A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tiltakozása

Quoted post

egy szülő

#46 szkepszis

2016-06-23 09:36

Nem is tudom, hogy most sírjak vagy nevessek. A tiltakozás, amelynek ezen petíció által is nyomatékot kívánnak adni -önmagában- és csakis önmagában - helyes és támogatható.

Mint írják: "Egyetlen ágazatban sem képzelhető el a jövő változásaira nyitott, versenyképes szakképzés átfogó természettudományos ismeretek nélkül!".
Jómagam is így gondolom és ahogy látom a petíció megfogalmazói is. Kár hogy csak elgondolás, ami mögött semmi, azaz SEMMI realitás nincs. Miért?

   1.)  Kimondva-kimondatlanul tudható, hogy a művészeti iskolákban igen karcsú a közismereti tárgyak oktatása - magam részéről a tapastalat is ezt mondatja velem. Jóval kevesebb óraszám, sokkal kisebb hangsúly. Természetesen a nyílt napon a létező legtöbb megfogalmazásban igyekeztek ennek az ellenkezőjéről meggyőzni, hogy:
- "bár kevesebb óraszám etc., mi mégis nagyon fontosnak tartjuk..."
- "bár kevesebb óraszám, de nem kapnak kevesebb tudást..."
NAIV módon el is hittem, mert a lányom nagyon szeretne (szeretett volna?) ebbe az intézménybe jelentkezni, így én is elhitettem magammal, hogy valóban íly módon lehet. DE NEM! Nagyon nem!
Szóval több, mint elkeserítő, hogy álságos módon csak a kábítás, félrevezetés, füllentés (finoman fogalmazva) volt vagyon tapasztalható. Számomra ez egyszerűen érthetetlen!

   2.)  A másik része a szigorú tények - a felvételi (is):

Elsőszülött csimotám, a jövő évben az Önök iskolájában - grafika szakon - szeretett volna/szeretne továbbtanulni. Ez sajnos újra nyitott.
Szerencsénk volt a tavaly őszi nyílt napon is ott lenni, ahová idén is szándékozunk ellátogatni.
Végtelen csalódottságom szeretném kifejezni ezzel a levéllel, mivel az ott elhangzottak  és a felvételi tájékoztatóban megjelentek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.
 
Mire gondolok:
- a nyílt napon nem egyszer hangzottak el olyan jelzők, hogy nagyon nehéz, kimagasló, a legjobb satöbbi.
- a felvételi tájékoztatóban ez áll kiemelten szedve: "Fontos tudni, hogy a közismereti tárgyakból elfogadhatatlanul gyenge előképzettségű tanulókat esetleges jó rajzi képességek esetén sem veszünk fel." - kiegészítve: "Iskolánk művészeti jellege nem mentesíti diákjainkat attól, hogy a magyar középiskolák számára meghatározott közismereti tudásszintet elérjék, hiszen nincsen számukra könnyített érettségi. A szakórák nagy száma miatt itt a tanulás nehezebb feladat, mint egy általános gimnáziumban."
 
