A Bükk és a Börzsöny természeti értékeinek megóvásáért!

A Bükk és a Börzsöny természeti értékeinek megóvásáért! / Közlemények / !!! / Hozzászólások

Dr. Spuvunya János

#1 Osztani!

2018-10-01 06:42

Aki tudja ezt a petíciót ossza tovább!

A Csarna völgyéről még 2015- ben Egres Béla természetjáró írt egy tanulmányt, melyet Joczulat György az ELTE-TTK rektorhelyettese is aláírt. Sajnos a tanulmány kézen közön eltűnt. 
Olyan ritka korábban hazánkban őshonos állatokról írt, melyek az elmúlt években jelentek meg újra hazánkban, méghozzá a Csarna völgyben és a Bükk fennsíkon, mint a hiúz egyik alfaja a sorbet, az eurázsiai nyumíl és a sündörgő. A vasút és drótkötélpálya építések hírére ebben az évben túristák és mérnökök hada lepte el a Csarna völgyét így már megfigyelhető az állatállomány jelentős csökkenése. Félő ezek a ritka őshonos fajok ezúttalm végleg eltűnnek hazánkból!

Osszátok meg ezt a hírt a facebookon! Ostromoljátok leveleitekkel a Kósza Krónikásokat és a Kisvasutak Baráti Körét, hogy ne tervezzenek és ne építsenek kisvasutakat természetvédelmi területekre. 
Maradjon meg a Csarna völgy és a Bükk fennsík a ritka állat és növényfajoknak. Ne zúdítsuk emberek tömegeit a vasúttal ezekre a védett területekre. 

Nemes Virág

#2 Húúú azt a büdös!!!!

2018-10-01 06:50

A szekszárdi Garay János Gimnáziumba járok!
Múlt héten volt erről egy ofö óra! Azt hittem csak egy rossz vicc, de sajnos nem. Az érettségihez előírt közösségi munkát ezer órára tervezik emelni. Mindenki aki betöltötte a tizenhatot mennie kell kisvasutat építeni! Gondolhatjátok, hogy szekszárdiként a Börzsönybe vagy a Bükkbe eljutni mekkora gáz! Egész nyarakat ott kell majd ingyen robotolnunk. És mind ezt az igazgatónk járta ki! Köszönjük!  

Fruzsina

#3 Szörnyű!

2018-10-01 08:42

Ezekről a tervekről már én is hallottam!
Nem gondoltam, hogy a nagy stadionépítési láz közepén jut erre 10 milliárd!
Az meg egyenesen katasztrófa, ha ezeket középiskolás diákokkal csináltatják. Ebből a 10 milliárdból biztos, hogy 5 milliárd kézen közön el fog tűnni. Arra jó az egész projekt, hogy az embereket egymásnak ugrassza. Mind a két helyszín népszerű kiránduló hely, és mind a két hegységben több kisvasút is jár. Lenne igény a bővítésre, de ezeket az élőhelyeket meg kellene őrizni. Nem is értem, hogy miért pont a Csaran völgy és a Bükk fennsik felé építkeznek- biztos, hogy lennének más lehetőségek is az új vonalak kiépítésére.


Vendég

#4

2018-11-18 20:53

Van egy néhány zsebkendőnyi "vadon" Magyarországon amiket vasúttal akarnak szétdarabolni. Hát ez igazán nagyszerű ötlet :(
Abban az esetben támogatom, ha a kitalálók lesznek a talpfák.
Vámos Edina - Péleusz Oktatási Központ

#5 Re:

2018-11-20 11:25

#4: -  

Az egész kisvasút mizéria mögött a Kisvasutak Baráti Köre és a Kósza Krónikások természetjáró kör áll!
A mai fiatalok két métert nem tudnak a saját lábukon megtenni. Mivel a városban nem bulizhatnak mert zavarják a szomszédokat ezért találták ki páran, hogy az erdei kulcsosházakban rendezzenek bulikat. Mivel oda valahogy el is kell jutni ezért találták ki a kisvasutakat. A Csarna völgy ráadásul pont a Nagy Hideg hegyig nyúlik. A hegyen is és a hegy lábánál is kulcsosházak sora áll. Hétvégén éjszakánként csak úgy zeng az erdő a sok bulizó fiataltól- másnap meg a szeméttől bűzlik a völgy. Gyakran járok erre- tapasztalom! 

Vad Virág

#6 Osztani!

