Tiltakozunk az EMMI "menza rendelete" ellen!


Vendég

#1

2015-10-14 15:48

Minden eszközzel támogatom a kezdeményezést!

Vendég

#2

2015-10-14 15:57

Mert sok esetben ehetetlen az étel és nem hiszem, hogy egy kis gyermek gyomrának jót tesz, ha reggeltől késő délutanig csak éppenhogy eszik egy kis kenyeret, vagy kiflit.

Vendég

#3

2015-10-14 17:35

Teljes mértékben egyetértek a petícióval. Szükséges a só, cukor és a zsír mennyiségének a csökkentése, de ezt lassan, a gyermekek számára nem érzékelhető módon kellene tenni. Azért vagyunk felnőttek, hogy ezt megoldjuk! Megint egy félresikerült kormányrendelet.
Tóth Péter

#4 Re:

2015-10-14 17:45

#3: -  

 Ez van, amikor a minisztériumi szobákból találnak ki törvényeket és az nem találkozik a valósággal.

Péter Tóth
A petíció szerzője

#5 Re:

2015-10-14 17:46

#1: -  

 Kérem, ossza meg minél több ismerősével!


Vendég

#6

2015-10-14 19:18

Minden gyermeket gondozó szülő, nevelőszülő,óvónő, dadus,pedagógus, ped.asszisztens, aki a gyermekekkel közvetlenül foglalkozik, illetve ellátja és figyel a gyermekekre a legjobb szándékkal sem állíthatja, hogy a gyermekeknek ízlett az aznapi ebéd és minden el is fogyott. Ez a valóság! Aki mást mond, nem meri felvállalni a saját véleményét. A gyerekeknek és szüleiknek joguk van az "egészséges" és az ízletes ételekhez az egészséges fejlődésükhöz, főleg ha ezért havonta fizetni is kell gyermekenként! Nem először mondom ki, de a kidobott étel a legnagyobb pazarlás és az éhes gyermek számomra elfogadhatatlan, hiszen, amíg nem velem van, hanem intézményen belül, addig kötelességük a befizetett ebéd pénzért ellátni a gyermeket. Amennyiben a gyermek ehetetlen moslékot kap, akkor el kellene gondolkozni a gyermekvédelmi törvényeken. Intézményen belül napi 8 órát "éhezik", akkor megkapja vajon egy gyerek a jogot az egészséges testi, (fizikálisan 8 óra), lelki(ha éhes vagyok, ki vagyok elégülve vagy ingerülté válok mentálisan?), szellemi(ilyen helyzetben nem lehet jól teljesíteni, hiszen csökken a koncentrációs képesség). El lehet gondolkodni! Név és cím nélkül az "illetékes elvtársnak"!

Vendég

#7

2015-10-14 23:01

Mert egyet értek vele.

Vendég

#8

2015-10-15 06:34

A fiamnak is elő van fizetve a menza, de sajnos maximum heti 1-2 alkalommal találja az ételt finomnak, így hazaérve az iskola után éhes, egész nap nem eszik főtt ételt, a befizetett pénz kárbavész. Nem csoda, hogy nincs energiája a tanuláshoz.

Vendég

#9

2015-10-15 10:22

Bár nincs iskolás korú gyermekem, mégis lenne a dologhoz egy-két gondolatom és alá is fogom írni.

Az első mindjárt az lenne, hogy ahány féle sót lehet kapni az üzletekben, annyi féle a sózó ereje, van amiből 3 kanállal lehet elérni azt az ízhatást, mint egy másikból egy csipettel. Ezért elég nagy baromságnak tartom súlyra tenni egy ételbe a sót. A só egy másik nagyon fontos funkciója a további ízek felerősítése, így a sótlan étel emelett még íztelen is. 

A második dolog pedig a rendszertelen evés kérdése: Ha a gyerekek nem eszik meg az ebédet, alig esznek egész nap, kirámolják a hűtőt este otthon, ez a felnőttkori elhízás és 2-es típusú diabétesz előszobája. 

