Újbudai óvoda összevonás

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Újbudai óvoda összevonás petíció automatikusan generált fórumtémája

gizi

#26

2015-03-19 04:19

szeretjük az ÓVODÁNKAT így ahogy most van nem kérünk másik vezetőt


Vendég

#27

2015-03-19 06:16

A "mammut" intézményekben nincs lehetősége az intézményvezetőnek a pedagógiai munka naprakész, szakszerű irányítására! A mindennapos munkabeosztás szervezése, irányítása ( főleg egy influenzás időszakban) elveszi a pedagógiai munka hatékony ellenőrzését, értékelését! Nem kap megfelelő gyors, hatékony visszajelzést a pedagógus, a nevelést segítő alkalmazott, ha valami nem megfelelően alakul a nevelési folyamatban! 3 épületben osztódik meg a vezető jelenléte! Ez akadályozza a kommunikációt a partnerek között!!!!

Vendég

#28

2015-03-19 07:20

Tökéletesen működő remek írányítású óvoda! Felháborít, hogy egyes embereket deprimál egy létesítmény önállósága!


Vendég

#29

2015-03-19 07:40

Mert elegem van a központosításokból,eddig csak rosszabb lett minden,lásd KLIKK vagy Nemzeti TV...stb

Vendég

#30

2015-03-19 08:54

Ez csak a KEZDET! A XV. kerületben is ez a helyzet. Ezek az összevonások készítik elő, hogy az óvodák is a KLIK alá kerüljenek 2017-ben. Akkor pedig kerületenként CSAK 1 vezető lesz!!!! De van életpálya modell, felügyelet, ellenőrzés. A feltételek a béka s... alatt, de a minőségi munkát elvárják. A jól működő gyermekközpontú óvodai nevelésből gyermekmegőrző lesz. Mert lehetetlen tartani a minőséget ebben a helyzetben. Megbíznak elemző cégeket, a racionalizálás kidolgozására és kizárólag számok és statisztikák alapján megmondják a tutit. De hol van itt a gyerek, hol van itt az ember????????


Vendég

#31

2015-03-19 11:38

Ellenzem az óvoda összevonások erőltetését az önkormányzatok részéről. Sem gyermeknek, sem szülőnek, sem az óvodában dolgozóknak nem jó.

Vendég

#32

2015-03-19 12:04

Azért írtam alá ezt a petíciót, hogy támogassam azokat a szülőket és óvónőket, akik ezt a petíciót megfogalmazták!!
Nagyon remélem, hogy figyelembe veszi a T. önkormányzat!!!!????

Vendég

#33

2015-03-19 14:40

Nem szeretném az óvodák összevonását!!!!!!!!!
Hati

#34 Hati

2015-03-19 15:37

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a kerületben óvodás gyerekek szülei az újbudai óvodák összevonása ellen. Azt írják, hogy a mai képviselő-testületi ülésen döntenek a kérdésről, a fenti linken bárki csatlakozhat a tiltakozókhoz.

Megnéztük, hogy pontosan mi ellen is tiltakoznak az aláírók. A mai ülés napirendjén 14 tárgyalandó tervezet van, ezek közül a tizedik jöhet szóba, ez a "Közneveléssel kapcsolatos döntések" címet viseli.

Az előterjesztés szövegében szó sincs óvodaösszevonásról, mindössze négy óvodapedagógus nyugdíjkérelméről döntenek. Aztán, ha jobban megnézi az ember a határozati javaslatot, feltűnik az első pont, amiben felkérik a polgármester, hogy a mellékletben szereplő Köznevelési koncepció alapján alakítsa ki a köznevelési hálózatot a kerületen belül.

Mivel az iskolák már nem tartoznak kerületi fennhatóság alá, csak az óvodákról lehet szó. Megnyitottuk a mellékletet, és lám, beleütköztünk az óvodai hálózat átalakításának tervébe.

