A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tiltakozása
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Nemcsak művészeti, hanem közismereti tárgyakban is kitűnő oktatóink voltak.
Nekik köszönhetem, hogy 1969-ben kitüntetéses oklevéllel zárhattam tanulmányaimat a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen
Nekik köszönhetem, hogy volt lehetőségem a pályaválasztásra/-egészen más kérdés, jól tettem-e?/.
Emlékszem a középiskolai éveimre a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában. Néha úgy estünk be az ágyba miután 10 órás tanítási napok után este hazaértünk. Meg kellett tanulni mindazt amit egy sima gimiben tanulnak, plusz a szakmánkhoz kapcsolódó tananyagot is. Iszonyatosan túl voltunk terhelve, ráadásul olyan tudást kértek rajtunk számon amit azóta se használtam soha. Itt a sok kommentelőnek fogalma sincs milyen kemény egy ilyen suli a sok felesleges tantárgy miatt.
Azt elképzelhetőnek tartanám, hogy egymás után (egymást követő években két-két évben) oktassák a fizikát és a kémiát, de a természetföldrajz óraszáma így is nagyon kevés.
Javasolnám a történelem tárgy óraszámának drasztikus csökkentését, és helyette pszichológia, illetve néprajz (kulturális antropológia) tárgyak kötelező bevezetését.
A szakiskolák felé tegyük lehetővé az iskola részére szabadságot, értelemszerűen az építész / építőmérnök jelölt fizikát tanuljon és kevesebb kémiát, stb.
Re:
A történelem óraszámának drasztikus csökkentését? Mégis milyen alapon? Merthogy a világ és a magyar történelem ismerete felesleges?
Látszik, hogy fogalmad nincs a modern kori problémákról amikkel egy pályakezdőnek szembe kell néznie. Kémia, földrajz, néprajz, pszichológia? Rengeteg olyan tantárgyra lenne szükség ami alapvető egy művész pályafutásához. Az általad felsoroltak nem tartoznak bele.
generációnak is különösen fontos lenne ezekkel a témakörökkel
foglalkozni!
Tóth Ágnes, a kerámia szak egykori növendéke, kerámia tervező ipm. rajztanár.
Re:
Én például pont egy ilyen iskolában tanultam Szegeden, és kicsit sem okozott gondot a közismereti tárgyak tanulása. Utólag sem érzem fölöslegesnek, amit ott tanultam.
Fontos, hogy az embernek legyen rálátása a világra, akármilyen szakmában dolgozik, a művészeti szakmáknál pedig különösen fontos, hiszen a mai világban annyiféle ága van a művészetnek, hogy lehetetlen olyan tárgyat kiválasztani, ami nem hiányozna egyetlen diáknak sem a jövőben. Tudod, mintázhatsz szobrot kőből, és sárból, de akár számítógéppel is. Mint ahogy festhetsz bolti olajfestékkel, de az általad kevert pigmentekkel is, vászonra, kőre bőrre, üvegre is. Pont az a jó a művészetben, hogy sokszínű, és az alkotásokkal kinyitja a világ sokszínűségét mások számára is. De ahhoz, hogy igazi tartalmat tudjunk nyújtani, rendelkezni kell az alapokkal ahhoz, hogy egyáltalán létrejöhessen egy mű. Ha egy művész soha nem foglalkozott például fizikával, nem lesz képes olyan alkotások létrehozására, amik egy fizikai jelenséget használnak fel. És itt utalnék a számtalan modern műalkotásra, amik a mozgással, vagy a fényjelenségekkel játszanak, gondolj bele, mennyivel szegényebb lenne nélkülük a világ.
Re:
10 évig tanítottam a Kisképzőben, matematikát. Végig osztályfőnök is voltam. Matematika-fizika szakos középiskolai tanár vagyok. Végig osztályfőnökként is szolgáltam a középfokú oktatást a Kisképzőben. Természetesen, mint osztályfőnök, és egyben mint mat-fiz. szakos tanár, rendszeresen látogattam osztályaimnak szakóráit is.
A hospitálások alkalmából is tapasztalhattam, hogy EL NEM LE HET KÉPZELNI A SZAKOK tanítását fizika, kémia, biológia, stb tárgyak oktatása nélkül !!!
Továbbá, a XXI. században, a bennünket körülvevő világot, hogyan érthetné meg a középfokú oktatásban részt vevő, "érettségit" szerző magyar honpolgár, természettudományi tárgyak oktatása nélkül !!!
Úgy-e nemcsak "gombokat nyomogató" felnövekvő nemzedékkre van szüksége Magyorországnak????