Ami a zsír kérdést illeti, ma már erről a tudománynak sem egységes az álláspontja, az egészséghez pedig a szervezetnek szüksége van zsírban oldódó vitaminokra, főleg egy fejlődő szervezet esetében. Inkább a margarint és egyéb hidrogénezett növényi olajokat kéne kerülni.

Az étkezésnek ideális arányban kell tartalmaznia fehérjét, zsírt és szénhidrátot, csak ennek a minősége nem mindegy. Egy pohár joghurt és egy zsemle, főleg ha fehérlisztből készült, nem igazán ideális étkezés. Főleg, hogy a gyerekek egy része a tehéntej laktóz tartalmára érzékeny. Tízóraira, uzsonnára akár valami gyümölcs sokkal egészségesebb lenne számukra.

 

 

 


Vendég

#10

2015-10-15 10:45

Szülőként tapasztalom, hogy gyermekeim nem eszik meg az iskolában, óvodában az ebédet. Ez miatt munkát vállalni sem tudok, nem hagyhatom ott csepp 4-évesemet 3 óráig az oviban, egész nap korgó gyomorral. Látom a maradékos tálat nap, mint nap, tele van! Tehát nem csak az én gyermekem "válogat".

Vendég

#11

2015-10-15 11:57

Teljesen egyettértek. A gyerek minden nap amikor megyek érte kérdi anya mit hozztál mert éhes vagyok. Az egész napi nem evést nem lehet egy este alatt bepotolni. Lehet,hogy a szülőnek kellene bevinno a reggeli ebéd és uzsonnát és akkor tuti nem msrad ébes a gyerek?
NaCl

#12 Só nélkül az ember meghal

2015-10-15 20:32

Az üzletekben immár kizárólagossá tett patkányméreg, a jódozott, fluorozott és tapadásgátlóval megkezelt, káliumsókkal dús műtrágya helyett tiszta sót - nátriumkloridot - kellene biztosítani a szerencsétlen mérgezett egereknek, enélkül ugyanis el fognak patkolni. A nátriumhiány kóros esetben mindenféle életveszélyes bajokat, infarktust is okozhat. A nátriumklorid ráadásul ehetővé, sőt ízletessé teszi az ételt. Sokkal kevesebb kell belőle, mint a fluórozott jódos-káliumsós csomosodásgátlóból, amiből a gyilkos mennyiség sem ad yalóban ízt.


Vendég

#13

2015-10-16 16:06

Ha tényleg azt szeretnék, hogy egészségesen táplálkozzanak a gyerekek, akkor nem megvonni kell a fűszerezést, hanem helyettesíteni jobbal (pl. cukrot mézzel, stb).

Vendég

#14

2015-10-16 17:47

A radikális só és zsír csökkentéssel nem értek egyet. A fejlődő szervezetnek igenis szükséges a só és a zsiradék bevitele is. Normálisan fűszerezett ételekre van szükség! A régi, hagyományos ízvilág maradjon! Az ételek minőségére kellene odafigyelni. A 80-as, 90-es években sem volt jó a menza, de azért ennyire nem volt rossz. Nem szabad átesni a ló tulsó oldalára: normálisan kell fűszerezni és zsiradékot felhasználni, valamint minőségi ételeket kell a gyerekek elé tenni!

Vendég

#15

2015-10-17 20:05

Élelmezésvezetőként dolgozom... bár más korosztály étkeztetek.
A hellyes táplálkozás nagyon összetett dolog... A családban kell kezdeni ... a várandóság idején ... majd a bölcsödében, ovodában, iskolában, munkahelyi étkezésben, és szépkorban....Csak fokozatosan ,,,nem erőszakkal... és a só nélkül... legalább olyan kárt teszünk...mint "sóval" Sokat tudnék erről írni.... de süket fülekre találna.... Sajnálom


Vendég

#16

2015-10-19 12:39

Egy étel nem csak a sótól lehet ízletes, ezer és egy remek fűszer létezik még a són, paprikán és borson kívül. Ha a sót kivesszük, más meg nincs benne, akkor tényleg íztelen lesz.


