulása sem tartozik a felvidéki magyarok égető gondjai közé. De hasznos ennek a kérdésnek is a tisztázása.

Miképpen csürték-csavarták a helyneveket, az legyen a történészek és nyelvészek asztala. A "bennszülötteknek" alkalmuk van, hogy változtassanak rajta. EZ IS "CSAK" CIVILKURÁZSI KÉRDÉSE. Tornalja esetében sikerült. Népszavazás kell.

Nem csoda, ha a legtöbb ember nem gondolkozik el települése nevének eredetén, vagy annak alakulásán, mert ez nem tartozik életének mindennapi fájdalmaihoz. Még saját családnevét, vagy keresztnevét sem elemzi. Kívül esik rendszerint látókörén. A Prágában eljátszott "okáliosatás" szellemes. 1919 után Ján Stanislav volt a helynevek manipulációjának fő atyamestere, Okáli (akinek magyar rokonsága szégyellte soviniszta hozzátartozóját!) és Branislav Varsík 1945 után jutott ebben a vonatkozásban szerephez. Okáli belügyi népbiztos hírhedt rendelete (A-311/16-II/3-1948 sz., 1948. június 11.) tette helynevekké egyes szlovák hírességek nevét, akiknek rendszerint az adott településhez vajmi kevés közük volt. Ez mindmáig az atyafiakat nem zavarja. Dehát Daniel Okáli hírhedt "magyarbarátsága" közismert.

A kolonizáció egy vonatkozásban veszélyes csupán. Ha alárendeljük magunkat szellemileg. Ezért van annyi felvidéki "BB-zombi", aki saját érdekét sem képes belátni, nemhogy képviselni. Ez az embert próbáló feladat. Ráébreszteni az embereket, hogy ne önmaguk, felmenőik és gyermekeik ellen éljenek! Ehhez kérem mindenki és az Ön segítségét!

Valóban, az MKP-nak ezeket az ügyeket napirenden kell tartania. Ezért készült ez a Memorandum, hogy ráébressze politikusainkat, mit várunk el tőlük, mik a követeléseink, mit illik vállalniuk, "mit követelnek tőlük a századok", vagyis felmenőink. Ehhez azonban jóval több aláírás kell, hogy szembesítsük őket mulasztásaikkal. Ehhez kérem mindenki segítségét! Önnek is tisztelt Uram köszönöm hozzászólását és aláírását!

BZ


Vendég

#161

2012-02-11 12:16

Világosan, érthetően van megfogalmazva, és a követelések teljesen jogosak. Gratulálok az összeállítónak! K. Pastinszky Krisztina

Vendég

#162

2012-02-11 14:02

Csak az igaz történelmet kell ismerni és ismertetni a rászorulóknak!

Vendég

#163

2012-02-11 16:10

Teljesen korrekt a petició szövege, véleményem szerint minden magyar-nem magyar nemzetiségü személy támogathatja, támogatnia kell! Köszönet a kezdeményezőnek!

Vendég

#164

2012-02-11 18:08

Örömmel olvastam ezt a "szent kérést", mintha a lelkem mélyéből tört volna elő. Egyetértek minden sorával.
Már a rendszerváltozás alkalmával létre kellett volna jöjjön, akkor nem lenne probléma a környezetünkben.
Örömömet fejezem ki és reménység tölt el e kezdeményezés kapcsán.
Hála a Magyarok Istenének kezünkbe vehetjük sorsunk
alakítását. Ajánlom minden Magyar Honfitársamnak,
hogy jó szívvel írja alá.
Tisztelettel - Székely Magyarként
Hadikfalvi Farkas István.

Vendég

#165

2012-02-11 18:23

orulok hogy vegre megszuletett ez a peticio Nagyon regen vartam ra

Vendég

#166

2012-02-11 20:47

Éppen ideje ezekért a nemes célokért küzdeni,a jó Isten pedig megbünteti a gonosz hitvány embereket.

Vendég

#167

2012-02-11 22:07

Támogatom magyar testvéreim petivióját,az emberiesség és demokrácia jegyében.Velük vagyok lélekben minden igazságos kérésüknek.Kívánom,hogy őket is rehabilitálják végre.Anna

Vendég

#168 Re: Re:

2012-02-11 22:46

#160: Balassa Zoltán - Re: elképesztő volt olvasni Balassa Zoltán írását, aki úgy látszik semmit nem értett meg abból, amit leírtam - mert nem akarta megérteni - nem tudom ez az ember minek tartja  saját magát, de nagy valószínűséggel a liberálisokhoz sorolható - mert a gondolatmenete nagyon hasonlít a magyarországi liberálbolsevikok hozzáállására a magyarsághoz - ha sokan vannak Felvidéken, akik hasonló álláspontot képviselnek, akkor nekünk annyi - ebben biztosak lehetünk - ilyen attitűd elterjedésével valóban elérhető, hogy 4-5, de lehet hogy 3-4 évtized múlva itt már nem lehet lesz számottevő magyarságról beszélni - mivelhogy gyakran vitáztam liberálisokkal magyarországi, németországi és amerikai lapokban is, tudom, hogy részletes vitába bocsátkozni teljesen felesleges - aki látta TV-ben a brüsszeli "meghallgatást" annak nem lehet illúziója arról - ezeket a tények abszolút nem érdeklik - ahogyan Balassa Zoltánt sem (pedig talán magyar származású, mert szép magyar neve van).