Aki szeretne felelős döntést hozni arról, hogy aláírja vagy sem a petíciót, előbb nézze meg ezt a koncepciót. Leírják, hogy a gyerekszám nőni fog a kerületben, ezért alapvetően bővíteni kell a hálózatot. Szerepel benne az is, hogy három-három óvodát irányítási szempontból összevonnának, ami azt jelenti, hogy mindegyik telephely megmaradna, csak hármat közös irányítás alá vonnának.

A koncepció feketén-fehéren leírja, milyen előnyökkel, és milyen hátrányokkal járna az óvodaösszevonás Újbudán. A koncepció kidolgozása alaposnak tűnik, ilyen háttérinformáció birtokában meg lehet majd hozni a döntést - de ez nem ma fog bekövetkezni.


Vendég

#35

2015-03-19 17:29

Azért írtam alá ezt a petíciót, mert felháborítónak tartom, hogy ezen akarnak spórolni! Nem összevonni, hanem csökkenteni kéne a létszámot, hogy megfelelően eltudják látni az óvónők a feladatukat. Akinek ez az agyában megszületett és aki ezt elfogadja, azt semmiféle pozícióban nem foglalkoztatnám, még a közelébe sem engedném. Sajnos nagyon sok ember alkalmatlan a munkája elvégzésére és ilyenek miatt lesznek áldozatok ezek a drága ártatlan kiszolgáltatott gyerekek. Bízom benne, hogy vannak még jóérzésű, józanul gondolkodó felelőség teljes emberek, akik segítenek ezt a problémát orvosolni. Sok sikert!!!! Imádkozom értetek.

Vendég

#36

2015-03-20 12:54

Rettenetesen zsuffoltak az óvodák a kötelező felvételek miatt! Nemhogy összevonni,ellenkezőleg szétbontani kellene őket!
Egy Apa

#37 Néhány észrevétel . . .

2015-03-20 13:32

A mai napon elolvastam a csoportban a falon lévő tájékoztatót. Az örök igazság most is érvényes. Ha valami változás ill. változtatás jó, akkor azt nem kell megmagyarázni. Viszont amennyiben rossz, úgy pedig felesleges, mert további kérdések fognak felmerülni amelyek csak alátámasztják a tényt : ez nem helyes döntés. Két apró észrevétel az olvasottakból.                                             - az eddigi 23  helyett 8 magasan képzett " csúcsvezető " látja el majd ugyan azt a feladatot. Tehát a 23 nem volt elég magasan képzett, és a 8 nem közülük kerül ki. Vagy igen, és akkor nem értem.                                                                                                                                                 - a napi kapcsolattartás ugyan olyan zökkenőmentes lesz mint idáig. Csak a vezető egy másik intézményben, a helyettes ill. a tagóvoda vezető pedig csoportban lesz. Megint nem értem. Gondolom csak nekem megy ilyen nehezen ezt felfogni, s csak én látom az ellentmondást. Remélem ez így van, mert egyébként komoly problémák elébe nézünk.                                            Szeretném azt is leszögezni, hogy nem vezérel semmilyen politikai befolyás vagy érdek. Méltatlannak tartanám a politikával foglalkozni egy ilyen kérdésben. Ennek ellenére a következő szabad fordítású idézetet találónak érzem : " A politikus egy olyan ember, aki miközben simogatja a gyermek fejét, a másik kezével ellopja annak nyalókáját! " Tisztelettel: egy apa.                                          

Hati

#38

2015-03-20 16:27

Tisztelt Szülök,Nagyszülők Kérek mindenkit osszátok,írjátok alá. Fontos ebben az ügyben,hogy összefogjunk és a gyermekek érdekeit védjük!! Nem értem,miért kell több jól működő Óvodákat szét bomlasztani. Minden Óvodának saját programja van,ami nagyon jól működik!! Fontosnak tartom,hogy minden intézménynek saját vezetője legyen,aki a mindennapi életünkben is támasz. Itt gondolok arra,hogy bizalommal forduljak a vezetőhöz mindennapjaimba és a szülők is! Tudok egy-két óvodát,ahol 5-6 csoport van és a vezető név szerint tudja a gyermekek nevét!! Arról nem is beszélve rendszerességgel helyettesítenek,így személyes kapcsolatban vannak a gyermekekkel !!! Mindenkinek nagyon köszönöm a segítségét !!!!


