Élhető közlekedési rend kialakítása Kőbányán a Kőér utca mentén

Kőbányán élőknek és átutazóknak feltűnő lehet, hogy a kerületet, mint valami erődfalak, körbeölelik a vasút töltései (meg félbevágják, meg át és vissza). Ennek legneuralgikusabb pontja kerületünkben a Kőér utcai sorompó (feltehetően Rákosrendező után a leghosszabb vörösjelzős, leengedett sorompós idővel), a vasutak 100a vonalának egyik legidegesítőbb átjárója. Gyakorlatilag félbe vágja a Kőér utcát.

Aki átjut a vasúti átkelőn, egyből a Kőér utca-Basa utca furfangos kereszteződésében találja magát, ahol a kanyarodó főútvonal miatt a Kőbánya felől érkezők ismét hosszabb várakozásra kényszerülnek. A kereszteződés több okból is balesetveszélyes, túlbonyolított, megszüntetendő. A megfontoltabb, félősebb sofőrök miatt gyakran több tucat gépjármű kényszerül várakozásra a Kőér utca vasúti átkelőjétől meggyötört idegekkel érkezve. Majd ha sikerül a kanyarodó főutvonali szakaszon átkelnie, akkor a Basa utca felől jobbra kanyarodók miatt ismét megállásra kényszerül, hogy a mögötte jövő, oldalról érkező, szemből kanyarodó autók miatt máris beduguljon a kereszteződés.

A Basa utca felől érkezők  sokszor nincsenek tisztában elsőbbségükkel. A kereszteződés nem áttekinthető.

Ezen petíciót aláírók határozottan kérjük, hogy a hírekben szereplő 100a  vonal korszerzűsítése esetén, vagy a vele párhuzamosan kiépítendő reptéri gyorsvasút építési munkálataival párhuzamosan a Kőér utcai vasúti kereszteződés helyzetét a közlekedőkre tekintettel rendezzzék (akár a szintbeli kereszteződés megszünhtetésével), egyben biztosítsák a Kispest felől érkezők számára a továbbhaladást a Kőér utcán, valamint tegyék lehetővé a balra kanyarodást Kőbánya városközpontja felé(ez is megoldható lenne lámpás kereszteződés létesítése nélkül, akár egy többsávos turbo körforgalommal, de ezt már a szakemberekre hagynánk)Kőér-Basa.JPG.

A petíció aláírói határozottan kérik, hogy a Basa utca-Kőér utca balesetbeszélyes kereszteződésében létesítsenek körforgalmat, mely áttekinthetővé és folyamatossá tehetné a közlekedést, bármely irányból érkezők számára.

Mi, a petíció aláírói tudjuk, hogy a Galvani híd megépítését követően tervezik a déli folyosó mneghosszabbításaként a Kőér utca rendezését. Azonban arra kérjük az illetékeseket, Tarlós István főpolgármestert, Kovács Róbertet, Kőbánya polgármesterét, Fürjes Balázst, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy véleményünket vegyék figyelembe a projekt tervezésénél, illetve a Galvani híd megépítésének elmaradása esetén is tegyenek lépéseket a Kőér utca e két pontján az ésszerűbb, áttekinthetőbb, kevésbé balesetveszélyes, kevésbé időrabló közlekedési rend kialakításának érdekében.

Az aláírással felhatalmazom Bugár László petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.