A Bükk és a Börzsöny természeti értékeinek megóvásáért!

Országosan 10 milliárd forintos kisvasút beruházások indulnak. Ezek a projektek elsősorban a Bükk hegységet és a Börzsönyt érintik, melyek hazánk utolsó még érintetlen ritka állat és növényfajoknak otthont adó "ős"erdeinek adnak otthont. Mind a két hegységben a kisvasúti beruházás ritka természetvédelmi területeket érint.

A Börzsönyben a Csarna völgyét és a Szén patak völgyét érinti a projekt valamint a Nagy Hideg hegyet. A tervek szerint a kemencei és a királyréti kisvasutat hosszabbítanák meg a Hagy Hideg hegy lábáig és a két vonalat egy drótkötélpálya kötné össze a Nagy Hideg hegyen keresztül. Mind a két völgyben és a hegy környezetében ritka - hazánkba visszatelepült-őshonos állat és növényfajok élnek!
A Bükkben a lillafüredi kisvasút három irányú meghosszabbítását tervezik a Garadna völgyében Ómassáig, ahol Miskolc ivóvízbázisa található, az északi hegyháton Tardonáig és a fennsíkon Szilvásváradig!
A három vonalból kettő az egész hegységet- és ez által a nemzeti parkot is három felé vágja.

A bükki beruházások célja a miskolci ipari fejlesztések, melynek következtében több ezer betelepülővel számol a város, melyet már a környező települések és Miskolc nem bírnának el. A Bükk elnéptelenedő településeire, bezárt üdülőközpontokba és bezárt ipartelepekre költöztetnék a leendő munkavállalókat és családtagjaikat. Ezen felül a Bükk hegység nyugati oldaláról is munkaerőt terveznek toborozni. Az új lakóövezetek és a Bükk nyugati völgyeinek kiszolgálására tervezik új kisvasút vonalak építését.
A tervek szerint az építkezésekre középiskolás diákok is be lesznek osztva akik az érettségihez előírt kötelező közmunka keretében dolgoznának a kisvasút beruházásokon. A mai fiatalság nemtörődömsége és hanyagsága még több kárt fog az érintett területeknek okozni, melyet nem engedhetünk meg!

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a gödöllői arborétumban is épül egy kisvasút- méghozzá teljesen új (nem egy korábbi újjáépítése) ahová szennyezett területről- a diósdi lőszerraktárból- szállítanak bontott anyagokat- többek között rossz állapotú talpfákat és vasúti síneket. 

A témával kapcsolatban a KBK a WWF és az Indóház is megszólalt! 
Keressetek rá a cikkekre, mérlegeljetek és ha úgy gondoljátok, hogy a Börzsöny és a Bükk természeti értékei veszélyben vannak támogasd aláírásoddal petíciómat! 

Petíciómmal nem a kisvasutak ellen vagyok, de úgy gondolom, hogy egy védett természeti értékekkel rendelkező vadregényes táj megtekintésére a legjobb  megoldás a bakancsos túrajárás.
Nem a meglévő vonalak megszüntetéséért küzdök és nem is azért, hogy ne épüljön több kisvasút, de a természetvédelmi területeket minden olyantól óvni kell ami emberi beavatkozásokkal jár. 

Kommentelési lehetőség:

https://www.peticiok.com/a/212706?u=1944438


Lovászi Fruzsina, Egres Béla    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével