Covid alatt született babák is beszámítassanak az utólagosan megigényelt Babaváró támogatás hitelének visszafizetésekor

A Covid-19 világjárvány ideje (különösen 2020) alatt számos kismamának a babavárás örömei mellett szembe kellett néznie a szükséges korlátozások és bizonytalanság okozta nehézségekkel, egészségügyi rizikókkal. Habár a kormány igyekezett több esetben könnyítéseket eszközölni, a bankok a bizonytalan gazdasági helyzet miatt szigorítottak feltételeken, indok nélkül vagy időhúzásokkal nehezítették vagy épp tették lehetetlenné a Babaváró támogatás felvételét.

Voltak a kismamák, akik veszélyeztetett terhességükből, egészségügyi állapotukból kifolyólag vagy gyermekük egészségének féltése végett el sem jutottak a bankig, másokat a személyi feltételeknek való megfelelés ellenére is indoklás nélkül visszautasítottak, családi vállalkozásokat rizikósnak találva a covid alatti gazdasági helyzet miatt visszadobtak, és rengeteg kisbaba jött világra idő előtt még a folyamat elhúzott elbírálása alatt s előtt, akik emiatt nem tudták időben megigényelni a nekik járó támogatást.

Az állam által felkínált veszélyhelyzet lejárta utáni 30 napos határidő-meghosszabbításba pedig sokan nem estek bele, illetve koraszülöttekkel, szoptatós újszülöttekkel megint csak rizikós volt számukra a banki ügyintézés, vagy hogy párjuk haza hozzon esetleg valamilyen kórokozót. 

Többüknek, utólagosan megigényelve (mikor csendesedni látszott a kezdeti pánik, hónapokkal később) minden gond nélkül megajánlották a hitel összegét (vagyis soha nem azon múlott, hogy nem feleltek volna meg az elvártaknak) de így már csak teljes hitelként vehették fel azt, gyermeküket/ ikergyermekeiket a kedvezményhez (kamattörlesztés felfüggesztése, hitel összegéből történő elengedés) már nem számítothatták be.

(Vagyis ikerbabás család esetén nemcsak, hogy nem kérhették a törlesztés szüneteltetését, de a kb. 7millióra csökkenthető hitel helyett, emaitt közel 13,8 milliót kellene visszafizetniük, ha nem lesz több gyermekük.)

Ezen petíció azért jött létre, hogy ezek a szülők és gyermekeik is élhessenek a nekik járó támogatással, amit nem lustaságból vagy felelőtlenségből nem igényeltek meg időben, hanem mert ellehetetlenítette őket egy világjárvány okozta káosz és bizonytalanság és mert gyermekük egészségét tartották fontosnak mindenek előtt.

Mert ezeknek a babáknak is jár a támogatás, mivel a ők voltak ezen borzasztó időszakban a legjobb dolgok, amik történtek. Ne egy papiron lévő dátum miatt ne élhessenek szüleik az ő életüket is megkönnyítő támogatás átvételével. 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Kecskemétiné petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...