Felhívás az Örmény Genocídium 100. évfordulójának kapcsán

 

Kedves Testvéreink, Barátaink, Támogatóink!  

A mellékelt állásfoglalást adtuk ki az örmény genocídium 100. évfordulójára.

Az első tíz aláíró hitelesítette az iratot, amennyiben egyetért tartalmával, bátorítjuk, hogy támogassa az aláírásgyűjtést. 

Folyamatosan fenntartjuk, és az eredményről tájékoztatást adunk a www.metegyhaz.hu oldalunkon illetve a

facebook-odalunkon is: https://www.facebook.com/magyarorszagi.evangeliumitestverkozosseg?fref=ts

Információ: az info@metegyhaz.hu címen is elérhető.

Iványi Gábor, a MET elnöke

 

Állásfoglalás

    1.      Mi, magyarországi egyházak, társadalmi és civil szervezetek, valamint demokratikus pártok képviselői és független magánszemélyek együttérzésünket fejezzük ki az örmény nép iránt, amely a mai napot, április 24-ét tartja történelme legsötétebb emléknapjának. Egy évszázaddal ezelőtt, ebben az időben követtek el vele szemben az Oszmán Birodalom hatóságai népirtást. Elítéljük ezt a bűntettet. Meggyőződésünk, hogy a modern Törökország  helyesen járna el, ha önkritikusan feldolgozná történelmének ezt az elfogadhatatlan időszakát, és keresné a kiengesztelődés és megbékélés lehetőségeit. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Magyarország még nem csatlakozott azokhoz az államokhoz, melyek a száz évvel ezelőtti történelmi bűnt népirtásnak ismerték el.  

2.      Felszólítjuk Magyarország köztársasági elnökét, miniszterelnökét és parlamentjét, hogy tegyenek lépéseket a hazánk és Örményország között 2012-ben felfüggesztett diplomáciai kapcsolatok helyreállítására. Elvárjuk, hogy a magyar állam kövesse meg Örményországot, amiért a budapesti kormány átadta Azerbajdzsánnak a Gurgen Markarjan örmény katonatisztet álmában meggyilkoló és ezért a magyar bíróság által életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt azeri katonatisztet.  Ez a lépés minden jóérzésű emberben – függetlenül nemzeti hovatartozásától – jogos erkölcsi felháborodást keltett.  

3.       A 2011-ben a parlamenti többség által alkotott (a Velencei Bizottság által bírált, a Magyar Alkotmánybíróság által kifogásolt és részben jogerősen megsemmisített, továbbá az Emberi Jogok Európai Bírósága által is elítélt) egyházi törvény az örmény vallási közösséget is megfosztotta egyházi státuszától. Mindez azért is egyedülálló képtelenség, mivel az Örmény Egyház a földkerekség legrégebbi (i.sz. 301 óta létező) államilag is elismert keresztény felekezete. Az alkotmánysértő  helyzet miatt az Örmény Apostoli Egyház által delegált felelős egyházi személy is távozott Magyarországról. Az egyetlen örmények által finanszírozott és épített, de adminisztratív nehézségek miatt a Magyar Katolikus Egyház nevére bejegyzett Budapest, XII. Orlay utca 4. sz. alatti templomot pedig (mely nyitva állt a többségi és kisebbségi örmény hívők számára egyaránt), a katolikus egyház a maga kizárólagos használatába vonta. A magyar kormánynak mielőbb meg kell szüntetnie a kialakult jogsértő  állapotot, és helyre kell állítania az örmény vallási közösség egyházi státuszát, emellett tárgyalásokat kell folytatnia a legfelsőbb szintű hazai örmény képviselettel a felekezet kárpótlása ügyében.  

Budapest, 2015. április 24. (Az Örmény Genocídium Emléknapján, a századik évfordulón)    

Dr. Iványi Gábor, lelkész a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke  

Az állásfoglaláshoz csatlakozom:  

Dr. Bárándy Péter, a Magyar Köztársaság volt igazságügyi minisztere  

Dr. Bokros Lajos elnök, Modern Magyarország Mozgalom

Dr. Valki László, nemzetközi jogász, professor emeritus

Ifj. Iványi Gábor, lelkész

Ónodi István, lelkész

Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja

Kertai-Szabó Ildikó, lelkész

Lakatos Anka, lelkész

Jónás Miklós, lelkész  

 


Magyarországi Evangéliumi Tetstvérközösség    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével