Aláírás a Balatonért

Szomorú paradoxon: miközben épülnek a szőlőbeli „gazdasági épületek”, a vízparti nádasból nagyokat harapó lakóparkok, és emelkednek a külterületi ingatlanok árai, folyamatosan romlik a tó és a tópart ökológiai állapota, eltűnnek a nádasok és a tóra néző szőlők, és csökken a Balaton idegenforgalmi értéke. Az ingatlanár-robbanásnak csak a negatív következményeit érezhetik az északi part falvainak és kisvárosainak állandóan itt élő és dolgozó polgárai. Eltűnik a táj, amelybe településeik beágyazódtak, a tömegturizmusnak csak a káros hatásait „élvezhetik”.
A tájromboló építkezések építési engedéllyel rendelkeznek és gyakran állami költségvetési támogatást élveznek; a piacra hivatkozás nem valódi magyarázat, mindeközben a közjó törvényszerűen elvész.
 
Azért, hogy megmentsük azt, ami az északi partból még megmenthető, mi, a tóparti községek és városok állandó lakosai követeljük, hogy
- Paloznak és Szentantalfa példáján legalább három évre függesszenek fel a tó Veszprém megyei településeinek külterületein minden építkezést.
- A felépült „gazdasági épületek” felhasználását ellenőrizzék. Rögzítsenek normatívát, amely a későbbiekre pontosítja, hogy mekkora, az adott borvidéken lévő termő szőlő alapozhatja meg 100m2 gazdasági épület engedélyezését illetve használatát. Az e feletti épületrészeket sújtsák adóval.
- A külterületi „tűzivíztározó”-ként létesített úszómedencéket bonttassák el.
- Tiltsák be a tavon a taxiként, mentőcsónakként és egyéb ürüggyel engedélyezett, de nem a célra használt, nagyon gyors és nagyon hangos robbanómotoros vagy sugárhajtóműves csónakok és eszközök használatát.
- A vízparti rendezvények, koncertek szervezőit tiltsák el az események helyszínén túlterjedő fény- és hangszennyezéstől.
 A Balaton nemzeti kincs. Közös felelősségünk, hogy a legkíméletesebben használjuk, és a lehető legjobb állapotban hagyjuk a következő generációkra.
 
2021. április 19.
Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő kiváló művész, a Káli-Medence Környezetvédelmi Társaság egyik alapítója
Szathmáry Eörs, Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság vezetője
Lányi András, író, filozófus
Jásdi István és Kovács Tamás, Csopaki Kódex Műhely
ifj. Chikán Attila közgazdász, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója
Hajósy Adrienne, Nők a Balatonért Egyesület
Dr. Ruppert László, Káli-Medence Környezetvédelmi Társaság
Kádár András, Jane Goodall Intézet
Dr. Korányi László, az MTA tagja, belgyógyász, a DRC Gyógyszervizsgáló Központ Kft
 
Kérjük, csatlakozzon a kezdeményezéshez, és aláírásával vagy megosztással támogassa céljainkat!
 
Amennyiben szeretné, hogy nevét az aláírók között feltüntessük, írjon nekünk az alairasabalatonert(kukac)gmail(pont)com címre. Az aláírók listáját folyamatosan frissítjük, és a Facebook oldalon tesszük közzé.

Aláírás a Balatonért    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Aláírás a Balatonért petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...