2018-11-20 11:34

December 4-én Perőcsényben (szomszéd falu) lesz egy gyűlés ezzel kapcsolatban! Az index már most lehozta, hogy december 6-ra meg is lesz a döntés a projektel kapcsolatban.
Borítékolható, hogy elkezdik a beruházást, ha két napra rá már meg is lesza  döntés. Sőt már ma is megvan a döntés de kell a parasztvakítás. Ne döljetek be az Ipoly Erdőnek se a KBK-nak se a Kósza Krónikásoknak! Aki csak teheti írjon az oldalukra!

Ezt az oldalt tovább kellene osztani a facebookon! 

Én is megtenném, de nem vagyok fenn- magánéleti okok miatt- de akinek tudom körlevélben tovább küldöm! 

Németh Eszter

#7 Kemence egy békés falu volt!

2018-11-21 16:00

Kemencéről származom és a mai napig visszajárok ide. Amíg el nem készült a kisvasút addig ez egy nyugodt, erkölcsös és békés környék volt a szomszédos Bernecebarátival együtt. Nem véletlen, hogy a Jehova Tanúi is sokáig ide jártak kirándulni. A kisvasútnak hála a Csarna völgy egy túrista tranzit út lett Kemence pedig az autópálya melletti benzinkút és pláza. Mindenféle népség ide tódul- olyanok akik korábban nem voltak kívánatosak itt. A sok túrázó szemetel, az utcán és az ösvények közepén végzi a dolgát! Tíz éve még ilyesmi nem volt. Sokan bulizni és inni járnak ide amihez a kisvasút szolgáltatja az alapot. Ez már nem múzeum vasút, hanem kocsma vasút. Az lenne a jó, ha teljesen megszűnne, vagy ha már ragaszkodunk a múzeum vasút jelleghez akkor visszavágni a vonalat a strandig!
Vannak olyan tervek is, hogy drótkötél pályát építenek a Nagy Hideg hegyen keresztül összekötve a kemencei és a királyréti vasútakat, de vannak tervek a bernecebaráti kisvasút felélesztésére is! Ha ezek a tervek megvalósulnak akkor állat és növény nem marad a Börzsönyben! 
Ami itt van Kemencén és a Csarna völgyben az már nem állapot! Lassan élhetetlen elsz az egész vidék!

Olívia a túrázó!

#8 Re: Kemence egy békés falu volt!

2018-11-22 07:39

#7: Németh Eszter - Kemence egy békés falu volt! 

1. Hogy kerültek a képbe a jehovások? Jaaa - ők bejöhetnek Kemencéről a városba prédikálni, de a büdös városi paraszt az maradjon otthon? A hajam és az öltözetem miatt engem mindig megtalálnak és kicsit már bosszant a zaklatásuk, de azért én ne menjek Kemence környékére kirándulni, pedig oda nem mini szoknyába meg tűsarkúba megyek!
2. Ok a büdös városi paraszt maradjon a városba és szagolja a benzingőzt- megjegyzem se jogsim, se autóm- de akkor a falusi suttyó se jöjjön a városba, csak mert a vizes zsömle három forinttal olcsóbb és párosával árulják  fekete csipkés bugyit!
3. Én tíz éve heti rendszerességgel túrázom! Soha nem szemeteltem és soha nem végeztem a dolgom az ösvény közepére. Ha dolgom volt mindig elmentem egy fa vagy bokor mögé. Ha jól tudom az állatok segge sincs bevarrva, nem ismerik az angol vécét, de 0-24-ben az erdőben élnek. Az ő ürülékük nem zavar?   

4. (ráadás) Németh Eszti! Te nem az az elálló fogú, elálló fülű sztk szemüveges lány vagy? 
Én is ismerős vagyok Kemencén- emlékszem egy ilyen lányra, úgy húsz év távlatából! 

5. (csak, hogy még egy legyen) A Csarna völgyében mindig is nagy volt a turista forgalom! Ha ez valakit zavar akkor kezdeményezze a teljes Börzsöny lezárását! Megnézném, hogy utána miből élnének a környékbeli települések! 

Bernát

#9 Re: Kemence egy békés falu volt!

2018-11-22 15:30

#7: Németh Eszter - Kemence egy békés falu volt! 

Esztike ez nem, a kisvasút miatt van. Változnak az idők. A falu útjain is nagy a forgalom akkor is ha nem jár vonat. Be lehet zárni mindent, és szépen elnéptelenednek a falvak.