Vendég

#17

2015-10-21 19:59

Az unokáim miatt.Minden nap éhesen jönnek haza az iskolából mert ehetetlen az ennivaló!Nem ettől az ételtől fognak elhízni!

Vendég

#18

2015-10-21 20:35

Lányom 11 éves , második osztályos a legjobb evő volt
Szeptember óta három kilót fogyott, folyamatosan éhes.már nem csak itthon reggelizik viszi a tízórait gyümölcsöt, de még egy plusz dobozt is amiben ebédpótló és uzsonna van. Havonta hétezer körüli összeget kifizetek és még mellette ellátom. Eddig csak heti két három alkalommal kellett itthon főzni most napi szinten mert neki szüksége van a főttkajára.minősíthetetlen amit kapnak. Ezért írtam alá.hogy valami változzon!!
Éva 79

#19

2015-10-21 22:36

Nekünk nem is a sotlansaggal van gondunk, hanem az ipari sutomargarinnal, amivel megkenik a reggelijuket! Bizonyítottan jelentosen növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát ezen rossz minőségű hidrogénezett növényi olajok! Ha már el akarunk valamit erni, ne elegedjunk meg felmegoldasokkal!


Vendég

#20

2015-10-22 06:19

Hogy miért írtam alá?Olvastam az előttem szólókat,és mind egytől egyig igaznak vélem.Nem akarom,hogy éhezzen a gyerekem.Van egy tíz éves,egy hét éves és egy három és fél éves.A középsőm gyakran jön haza úgy,hogy fáj a pocakja,mert a tanárok ráerőltetik,hogy igenis meg kell enni az ebédet,mert finom,mert kell a főtt étel,mert még sokára mész haza ....stb.Nálam kiverte a biztosítékot,hogy a müzli,amit kapott,zöldséges és egyetlen szó sincs rajta magyarul.Hát ezért írtam alá!

Vendég

#21

2015-10-22 20:10

Mert felháborítónak tartom hogy sok szülő befizeti az étkezést és ehetetlen ételt tesznek a gyermekeink elé.Egye meg az aki kitalálta!

Vendég

#22

2015-10-24 20:30

Az unokáim miatt írtam alá!Minden nap éhesen jönnek haza az iskolából!Panaszkodnak,hogy íztelen és gusztustalan az ennivaló.A tarhonya szét van ázva és valami szaft félét tesznek rá ami minden csak nem ehető! A kisebbik unokám nagyon jó evő volt nem válogatott de a menzai kaját Ő sem eszi meg.Jó lenne elgondolkodni rajta milyen ételt tesznek a gyerekek elé.Azokkal etetném meg akik ezt rendelték el mint egészséges táplálkozás!Éhen a gyerek még tanulni sem tud.A szakácsokra is oda kellene figyelni,hogy olyat adjanak a gyerekeknek amit Ők is megesznek,mert kötve hiszem ,hogy nekik ízlik!

Tóth Péter

#23 Lánchíd Rádióban a közétkeztetés

2015-10-26 05:49

Kedves szülők!

 

Hamarosan, 7.33-kor beszélek a közétkeztetésről a Lánchíd Rádióban.

 

Itt is meg lehet hallgatni: http://www.popularis.hu/radio/lanchid/


Vendég

#24

2015-10-28 07:29

Nagyon szánalmas volt, ahogy a fideszes képviselő tiltakozott az ellen, hogy velük is a saját menüjüket etessék. 


Vendég

#25

2015-11-08 13:34

Sótlanul nem étel az étel. Még ha gyerek vagyok akkor sem.