Vendég

#39

2015-03-21 07:25

40 évig dolgoztam óvónőként a kerületben. Nem tudom, hogy még hányadik bőrt akarják lehúzni a pedagógusokról és meddig akarják csökkenteni a gyerekek ellátásának körülményeit. Aki ezt elgondolta, soha nem dolgozott óvónőként, de lehet, hogy szülő sem volt. Minden a pénzről szól és ez felháborító.

Vendég

#40

2015-03-23 19:15

Mert egyetértek vele.
Hati

#41

2015-03-23 20:16

Osszátok minél több helyen!!! Gyermekek érdekeit kell nézni !!!


Vendég

#42

2015-03-23 21:15

Az óvodavezető nélkül egy csoportban dolgozó helyettest terhelnek meg a vezetői feladatok egy részével. Én jobban értékelem, ha a csoportos óvodapedagógusok a saját csoportjukkal vannak elfoglalva, nem adminisztrációval.
Másrészt úgy gondolom, az összevonás, ami létszámcsökkentéssel is jár, nem oldja meg azt a problémát, amiről a köznevelési koncepció az önkormányzati előterjesztésben felvetett, hogy a kerület óvodái átlag feletti csoportlétszámmal, gyakran a kapacitásuk felső határát súrolva működnek jelenleg is.
Anna
Hati

#43

2015-03-24 11:57

 

       a nevelőtestület vezetése , a nevelőtestületi értekezlet és az alkalmazotti közösség

értekezletének előkészítése, vezetése,
a döntések (állásfoglalások) végrehajtásának megszervezése és ellenőrzése, 
ellenőrzése, a nevelőmunka irányítása és ellenőrzése,
a rendelkezésre álló költségvetés alapján az intézmény.
működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása,
működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása,

Még sorolni lehetne,miért kell óvoda vezető minden intézményben !! Rengeteg adminisztráció mellet,napi szinten részt vesznek a csoport életében !! Kérlek benneteket osszátok,kevés az időnk !! Köszönöm Már 848--nál tartunk,:)               

 

 


Vendég

#44

2015-03-29 08:18

Szeretném, ha gyermekem óvodai ellátása változatlan feltételekkel folytatódna, a jelenlegi körülményekkel teljes mértékben elégedett vagyok. Úgy érzem, bárminemű változás negatív irányban befolyásolná kislányom neveltetését.

Vendég

#45

2015-04-01 09:20

Aláírtam, mert nem értek egyet az összevonással. Az eddigi jól működő rendszert kapkodva, hirtelen döntéssel , kidolgozatlan új feltételrendszerrel akarják felváltani. Most április van. Szeptember 1-én már az új rend szerint üzemelnének az ovik. Vajon az új pedagógiai program is elkészült már ? Talán jó lenne, ha láthatnánk azt is, mielőtt bevezetésre kerülne.
Gurgula

#46 Re: Hati

2015-04-01 21:34

#34: Hati - Hati 

 Kedves Hati! Átolvastam a köznevelési koncepciót. Fel is ment a vérnyomásom, ami szerencsémre amúgy alacsony. :)

1. Csak jóslatokba bocsátkoztak arra vonatkozóan, hogy nőni fog a gyereklétszám a kerületben (megjegyzem más el sem várható), ezt is csak 2016-ig jelzik, 2017-től csökkenést jeleztek előre. Az alaposságról csak annyit, hogy az újonnan épülő lakásoknak csupán az össz alapterületével számolnak, pedig nem mindegy, hogy 29 nm2-es garzonokat építenek majd (erre nagy a kereslet manapság), vagy több gyermekes családoknak 100nm2-es lakásokat. Nyilván előbbiek építése nem emeli majd a gyerekek létszámát a kerületben. Az alapossághoz még továbbiakban azt is megjegyezném, hogy azzal sincsenek tisztában, hogy jelenleg hány óvodás korú csemetét tartanak otthon a szülők a kerületben, pedig pl. a védőnői/gyermek háziorvosi szolgálatokon keresztül erre pontos adatot szerezhetnének, ha olyan alaposak lennének. De ez tulajdonképp teljesen mindegy a központosítás szemszögéből,  mert a központosítás sem a növekvő, sem a csökkenő létszámra nem nyújt semmilyen megoldást, a hálózat sem nem bővül, sem nem szűkül. Csak jelezni szerettem volna, hogy miért is nem alapos ez az elemzés szerintem, ha már Ön annyira elégedett vele.