Kis Pista

#10 Re

2018-11-22 16:00

Ez az egész petíciós oldal úgy gáz ahogy van! Vajmi kevés köze van a kisvasúthoz- ez inkább politika és gyűlölködés! Ki tud a másiknak jobban alá tenni!
Keressetek rá a gugliban Egres Béla nevére! Ezt a cirkuszt ő indította és nem hátsó szándék nélkül. Saját kisvasútról álmodozik Óbarokon, csak nem kapott rá támogatást! 

Egres Béla

#11 GYŐZELEM!!!

2018-11-23 12:04

A Csarna völgyben nem épül kisvasút, hála a WWF-nek és közreműködésemnek. A harcnak azonban nincs ám vége! Az ország több pontján is terveznek hasonló projekteket védett területeken. Ez a petíció nem csak a Börzsönyről és a Csarna völgyről szól, így nem zárom le.

Elindult egy új kezdeményezés, melynek keretében mezítláb és cipaszra nyírt fejjel járják az erdőket. Több nő is csatlakozott már a mozgalomhoz az ősz foylamán. Ennek nem csak vallási, hanem környezeti céljai is vannak. felhívja a mozgalom a figyelmet arra, hogy nagy az ökológiai lábnyomunk és, hogy tulságosan is eltávolodtunk a természettől.

A Kormány jól döntött! Bízom benne, hogy a WWF is csatlakozik az új kezdeményezéshez, melynek már elkészült a facebook oldala. 


Misike

#12 Re: GYŐZELEM!!!

2018-11-23 12:25

#11: Egres Béla - GYŐZELEM!!! 

Jaja- pl ott van Felcsút vagy Óbarok! Ott is épül két tök felesleges kisvasút- azokon még csak nem is utazik senki kivéve a törpévé varázsolt Nils és felesége a kopaszra ( jaj bocsánat cipaszra) nyírt és besorozott Selma Holgersson!


Egyip Tomi

#13 Re

2018-11-26 10:15

Maximálisan egyet értek a WWF-el! 

Kezdeményezem, hogy az emberiség költözzön vissza a barlangokba, az asszonyok mossanak újra a patakban, a férfiak meg vadásszanak mamutra! 

WWF! Béla bácsi kisvasútjához mit szóltok? 

Németh Eszti -feltételezem az 50. aláírás a tiéd!
Kalangya Varga Zsófia és a szeretője aki téged is bevitt az erdőbe esetleg a kisvasútnál dolgoznak?

Gratulálok- javasolnám lépj frigyre Béla bácsival!

Fonák Tamás

#14 Ennek így sok értelme volt!

2018-11-26 13:13

https://csarnavolgy-szigetvasut.blog.hu/

Vagy zárják le teljesen a völgyet, vagy ne akadályozzák a kisvasút építését. Amekkora forgalom van abban a völgyben a hétvégente közlekedő kisvasút nem oszt nem szoroz. Nem lesz vonat lesz helyette más ami a megfáradt kirándulókat elszállítja a völgyön keresztül. 

Nemes József

#15 Kérdésem van

2018-11-26 13:24

A tisztelt petíció szerzőknek erről mi a véleményük?

https://obarokkertivasut.blog.hu/

Arrafelé már épül egy kisvasút- nem kevés pénzből- minek oda még egy?
A kemencein legalább van mérhető forgalom és bevétel amit visszaforgatva a kisvasútra költenek. Az elmúlt húsz évben egy fillér állami támogatást nem kaptak mert volt bevételük, de a felcsúti és az obarokki nekünk fog majd pénzbe kerülni.
Ha jól látom a Csarna völgyben már van egy másik kisvasút is. Azzal mi lesz? Hisz pont a védett terület közepén van!

Fenecz

#16 Gratuláció!

2018-11-28 15:38

Csókoltatom a WWF-t. Látszik soha nem jártak még csak a Börzsöny közelében sem. Felültette őket egy rosszindulatú vénember aki nem kanalazhatott a húsos fazékból- így most másnak se legyen jó.
Gondolom a WWF-nek meg jól jött a felhajtás, hisz hosszú idő óta végre címlapon szerepelhettek.
Béla  régi  bútor darab  saját  kisvasútról  álmodozik  amit  kopaszra  nyírt  lányok  építenének.
Facebookon  van is  egy  oldala  kopasz  lányok  néven!  Keressetek  rá.  
Ennyire  komolyan  vehető  ez  a figura!

Re Re.

#17 Re: Gratuláció!

