A Lehel Csarnok környezetbarát csomagolási gyakorlatáért

Tisztelt Lehel Csarnok Vezetőség!

 

A Lehel piac környezetbarát vásárlóközönsége nevében kérjük Önöket, hogy kezdeményezzék a piac csomagolási gyakorlatának fenntarthatóbbá tételét. A piacon vásárolva egyre több pozitív tapasztalatunk van arra nézve, hogy az árusok, termelők örülnek a saját élelmiszer-tárolóknak (vászon- vagy többször használatos zacskók, dobozok, zárható műanyag poharak, flakonok/üvegek, tojástartók), és szívesen adják ebbe a vásárolt árut. Ez nagyon örvendetes fejlemény azoknak, akik felelősen, minél kevesebb csomagolóanyaggal szeretnének vásárolni, ami egy használat után a szemétben köt ki.

Egy átlagos háztartás szemetének nagy részét az élelmiszer csomagolásából keletkező hulladék teszi ki. A klímaválság közepén mára már egyértelmű, hogy a szelektív gyűjtés (mely a nejlonzacskók problémáját nem oldja meg) sem a legmegfelelőbb gyakorlat, hiszen a csomagolás legyártása és újrahasznosítása is rengeteg energiát emészt fel, amely jelentősen hozzájárul a Föld felmelegedéséhez és a környezetszennyezéshez. A piac kiváló lehetőség arra, hogy a vásárlók ne termeljenek annyi szemetet, hiszen a legtöbb árucikk kimérős formában elérhető.

Kérjük, hogy a környezetbarát vásárlást népszerűsítő kampánnyal járuljanak hozzá az emberiség mindenkit érintő közös problémájának megoldásához! Kérjük, hogy a vásárlóközönséget plakátokkal és egyéb eszközökkel értesítsék a hulladékmentes vásárlás lehetőségeiről, a piacon dolgozókat tájékoztassák a kezdeményezésről és hátterének fontosságáról, kérjék együttműködésüket a hulladékmentes kiszolgálásban!

Mindennek érdekében az Újlipótvárosi Szülők és Barátaik facebook-csoport zöld tagozata a helyi lakosok nevében többféle szakmai segítséget ajánl fel a piac vezetőségének, a társadalmi együttműködés erejében bízva. A csoportban aktív szakemberek a közös ügy érdekében plakát- és kitűzőtervezés, médiamegjelenés formájában (többek között a Holnap is van nap, Felelős Gasztrohős, Zero Waste Hungary, Újlipotváros Szuperblokk felületein) biztosítanának segítséget a kampány megszervezéséhez.

Reméljük, hogy a vásárlóközönség kérését kifejezésre juttató levéllel megteremthetjük a lehetőségét egy olyan közös kezdeményezésnek, amely véleményünk szerint hozzájárulna a Lehel Csarnok pozitív arculatához.

lehelcsarnok.jpg