2. Amit ír, hogy "három-három óvodát irányítási szempontból összevonnának, ami azt jelenti, hogy mindegyik telephely megmaradna, csak hármat közös irányítás alá vonnának.", no ezzel van a probléma. Ugyanis ez nem "csak". Nagyon komoly problémákat vet fel ez a fajta összevonás, amelyekre a "koncepció"  egyáltalán nem ad megynyugtató választ. Pl. Fontosnak tartom szülőként, hogy egy óvoda vezetője ismerje az összes odajáró gyermeket, szüleit, életkörülményeit, esetleges kis problémáit stb. Nálunk ez így is van. A mi vezetőnk minden kisgyerekről tudja, ha belázasodik az óvodában, megsérül netán stb. Nem látom biztosítottnak ezt, ha három óvodát vezet egy ember. Ha a mi óvodánkban lebetegszik az egyik óvónő, a vezető helyettesíti, ha szükséges. A "koncepció"-ban ilyen esetekre nincs megoldás. Jelenleg az óvodákban  folyamatosan ott lévő vezető folyamatosan ellenőrzi kollégái munkájának minőségét. Hol lesz erre mód az összevonások után? Sorolhatnám még hosszan..

3. Azt írja Hati, a "koncepció" feketén-fehéren leírja az óvodaösszevonások előnyeit/hátrányait.

Hátrányai közt szerepel: - "az óvoda vezetője elfogult lehet a saját telephelye (ex-óvoda) iránt". Megsúgom, elfogult is lesz. Emberek vagyunk, a legfőbb vezető is az.

                                    - aztán "szülők adminisztrációs terhei nőhetnek". Nőni is fognak. Pl. ebéd befizetési csekkek átvétele, kirándulás/egyéb kulturprogramok árának befizetése, betegség bejelentése, ebéd lemondása stb. esetén. Majd kergethetem a két óvodatitkárt, hogy épp melyik telephelyen teljesítenek szolgálatot? Ráadásul azt sem fogják tudni, ki is vagyok, ki a gyerekem, össze fognak keverni mindent.. Erre nem tudom, milyen "fejlett informatikai rendszer" tudna megoldást nyújtani.

 

Az előnyök közt szerepel: - "az óvodák betölthetik egy-egy, a kerületben meghatározó szakmai műhely szerepét". De mindegyik óvodában felmerülhet gyógytornára, pszichológiai ellátásra, tehetséggondozásra egyaránt az igény!! Vagy majd lesznek az ortopédiai eseteket gyűjtő ovik, a pszichésen terhelt gyerekeket begyűjtő ovik, s a szuperintelligens gyerekek hadát nevelő ovik??? De hová jár majd a gerinferdüléses szuperintelligens csemete? Vagy a szuperintelligens, de pszichésen sérült kisgyerek? Rohangál majd az óvodatitkár két heylszín közt velük?

                                       - "a demográfiai változások (csökkenő vagy hirtelen megugró gyerekszám) rugalmasabban kezelhető rövid és hoszzú távon egyaránt" Ez hogyan is van? Miért is? Valószínűleg bennem van a hiba, de nme látom az összefüggést.. 

                                        - " nagyobb létszámú óvodák forráshoz, támogatáshoz jutása egyszerűbb" Miért is? Utána hogyan osztják le majd a három intézmény közt? Ez nincs kidolgozva, ennyit az alaposságról.

                                        - "a közigazgatásban hosszútávon az intézményfenntartás a központosítás felé tart" Ez tetszik a legjobban nekem. :) Azért nem tudok csak röhögni rajta, mert itt élek, s ez a mai magyar valóság. Meg a 25 évvel ezelőtti is.. Szóval tulajdonképp ez most hogyan is előny? Nincs magyarázat a "koncepcióban" erre vonatkozóan, hol az alaposság?