2018-11-28 15:50

#16: Fenecz - Gratuláció! 

Tavasszal már felbukkant több helyen is a Börzsönyben ez az ember!
Zaklatta a kirándulókat és állítólag több helyen is megrongálta a vasúti síneket. Téma volt a faluban és az ide érkező kirándulók között. A nagybörzsönyi és királyréti vasútnál is látták, viszont feljelentést senki sem tett. 
Unokatesóm esztergomi- ott is felbukkant- legalábbis a helyi facebook oldalakon. A szénrakodóról írt állandóan amíg le nem tiltották. Csak tudnám mivel dühitettük fel ezt az embert. Egy jó tökön rúgás megoldaná a baját! 

Tamás

#18 Re: Kemence egy békés falu volt!

2018-11-29 07:57

#7: Németh Eszter - Kemence egy békés falu volt! 

Ok a kisvasút nagy kárt okoz a természetnet!

Ez vajon mekkora kárt fog okozni:

Az erkölcsös élet törvényi szabályozásáért!

??????
Informatikus vagyok és vállalkozó. Nem vagyok házas, de van barátnőm. Havi kb 1 millát fizetek be adó formájában a nagy közös kalapba, amiből a te szektádnak is csurran cseppen! 
Sok hozzám hasonló ember van még ebben az országban. Ha ez megvalósul - márpedig ha a 6. hozzászólás igaz akkor az EMMI hivatalból foglalkozott a JT elgondolásával- akkor az jelentős kivándorlást és adókiesést fog eredményezni amivel ti sem fogtok túl jól járn. 
Arra gondoltál kedves Eszter, hogy a falud miből fog megélni, ha elmaradnak a kirándulók és a helyi éttermeket, panziókat is csak a házasok látogathatják?


Vihar a biliben

#19 Vihar a biliben!

2018-11-30 08:43

Ez az egész műbalhé szerintem felülről lett indítva! A kormány- nyilván társadalmi nyomásra megszavazott 10 milliárdot a kisvasutaknak. Persze ezt a pénzt nem szeretnék oda adni a KBK által fenntartott kisvasutaknak ezért csináltak egy kis balhét. Jól járt a WWF mert címlapra kerültek, és kipipálhatják idei jócselekedetüket, jól járt OV is mert minden mehet a felcsúti kisvasútra, viszont a völgyben maradnak a rosdás sínek, a máló talpfák, a panzió, a kulcsos házak és a sok kiránduló. Persze aki nem itt lakik, vagy nem jár ide az ezzel nincs tisztában! 

Vihar

#20 Re: Vihar a biliben!

2018-11-30 08:57

#19: Vihar a biliben - Vihar a biliben! 

Ez már nekem is eszembe jutott! A völgyben megy a kéktúra és a Mária út. Ha fiatalok vagy nyugdíjasok járnak arra kilóméterekről lehet a hangjukat hallani. Nem hiszem, hogy a hiúznak vagy a fekete gólyának ez annyira vonzó lehet.

Itt az emberünk:

https://plus.google.com/101911629521849933436

Csarna

#21 Csarna völgy!

2018-11-30 09:15

Van ott panzió, öt kulcsosház és sok-sok kiránduló. Azzal, hogy ez mind marad nem fogja a völgy problémáit megoldani. A kirándulók letérnek az útról, bele gázolnak a patakba így a völgyben közvetlen semmiféle állat nem él, max éjszaka keresztül mennek rajta. Ez csak arra volt jó, hogy a WWF hallassa a hangját- amit elértek az csak negyed megoldás. Adtakk a sz@rnak egy pofont és persze jól kitóltak a helyi közösségekkel. Orbán Viktornak meg spóroltak párszáz milliót amit ide szánt, de most végre ráköltheti Felcsútra!  

Gratulációm a WWF-nek!

Kemenceiek!

#22 Levél a Zöldhatóságnak!

2018-12-18 15:46

Tisztelt Kormányhivatal!

Németh Eszter és Egres Béla vagyunk természetvédők! Mind a ketten kötődünk Kemencéhez és a Börzsönyhöz. Nagy örömmel vettük a kormány döntését mely megvétózta a kemencei kisvasút továbbépítését.

Levelünk apropója egy közérdekű bejelentés mely a kemencei vasúthoz kapcsolódik.