Miért gondolom:
Egy közeli ismerősöm gyermeke felvételt nyert a szerencsés 21 grafika szakos egyikeként a jövő tanévre.
Szintén a felv. táj.-ból:
"A felvételi vizsgán elért pontok számításának módja A) központi, egységes írásbeli (matematika: max. 50 pont, magyar: max. 50 pont) 50% 100 pont B) általános iskolai eredmények 50% 100 pont C) alkalmassági vizsga, szóbeli vizsga – elbeszélgetés kreativitást / motiváltságot / általános tájékozottságot mérő feladatok megfelelt / nem felelt meg ÖSSZESEN 100% 200 pont Felvételnél a rangsort a rajzi képességvizsgán megfelelt jelentkezők által (a központi írásbeli vizsgán és az általános iskolai eredmények szerint) elért pontszámok alapján állítjuk fel."
Tehát egy, a központi felvételi vizsgán harminc, azaz harminc százalékot elért, és - talán nem túlzok - az általános iskolai eredményei is az erős közepes szintet megütő illetve - ezek szerint - a rajzi képességvizsgán megfelelt nebuló tudása elégséges, hogy a huszonegyek tagja lehessen. Egy olyan nebulóé, aki saját bevallása szerint a könyvet csak akkor veszi le a polcról, ha inog az asztal lába, amin a PlayStation monitora pihen. Akinek a kis élete az iskola és az otthona közti tengelyen zajlik. Tudom, nagy bátorság/botorság egyetlen felvételizőből általánosítani, mégis nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom: megdöbbentem. Feltettem magamnak a kérdést, hogy a naivitásom vagy a mai magyar rögvalóságtól való hiszékeny elszakadásom a nagyobb. Naivitásom, mert hittem/szerettem volna hinni, hogy az Önök intézményébe, a fent nevezett szakra igenis nehéz bekerülni. Keveseknek adatik meg a lehetőség a tudásuk alapján rangsorolva.
A mai magyar rögvalóságtól való hiszékeny elszakadásom, mert néztem, de nem láttam. Tudtam, de nem akartam tudni róla. Több művészeti középiskolában nevelődött rokonom/ismerősöm van; táncos, hegedűs, zongorista, brácsás. Akkor sem a két könyvnél többet olvasottak helye volt egy művészeti középiskola , de hogy ma sem és Önöknél sem és ennyire nem..!?
Sajnos nem tudok másra gondolni, hogy ez a szint. Ennyike a szint. Miért? Csak hipotézisem lehet rá; Nincs és/vagy icipici azon felvételizők száma, akik kiemelkedő tudással, kiváló eredményekkel merészkednek beadni a jelentkezésük a "zászlóshajó" intézményükbe. Feltéve ennek piciny valóságalapját is, a konklúzió több mint kiábrándító. A feltételes mód jogát továbbra is fenntartva, Önöknek sem lehet könnyű; hiszen abból kell főzni, ami van. Ha a kimagasló eredmény-és tudás illetve a grafika, mint szakma/művészet iránti érdeklődés kombó nincs, vagy csak rendhagyó módon, akkor bizony nem lehet mit tenni: a lécet igen alacsonyra kényszerülnek tenni.
 
Kérném Önöket, hogy ne vezessék félre a felvételizni kívánókat illetve ne tegyék hintába a "talán jobb lehet" attitűdű szülőket, hogy ilyen meg olyan. Mert nem ilyen, meg nem olyan. Nagyon nem! Ha úgy dönt a lurkóm, hogy mindezek ellenére Önökhöz jelentkezik első helyen, akkor nincs más dolga, mint vinni a kitűnő biziét és a várhatóan jóval több, mint harminc százalékosra megírt központi eredményét. No persze a rajzi képességvizsgán való megfelelést nem kihagyva.
Szomorú, mert magam részéről úgy gondolom, hogy kevéssé jó értelmi képességű diák, kevéssé jó grafikus lesz. Maximum iparos. A petíciójukban megfogalmazottak fő sodra is ezen vagyon.
Eleddig abban a tudatban voltam, hogy nagy dolog, ha a csimotám bejut grafikára..most már azt gondolom ez a minimum, mindenféle versenyhelyzet/valós megmérettetés nélkül.
 
Nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom: komoly ellentmondást, jópofaságot, kihaénem attitűdöt érzek.
 
Szerintem nem kell ezt erőltetni!
 
Minden Jót Kívánok! Plusz egyenességet, mivel itten kérem szépen gyermekeink sorsáról van szó!

Válaszok

egy szülő

#47 Re: szkepszis

2016-06-23 09:46:09

#46: egy szülő - szkepszis 

 Ja, és válaszban a hivatalosoktól még véletlen sem reménykedem, mivel a fentebb írottakat elektronikus úton is eljuttattam a kíváló intézményükhöz nem kevesebb, mint négy hónapja. A válasz, vagy csak annyi, hogy BÖFF, azóta is várat magára.