Adókedvezményt az inzulinrezisztenciával küzdő betegeknek!

Kérjük aláírásoddal támogasd te is, hogy az inzulinrezisztencia bekerüljön az adókedvezményre jogosító, súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek körébe!

A inzulinrezisztencia egy szénhidrát-anyagcsere zavar, amelynek jellemzője, hogy a szervezet csak fokozott inzulintermeléssel tudja biztosítani, hogy a glükóz a sejtekbe jusson. A közhiedelemmel ellentétben az inzulinrezisztencia nem csak a sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél jelenik meg. Bár az életmódnak is meghatározó szerepe van ennek az állapotnak a kialakulásában, az elsődleges ok a sejtek inzulin-receptorainak csökkent működése. Az ún. elsődleges inzulinrezisztencia kialakulásában a genetikai hajlam is szerepet játszik.

Nőknél a fokozott inzulintermelés igen gyakran policisztás ovárium szindrómát okoz, ami az elsődleges meddőség egyik leggyakoribb hormonális eredetű oka. A magas inzulinszint hatására kialakuló eltérés a nemi hormonokban nem ritkán olyan tünetekkel is jár, mint hajhullás, szőrösödés, akne, elhízás és alvászavarok. A magas inzulinszint káros hatásai azonban nem csak a nőket érintik, hanem a férfiak körében is hozzájárulnak a nemzőképesség csökkenéséhez. Ezenkívül az inzulinrezisztens állapot elhanyagolása 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, ill. magas vérnyomással, érrendszeri károsodással járó metabolikus szindrómához vezet.

Az inzulinrezisztencia gyógyíthatatlan, de a szénhidrát bevitel szigorú szabályozásával, rendszeres sporttal, illetve Metformin készítménnyel kezelve az állapot javítható, a meddőség is bizonyos mértékig visszafordítható.syringe-1884784_1280.jpg

Annak ellenére, hogy ez az anyagcserezavar jelentősen rontja a betegek életszínvonalát és komoly életmódbeli lemondásokkal jár, az orvostársadalom többsége nem betegségként, hanem állapotként tekint rá. Ennek alapján nem tartozik bele 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek körébe sem, amelyek adókedvezményre jogosítanak. Összehasonlításképpen: súlyos fogyatékosságnak minősül a laktóz-intolerancia, amely igen kellemetlen anyagcserezavar, ám nem okoz hormonális elváltozásokat, meddőséget, krónikus megbetegedéseket.

Ezúton szeretnénk kérni a döntéshozókat, hogy az inzulinrezisztenciával küzdő nők és férfiak iránti méltányosságból, a szénhidrát-anyagcsere zavar ezen formáját nyilvánítsák súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségnek.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom F. Éva petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...