                                       - "egységes fellépés és érdekérvényesítés" :) Ezt teszik most a szülők, az óvodáik védelmében. :)) Tehát ez most is lehetséges. De félre a tréfát (nem is az igazán), ha egy vezető a saját volt óvodájának a sorsát viseli a szívén, s fogja is, mint már azt írtam korábban, akkor az érdekérvényesítés nem lesz egységes!! Nincs erre biztosíték a rendszerben!!

                                      - "az önkormányzat számára egyszerűbb és hatékonyabb kommunikáció az óvoda központok felé" Hát ez remek, tényleg ez a fontos, nem a gyerek és a szülő egyszerűbb és hatékonyabb kommunikációja az óvoda felé.. Elszomorító, hogy így gondolkodnak az önkormányzatnál, így állnak a kerület gyerekeihez és szüleihez, azokhoz, akik megszavazták őket, akiknek az adójukból őket fizetik. Az önkormányzat és az óvodák közti kommunikációt inkább "jobb szervezés és fejlettebb informatikai rendszerrel" kellene segíteni, nem pedig egy régóta jól működő rendszer szétzilálásával.

Dióhéjban ez a véleményem erről a koncepcióról, melyben az is szerepel, hogy "Az önkormányzat a köznevelési intézményei szakmai tevékenységében általánosságban tovább szeretné erősíteni a tág értelemben vett értékek tiszteletére való nevelést, a valódi esélyegyenlőség biztosítását, a SZÜLŐK SZÜLŐI KOMPETENCIÉJÉNAK NÖVELÉSÉT." Remélhetőleg ezt is komolyan gondolják, nem csak a központosítást, s a döntésnél egyenlő mértékben nyomunk mi szülők is a latban a véleményünkkel az önkormányzattal és az óvodákkal egyetemben.  

Eper

#47 óvodai összevonás

2015-04-09 01:52

Egy óvodának pontosan, hogy a lényege, a veleje kellene, hogy legyen, a családiasság.

Az óvodás korú kisgyerekek több időt töltenek sokszor az intézményben, mint a saját családjukkal. Ezért is kulcsszó a CSALÁDIASSÁG. Ami természetesen egy nagyobb létszámú csoport esetében távol áll az otthon kuckósságától, mégis, ha jó a vezetés, a gárda, valamelyest ellensúlyozhatja ezt. Az olyan apróságok teszik családiasabbá, biztonságot nyújtóvá az óvodát, melyekre feltehetően a tisztelt képviselők nem is gondoltak.

Egy jó óvodában, akárhány csoport is van, a vezető ismeri a gyerekeket. Az óvónőktől informálódik az egyes gyerekek "előmenetelét" illetően, tisztában van a nagyobb családi változásokkal (testvér születése, válás, komolyabb betegség, jelentősebb költözés, szülőknél munkahely elvesztése stb.), tudja, ki SNI-s, ki étel allergiás, ki magatartás problémás, ki jár gyógytornára, ki nagycsaládos, ki készül iskolába és ki lesz évvesztes.

A központosítással mindez kivitelezhetetlenné válik.

Gyermekeink elsö intézményesített évei nem így kellene, hogy teljenek!

amalia

#48

2015-04-10 17:54

Óvodavezető, aki egyben teljes óvónéni... a gyerekek isszák meg a levét, vagyis mi, családok. Illetve az egész ovi, hiszen egy cspoprtban rendesen dolgozó pedagógus nem ér rá akármikor azzal foglalkozni, aki vele szeretne találkozni, és a többi "háttérmunka" sem fér bele mondjuk nai egy órába... 


Vendég

#49

2015-04-11 09:09

Kisgyermekeim miatt érintett vagyok a kérdésben!

Vendég

#50

2015-04-12 05:45

Mert egyáltalán nem értek egyet az óvodák összevonásával semmilyen formában. Úgy gondolom, hogy a tervezett megtakarítás nem áll egyensúlyban azokkal az értékekkel, amiket emiatt elveszítünk.