Tiltakozunk a Lukács Archívum szétszedése ellen

Tiltakozunk a Lukács Archívum szétszedése ellen / Közlemények / Íme a határozat, amit március 14-én adtak ki (ma 11.) / Hozzászólások


Vendég

#1

2016-03-11 22:10

FELHÁBORÍTÓ! Élő láncot kellene csinálni!

Anonymous

#2

2016-03-12 08:03

Anonymus írja a hozzászólásokban


Kedves Aláírók!Az MTA-nál egészen a Kommunikációs Főosztály magasságáig eljutott a Lukács Archívum és Könyvtár jövendő sorsának ügye (lásd az MTA honlap nyitóoldalán).

A nyilatkozat apropójaként nem említik meg a petíciót, Nyíri J. Kristóf nyílt levelét, a bel- és külföldi sajtó (kormányzati intervenciót sejtő) cikkeit, a blog-bejegyzéseket, hanem egyből a lényegre térnek:

"A Magyar Tudományos Akadémia fontosnak tartja, hogy a Lukács Archívum és Könyvtár fennmaradjon ..."

"Ennek érdekében, a végrendelettel összhangban lévő jelenlegi tervek szerint:

- a Lukács Archívum és Könyvtár kézirattárát az MTA Könyvtár és Információs Központ kézirattárába szállítják át; (...)

- a Lukács Archívum és Könyvtár könyvtára az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Filozófiai Intézetébe kerül."

Szóval avégett szedik szét, hogy fennmaradjon.A kipontozott részeken további célként megneveztetik a "szigorú szakmai szabályoknak megfelelő módon" való, "teljes mértékben" megtörténő feldolgozás, rendszerezés, katalogizálálás; a kéziratok esetében még digitalizálás és tárolás (megint hangsúlyozva, hogy ez "az archiválás szakmai szabályai szerint", illetve "az irattári szakmai előírásoknak megfelelő" módon fog megtörténni).

"A legfontosabb tudományos cél, hogy a Lukács Archívum és Könyvtár anyaga a lehető legszélesebb – hazai és nemzetközi – szakmai körben elérhetővé váljon."Amiről viszont nem szól a közlemény:

1. Ezt a tudományos programot ki terjesztette elő és milyen indokolással, ki fogadta el, mekkora a költségigénye, ki biztosítja a fedezetét, mennyi idő alatt valósítandó meg, milyen intézmény(ek) keretében, milyen kutatók és egyéb munkatársak részvételével?

1/A. Hol olvasható az MTA - vagy az MTA Könyvtár és Információs Központ - és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Filozófiai Intézet között létrejött szerződés a program megvalósításáról? (Ez is közérdekű adat!)

2. Miért nem valósítható meg a program a Lukács Archívum és Könyvtár jelenlegi helyszínén, azaz Gyuri bácsi és (Bortstieber/Jánossy/Lukács) Gertrúd lakásában?

3. Miért nem része a programnak a könyvekbe tett bejegyzések feldolgozása?

4. Milyen sorsot szán az MTA Gyuri bácsi és Gertrúd személyes tárgyainak?

4/A. Ez utóbbi kérdésben milyen alapon tartja magát az MTA illetékesnek?

4/B. Milyen érdek szól amellett, hogy a Lukács György és felesége jelenlétét érzékeltető környezetet felszámolják?

Vendég

#3 Re:

2016-05-02 19:56

#2: -  

 Megdöbbentő. Azt hiszem (ez csak szerény javaslat kívülről), hogy a magyar egyetemek filozófiai tanszékeinek, a Magyar Filozófiai Társaságnak, az MTA illetékes osztályának, az MTA Filozófiai Intézetének, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak & hasonló nagy tekintélyű tudományos intézményeknek kellene lépéseket tenniük - én nem tudom, h. milyen lépéseket, de ezt nálam jobban tudják, akik ezeken a helyeken dolgoznak. nem volna helyes annyiban hagynak, akármennyire végéegesnek látszik ez a döntés. de hát persze én (kívülről) könnyen beszélek, s remélem, nem veszik tőlem rossz néven, ha arra kérem a hivatottakat, h. gondolják meg, mit lehetne tenniük. TGM

Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Facebook