 

 


Vendég

#169

2012-02-12 09:38

Nagyon egyetértek vele. Jó lenne, ha végre rendeződne Szlovákiával a viszony. Félek tőle, hogy ez még soká várat magára

Vendég

#170

2012-02-12 11:04

Magam is felvidéki, kassai születésű lévén csatlakozom a felhíváshoz.Csatolom egyik versemet is:







Szerelmesem, gyönyörű Felvidék!



Szerelmesem, gyönyörű Felvidék!
Mily távol élek, éltem tőled,
mégis, mégis mennyi szent szépség
árad belém ma is belőled!
A Hernád völgye büszke ékszere,
Kassa tornyai nekem intenek,
észak felé sejtelmes csillogással
a Tátra büszke csúcsai fénylenek.
Otthon érezni, ott érzem magam,
ott minden rög belső tulajdonom!
Elszakadt gyermek makacs hitével
ma is mindig a kezedet fogom!
Minden utad, városod, hegyed, völgyed
maga a múlt: a Történelem!
Vágyam utánad sohase múlik,
nekem Te vagy az örök szerelem!

Bp. 2005.02.15. SZLD.

Vendég

#171 Lakatos Ferenc

2012-02-12 11:39

Miután felkaptam a levet, és első haragom elmúlt, kicsit megnyugodtam,utánanéztem ki Balassa Zoltán, és meglepődve láttam, hogy lényegében egy oldalon állunk, ezért elnézést kérek azért, hogy leliberálisoztam – újból elolvastam reagálását, és csak arról fogok írni, amivel nem teljesen értek egyet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.Kedves Zoltán, mivelhogy csaknem egykorúak vagyunk, talán szólíthatom így (én 3 évvel idősebb vagyok) - azt írja a memorandum nem a múlttal foglalkozik, és azt is miért kellene a múltbeli etnikai helyzetből kiindulni (pedig ezt az első írásomban kifejtettem) – ha a múlt (méghozzá az igen közeli múlt) nincs örökké a szemünk előtt, nagy hibákat véthetünk – én azt hiszem világosan leírtam miért nem lehet a mai etnikai viszonyokból kiindulni – mert saját magunkkal tolunk ki – ugyanis a mai helyzet egy brutális, törvénytelen elszlovákosítás MŰVI eredménye, amelynek a hatékonysága és elképesztő gyorsasága (lényegében 4-5 évtized alatt egész régiókban visszájára fordult az etnikai helyzet) feljogosít arra, hogy világcsúcsról beszéljek – még az angoloknak is több évszázadig tartott, amíg az írek, skótok átvették az angol nyelvet – DE VAN EGY NAGY KÜLÖNBSÉG – a nyelv átvétele ellenére (ellentétben a felvidéki magyarsággal) megtartották a nemzeti identitásukat....a 90-es években megpróbáltam megsaccolni az asszimilálódott magyarok számát, és nekem 1,2 millió jött ki! Pár héttel később meglepetve olvastam egy terjedelmes írást ugyanebben a témában az Új Szóban – Popély Gyulától, ahol 1 millió 160 ezer asszimilált magyarról ír – szinte teljesen megegyeztek a számok.
Nos azóta ez a szám kb. 1,3 millióra nőt – itt arról beszélek (beszélünk) Popély Gyulával, hogy ebben benne van az a szaporulat is a magyar népesség körében, ami normális körülmények között bekövetkezet volna (a normális körülmény a Magyarországhoz való tartozást jelenti).
Figyeljük csak meg a szlovákok érvelését, amikor az itt soha nem létező „Nagymorva birodalommal” és Cirill és Metóddal (akik sohasem jártak ezeken a területeken) akarják bizonyítani jogukat ezekre a területekre, holott a pár évtizedig létező Velika Morava Szerbia területén volt, és a szerbek az iskolákban így is tanulják.
Sok évszázaddal ezelőtt Felvidéken semmiféle „szlovákok” nem éltek, de ez őket nem zavarja abban, hogy kijelentsék: de igenis 1000-1500 évvel ezelőtt mi voltunk itt ELŐBB (ezt szajkózza szinte minden szlovák) csak a magyarok miatt tűntünk el (vagy „rejtőzködtünk”) – ez nagyon hasonlít a dákoromán mesére, ahol az oláhok (19.századtól „románok”) ugyancsak „eltűntek” vagy 1000 évre Erdélyből – mert soha nem is voltak ott.....Követeléseinknek mindig MAXIMALISTÁNAK kell lenni, mert csak onnan engedhetünk valamit...azért mi INKÁBB hivatkozhatunk egy bizomyíthatóan meglévő etnikai helyzetre a közelmúltból, mint ők a nem létező 1000 vagy 1500 éves „történelmükre”. Ráadásul, ők voltak mai katasztrofális helyzetünk okozói – ezt meg akarjuk bocsájtani?-ugyan miért?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2.