Szüksége van Magyarországnak, ahogy Széchenyi fogalmazott, a kiművelt emberekre: "kiművelt emberfők sokasága egy nemzet hatalma" (Széchenyi István)
Lehetőséget kell adni minden tehetséges magyar polgárnak felsőfokú tanulmányok folytatására is!!!
Tisztelt Döntésthozók! Mint már többen a hozzászólók közül megfogalmazták: nem tantárgyak eltörlésére van szükség, hanem észszerű tananyag csökkentésre!!!
Bartha Gyöngyi tanár
egyetértek a tiltakozással
Re:
Ott tanultam, legcsodàlatosabb évek voltak az életemben, egyàltalàn nem volt megterhelő az órarend, sőt! Azóta is abból a szilàrdan lefektetett, àtfogó tudàsanyagból és a mesterektől àtvett nyitott, elfogadó szemléletmódból tàplàlkozom. Ha neked sok volt, akkor az nem a te utad volt, vàlaszthattàl volna màsik iskolàt, csak rajtad múlt. Ez az új rendszer pont azt a lehetőséget veszi el a diàkoltól, (amivel te nem éltél, úgyhogy most azt a jól működő rendszert szidod) hogy bàrmikor irànyt vàlthassanak tanulmànyaikban...
szkepszis
Nem is tudom, hogy most sírjak vagy nevessek. A tiltakozás, amelynek ezen petíció által is nyomatékot kívánnak adni -önmagában- és csakis önmagában - helyes és támogatható.
Mint írják: "Egyetlen ágazatban sem képzelhető el a jövő változásaira nyitott, versenyképes szakképzés átfogó természettudományos ismeretek nélkül!".
Jómagam is így gondolom és ahogy látom a petíció megfogalmazói is. Kár hogy csak elgondolás, ami mögött semmi, azaz SEMMI realitás nincs. Miért?
1.) Kimondva-kimondatlanul tudható, hogy a művészeti iskolákban igen karcsú a közismereti tárgyak oktatása - magam részéről a tapastalat is ezt mondatja velem. Jóval kevesebb óraszám, sokkal kisebb hangsúly. Természetesen a nyílt napon a létező legtöbb megfogalmazásban igyekeztek ennek az ellenkezőjéről meggyőzni, hogy:
- "bár kevesebb óraszám etc., mi mégis nagyon fontosnak tartjuk..."
- "bár kevesebb óraszám, de nem kapnak kevesebb tudást..."
NAIV módon el is hittem, mert a lányom nagyon szeretne (szeretett volna?) ebbe az intézménybe jelentkezni, így én is elhitettem magammal, hogy valóban íly módon lehet. DE NEM! Nagyon nem!
Szóval több, mint elkeserítő, hogy álságos módon csak a kábítás, félrevezetés, füllentés (finoman fogalmazva) volt vagyon tapasztalható. Számomra ez egyszerűen érthetetlen!
2.) A másik része a szigorú tények - a felvételi (is):
Re: szkepszis
Ja, és válaszban a hivatalosoktól még véletlen sem reménykedem, mivel a fentebb írottakat elektronikus úton is eljuttattam a kíváló intézményükhöz nem kevesebb, mint négy hónapja. A válasz, vagy csak annyi, hogy BÖFF, azóta is várat magára.
Re: Re: szkepszis
#47: egy szülő - Re: szkepszis
No a helyzet az hogy én ott dolgoztam sok évig.
Teljesen igaza van. A jellemzők a kivagyiság, idejét múlt gondolkodásmód, idejét múlt művészeti oktatás, begyepesedett tanárok a múlt-múlt rendszerekből ittragadva.
Nagyon -nagyon gyege tanulói színvonal a tantárgyakból. A közismereti tárgyak oktatásának színvonala az óraszám csökkentés előtt is nagyon gyenge volt. Ez az iskola a XXI. században nem jó semmire.
Fegyelem nulla, ha nem dohányzott gyermeke akkor itt majd fog, udvaron tolják a cuccot....stb...stb, a jófej tanárok pedig vigyorogva nézik végig, hogy hát én most mit csináljak.
Osztályonként 1-1 tanuló van akiből lesz valami mert őstehetség abban amit csinál, a többi meg utánpótlás 18 éves kora után a gyorséttermi láncoknak.
Ezt az iskolát a Képzőművészeti Egyetem tartja el. Ezért hívják Kisképzőnek. A látszatot tartani kell ugye az anyacég felé. Mert ha az egyetem lepasszolja ezt a sulit akkor senkinek nem kell.
Az államnak azé nem mert ezen kívül is rengeteg művészeti iskola van, amelyek jóval erőssebb oktatási színvonalat biztosítanak, az egyház pedig nem foglalkozik evvel az irányzattal.
| This discussion has been closed. |