Hivatalosan ez a vasútvonal csak a Fekete völgyi panzióig közlekedik. Fenn Hamuháztól azonban van egy kb két kilométeres szigetvasút amit ebben az évben - meglátásunk szerint - engedély nélkül felújítottak és mint hajtánypálya üzemeltetik.
Kérésünkre nem adtak semmiféle tájékoztatást, térképen ez a működő szakasz nincs jelölve, honlapja nem publikus pedig üzemel! Most a téli időszakban egy részben kutyák részben emberek vontatta szánkó járatot is fenntartanak. Mind a két szolgáltatás fizetős és szerintünk nincs egyikre sem engedély!

A szigetvasutat és a szánkó járatot a Kósza Krónikások tartják fenn. Az állomások ki is vannak táblázva! Ez a szervezet egy okkultista  természetjáró szervezet. Biztos, hogy a kisvasút üzemeltetőinek a tudtával üzemeltetik ezt a vonalat, hisz korábban ők újították fel. 
magával a múzeumvasúttal semmi problémánk nincs, hisz ez egy valódi kuriózum, de az utóbbi időben több olyan jármű is érkezett ide amik meglátásunk szerint nem biztonságosak, folyik belőlük az olaj amivel a környezetet is szennyezik. Maguk a vasút üzemeltetők viselkedése is hagy némi kívánnivalót maga után. nem szeretik a negatív kritikát, a facebookról is minden ilyen írást törölnek. Többünket is kitiltottak már az oldalról jogtalanul! 
A Kósza Krónikások gyakran tartanak furcsa szeánszokat a múzeumvasút telephelyén és a csarna völgyi kulcsosházakban. Gyakran voltak a kisvasúton éjszakai menetek is aminek keretében ittas személyeket szállítottak. Több éjszakai kiránduló is beszámolt ezekről az eseményekről. Ezek a helyi keresztény közösséget mind-mind megbotránkoztatják! 
A Kósza Krónikások részéről Kalangyáné Varga Zsófia szokott válaszolni kérdéseinkre, de kielégítő választ soha nem ad. Többször is felbukkant itt Kemencén és sokszor elég durván beleavatkozott a helyi közösség életébe. Nekem a barátomat csábította el, és más párok kapcsolatát is tönkretette, de ez egy másik történet. Ő is a kisvasútnál dolgozik, legalábbis az elmondása alapján, igaz mozdonyt vezetni vagy vágányt építeni soha nem láttuk!
Úgy gondoljuk, hogy a múzeumvasutat és magát a kisvasút telephelyét nem minden esetben használják a rendeltetésüknek megfelelően és üzemeltetés közben több szabályt is áthágnak. 
Hivatalosan november 1-től nem közlekedik a kisvasút, de most decemberben is gyakran járt a vonat és a szigetvasúton is folyamatos a hajtányozás most a téli időszakban. Kíváncsiak lennénk, hogy az üzemidőn kívüli utasszállításból, szeánszokból és a szigetvasútból milyen és mekkora bevételek származnak és ezeket a bevételek milyen célra fordítják!

Szeretnénk kérni a Tisztelt Kormányhivatalt, hogy vizsgálja ki ezeket a furcsa eseteket. Ez a helyi közösség és az ide látogatók érdekét is szolgálja! 


Németh Eszter és Egres Béla kemencei természetvédők!
Pofa

#23 Re: Levél a Zöldhatóságnak!

2018-12-20 08:26

#22: Kemenceiek! - Levél a Zöldhatóságnak! 

Gratulálok! Ehhez már pofa kell. Soros Gyuri hol marad? 

Edina

#24 Re: Ennek így sok értelme volt!

2018-12-29 10:20

#14: Fonák Tamás - Ennek így sok értelme volt! 

Látom más is megtalálta!

Csodálom, hogy a járatszámok mellé járatszínt nem osztottak a vonalaknak. A kemencei kisvasút vajon melyik számot kapta a Cs 4-et? Én a K1-et adtam volna! 

re.

#25 Re: Re: Ennek így sok értelme volt!

2018-12-29 10:27

#24: Edina - Re: Ennek így sok értelme volt! 

Ránéztem a kósza krónikások oldalára. Egy csaj csinálja akinek már meggyűlt a baja a petíció egyik szerzőjével méghozzá elég durván! Annak ellenére, hogy természetjáró jó sok ipari roncsot és elhagyott gyárat lefényképezett. A kisvasúton is sok szedett vedett kohószökevény jármű van. Ha a wwf betesz nekik akkor bizony sok szemét marad majd utánuk a völgyben. Kíváncsi leszek azokat ki fogja eltakarítani?