Pozsony egy kirívó példa a fentiekre – megint v.sz a Guiness-könybe való csúcs e magyar-német város szinte TOTÁLIS elszlovákosítása – egy pár hibbant újságíró azért nem Pozsony lakossága – nem hiszem, hogy a 99 százalékának eszébe jutott volna a Wilsonovo Mesto....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3.
„Miképpen csürték-csavarták a helyneveket, az legyen a történészek és nyelvészek asztala.”........
Hááát, ez az egy Zoltán biztosan nem igaz....azért tanuljunk már a megszállóinktól, hogy kell csinálni a dolgokat – nagyon tudják – mi miért akarunk birkák maradni?
Ha fordított volna a helyzet megállás nélkül fölhánytorgatnák nekünk (Istenem hiszen föl is hánytorgatják) – hogy mi kolonizáltuk őket (megint – 1000 évvel ezelőtt) – figyeli Zoltán mennyire meghunyászkodóak vagyunk velük szemben, még akkor is amikor nekünk van igazunk?
Az ő hazugságaikhoz képest a mi VALÓSÁGUNK egészen friss – én gyerek voltam, amikor ezeket a kitalált neveket először láttam az akkori „Sborník zákonov”-ban – akkor még ez volt a helyesírás, nem Zborník...Szőnyeg alá söpörni ilyen égbekiáltó gyalázatot, azért mert már „elavult” - nos durva hiba – a szlovákoknak miért nem avul el a nem létező 1000-1200-1500 év?.
Mert nagyon jól tudják mennyire fontos egy ország, egy etnikum számára a a saját történelemtudat minél nagyobb szélességben való terjesztése – még ha ez „történelem” kitalált is....
Nekünk a saját TÉNYEKEN alapuló történelmünk miért ne legyen fontos?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4.
„Nem csoda, ha a legtöbb ember nem gondolkozik el települése nevének eredetén, vagy annak alakulásán, mert ez nem tartozik életének mindennapi fájdalmaihoz. Még saját családnevét, vagy keresztnevét sem elemzi. Kívül esik rendszerint látókörén.”..................
Ez is mutatja a felvidéki magyarság művileg, csehek és szlovákok által előmozdítot tudatlanságát, agykimosottságát – ez nem csak véletlen műve – ezt megszállóink így akarták – és el is érték – azzal számolva, ha még valamilyen FORDULATRA kerül sor, akkor már senki se akarja vissza saját országát, földjeit – és különben már kevesebb a magyar egyes, valamikor színmagyar, területeken is – nos éppen EZÉRT írtam meg első hozzászólásomat, mert ez az alattomos, ördögi terv most már a felvidéki magyarság támogatásával teljesedik ki... HISZEN MÁR A SZLOVÁKOK TÖBBEN VANNAK – igen , most tapsolnak ellenségeink......
Teljesen egyetértek azzal amit Okáliról írt – ezt a magyar tanykönyvekben tanítani kellene – szép ha tanulunk a tatárjárásról, törökről, habsburgról – de az égető, és ÉLŐ (ez itt a lényeg) közelmúltat úgy kezelni, hogy kit érdekel ez már – bizony ez a hazaárulás szintjét súrolja (nem magára gondolok most Zoltán, hogy félreértés ne essék-hisz maga írta a Benes-dekrétumokról, hogy érvénytelenek) ....
Amit a végén írt, azzal is teljesen egyetértek – de a Memorandumnak csak akkor lehet átütő ereje, ha a fentiek terjesztése a magyar lakosság körében az MKP által is folyamatosan megtörténik.
Kellemes maradék hétvégét kedves Zoltán – baráti üdvözlettel Dr.Lakatos Ferenc

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2012-02-12 13:36


Balassa Zoltán

#173 Re: Névelemzés?

2012-02-12 13:40

#168: - Re:

Köszönöm a névelemzést! Ez mulatságos! Hogy hol állok és mennyire vagyok "liberális", az írásaimból kiderül. Ezek önmagukért beszélnek! Személyeskedésekre meg nem vagyok hajlandó!

BZ

CRYSTAL

#174 Re:

2012-02-12 16:55

#169: -

Szeretnem, ha a hazamban biztonsagosan ereznem magamat. Sajnos a mult tul komplikalt es kegyetln volt hozzank. Ezert nem hiszem, hogy lehetseges a nyugodt egyutteles...


Vendég

#175

2012-02-12 20:42

A követelések régóta jogosak.