Kutyák ivartalanítására vonatkozó átfogó rendelkezés szükségessége

dog-shelter.jpg

Elég volt! Elég a zsákokban utcára és kerítéseken kutyakölyköket átdobálókból, elég a megélhetési kutyásokból, akik ólakban szaporítanak, elég a vidéken felügyelet nélkül csatangoló és párosodó kutyák gazdájának felelőtlenségéből, akiknél a kölykök eleve halálra ítélve születnek meg. Elég ezeknek az állatoknak a szenvedéséből,elég az életbenmaradásért küzdő menhelyekből, és az életüket a kutyák mentésére áldozó jólelkű emberek hiábavaló szélmalomharcából! Egyetlen törvénymódosítás elegendő lenne a megoldáshoz. Indiítsuk el a folyamatot, írd alá, és tegyünk róla, hogy hallatszódjon a hangunk! Hang a hangtalanokért… Egy aláírás, ennyit kérünk, kettő kattintás, hogy útjára bocsájthassuk a jó ügyet! Velünk vagy? 

A lépések, amikre törekszünk:

- A nem igazoltan munka-, vagy tenyésztési célra tartott kutyák kötelező ivartalanítása.

-  A kötelező ivartalanítást államilag finanszírozni lehetne a jelenleg államilag finanszírozott menhelyek fenntartási költségéből, miközben állatok százezreinek a szenvedését gátolná meg a rendelkezés.

- Az állatkínzási esetek számának radikális csökkenését indukálhatja a rendelkezés, hiszen annak lesz kutyája, aki örökbefogadási szerződéssel menhelyről ment állatot, vagy tenyésztőtől normál árért vásárol, az utcai befogadások és szaporítóktól kikerült nagyszámú veszélyeztetett egyed száma lecsökken, majd megszűnik.

- Kutyatámadások mennyiségi csökkenése (tesztoszteron, tüzelési időszak, kóborlás, éheség indukálta támadási esetek), majd megszűnése (ivaros felügyelet nélküli állatok számának teljes lecsökkenése, éhező kóbor állatok számának teljes lecsökkenése.

További szempontok, előzetes lépések lehetnek:

- Szaporítók, azaz tenyészengedély és bejegyzett MEOE tagság nélküli magánszemélyek által lehozott almok után jogszabályilag megállapított bírság legyen kiszabva. 

- Tiltsák be az élőállatok online értékesítési lehetőségét.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Háttérinformációk az ivartalanítás további előnyeiről:

Néhány fontos érv, ami az ivartalanítás mellett szól:

 Nőstény kutyák esetén

1. a nem kívánt szaporulat megakadályozása

2. a szökés megelőzése

3. a kan kutyák vonzása megszűnik

4. az emlődaganatok kialakulási valószínűsége csökken

5. a petefészek-, és méhdaganatok kialakulási gyakorisága csökken

6. a gennyes méhgyulladás kialakulásának esélye csökken

7. az álvemhesség megelőzhető

8. egyes hormonális beavatkozások elhagyhatóak pl. fogamzásgátlás

9. az ivarzási tünetek megszűnnek (csepegtetés, fokozott vizeletürítés, nyugtalanság, szenzitivitás stb.)

 Kan kutyák esetén

1. a fajtársakkal szembeni agresszió mértéke csökken

2. a falkán / csoporton belüli dominanciaviszonyok rendeződnek

3. a szökés, kóborlás megelőzhető

4. a tüzelő szuka közelsége okozta nyugtalanság, túlzott izgatottság illetve átmeneti viselkedészavar kivédhető

5. az időskori prosztata megnagyobbodás megelőzhető

6. a nemi hormontermeléshez kötődő kórképek kialakulásának gyakorisága csökken pl. végbéldaganatok, gátsérv és divertikulum

7. a heredaganatok kialakulásának valószínűsége csökken

8. a territórium rendszeres jelölésének (vizelettel) mértéke csökken

 Számos állategészségügyi probléma megelőzése mellett a születésszabályozás, a nem kívánt szaporulat elkerülése céljából is fontos a beavatkozás. Azoknál az ebeknél, ahol a gazdinak nincs határozott tenyésztési szándéka, célszerű az egyszeri beavatkozást szakszerű állatorvosi körülmények között elvégeztetni.

Fontos kiemelnünk a kóbor, gazdátlan, menhelyen élő kutyák és macskák ivartalanításának fontosságát is. Sajnos a nagy egyedszám és a korlátozott gazdasági lehetőségek miatt ez a probléma évről évre egyre súlyosabb helyzetet teremt. Az ivaros egyedek évente egy-két alomnyi kiskutyával, cicával bővítik az állatállományt, akik felnőve, ivaréretté válva a következő évben már a saját utódaikat hozzák világra. Érdemes egy kis fejszámolást végezni, hogy a nem kívánt vemhességekből pár év alatt hány generációnyi állat jön a világra, akiknek igen kevés esélyük van arra, hogy egy gondos gazdi mellett boldog életet élhessenek.

(háttérinformációk: gondosgazdik.hu)

 

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Hajdu Gyöngyi, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook