Szigethalom Dunasor utca egyirányúsításának megszüntetése

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

SIKERÜLT - Az egyirányúsítás megszűnik

2022-05-05 14:54:51

Tisztelt Lakosok, Tisztelt Aláírók!

Sikerre vittük petíciónkat, és végre az önkormányzat is belátta, hogy elhibázott döntés született tavaly ősszel.

Hamarosan visszaáll a Dunasor utcán a régi rend.
A forgalmi rend változásának pontos dátuma nem ismert.
Állítólag keddi napon már kiadta a polgármester a parancsot, hogy szedjék majd le a táblákat.
Nem igérte meg, hogy ez még ezen a héten megtörténik - ahogy látjuk már nem is fog szerintem - de a jövő héten igérete szerint mindeképp meg fog történni.

Sajnos erre 6 hónapot kellett várni, és addig nem kis kellemetlenséget okozott ez nekünk, környékbeli lakóknak.

A hétfői képviselői fogadóórán jelen volt egy szakember (Pej Kálmán építőmérnök úr), aki már évek óta (!) együtt dolgozik az önkormányzattal, aki több közlekedéssel kapcsolatos dolog fejlesztésében, átalakításában, kivitelezésében már részt vett.

Emiatt nem értjük, hogy miért nem ezzel kezdtek októberben, vagy még szeptemberben.

Feltettem ezt a kérdést (és mások is feltették ezt) a polgármester úrnak, aki csak annyival válaszolt, hogy ha tudja előre hogy el fog esni, akkor nem megy arra, vagy úgy közlekedik, hogy ne essen el.
Vagyis ismét kaptunk valódi bocsánatkérés helyett egy szép mellébeszélést.
Nem tisztem mások helyett dönteni, de saját megítélésem az, hogy nagyon illő lett volna egy erős bocsánatkérés a lakosok irányába.
Hiszen mindig, mindenhol az a magyarázat, vagy elutasító indok, hogy nincs pénze az önkormányzatnak.
Most pedig kiderült, hogy önös érdek, vagy valamilyen csoport érdeke alapján hoztak egy szakmailag megalapozatlan döntést.
Ennek kivetelezése nem kevés pénzbe került.
Most a lakosság teljesen jogos felháborodása után ezt vissza kell csinálni, ami ismét pénz.
Felmerül bennem a kérdés, hogy biztos ő a legalkalmasabb ember a város vezetésére, hogy ennyire felelőtlen módon szórakozik a kevés rendelkezésre álló vagyoni forrással, és mellé a lakosság igényeit teljesen figyelmen kívül hagyja?

Igyekeztünk minden fórumon nem kis nyomást gyakorolni a polgármesterre, néha átlépve bizonyos határokat, de talán még ez is helyénvalónak mondható.

A szakember, gyakrolatilag minden olyat elmondott, amit annak idején mi is kifogásoltunk a döntéssel kapcsolatban, és ha ez nyilvánvalóan nem lett kimondva, de szinte mindenben nekünk volt igazunk, amit indokot, érvet felhoztunk a döntés ellen.

De hogy mi is történt a hétfői fogadóórán:

A szakember elmondta, hogy a Dunasor utca alkalmas kétirányú közlekedésre, és a forgalom nagysága, valamint a nagy kerülőútra való késztetés egyáltalán nem indokolja ennek egyirányúsítását egyik irányban sem.

A szakmai javaslat nem csupán a kétirányú közlekedés visszaállítását javasolja, hanem az alábbiakat is, amit több ütemben fognak megvalósítani. Az, hogy az alábbiak közül mi melyik ütemekbe fog kerülni azt majd az önkormányzat, és esetleg lakossági igények fogják meghatározni.

  • Dunasor utcán mindkét oldalt nyitott kerékpársáv lesz felfestve. Ezt egyébként a gyalogosok is használhatják, mivel járda nincs (egyelőre).
    Hogy mi a nyitott kerékpár sáv, arról bővebb információt, KRESZ magyarázatot itt olvashat: Kreszprofesszor: A nyitott kerékpársáv | Autoszektor
    A Szabadkai utcára ha jól értettem nem lesz nyitott kerékpársáv felfestve, mert szélessége nem éri el a minimum értéket. De ezt nem biztos, hogy jól értettem.
  • A környék 30-as Zóna besorolást fog kapni.
    Egy gyakorlati változást nem jelent, továbbra is 30 km/h lesz a megengedett legnagyobb haladási sebesség a járműveknek.
    Ennek a döntésnek az oka, hogy a település részre vonatkozó 30-as sebesség korlátozást jelenleg sem értik az autósok, sokan nem is ismerik ezt a táblát.
    Helyenként kihelyeztek plusz 30-as táblákat, amelyek kicsit ennek ellentmondanak, de a 30-as ZÓNA hatására, remélhetőleg egyre többen szoknak majd le a 60-70, vagy esetenként a mégnagyobb sebességgel történő száguldozásról, nem csak a Duansor utcán, hanem a Szabadkai utca erdős szakaszán is.
  • A dunasor utcától a RSD (Kisduna) ág felé, a Fiumei köz és az V. utca közötti terület LAKÓ, PHENŐ ÖVEZETI besorolást fog kapni a KRESZ szempontjából.
    Ez azt jelenti, hogy az átmenő forgalom tiltott lesz - bár nincs hova "átmenni".
    A megengedett legnagyobb sebesség 20 km/h lesz. Parkolni csak az arra kijelölt helyen szabad.
    Sok más dolgot is jelent ez az övezet, a KRESZ ide vonatkozó szabályozását itt olvashatják: Tudod, mit jelent pontosan ez a KRESZ-tábla? | Vezess
  • A Fiumei közt a Dunasor utcától a Kisduna irányába, a következő Fürj utcát pedig a Kisdunától a Dunasor utcáig a Dunasor utca felé haladó irányban egyirányúsítani fogják.
  • A Szabadság utca egyirányúsítása megmarad továbbra is, mert az mind a forgalmi adatok, mind az utca állapota szerint továbbra is indokolt.
  • Kikerülnek a kiegészítő KRESZ táblák, hogy kerékpárral lehessen szabályosan közlekedni, mert bizony sokan nem tudják, hogy egyirányú utcába, ha erre nincs kiegészítő tábla, a kerékpáros sem hajthat be szembe forgalomban. Ezért készülnek majd a kiegésztő táblák, hogy mostantól már szabályos legyen a közlekedésük, mert naponta tucatjával vannak szabálytalankodók.
  • A parkolási problémákra is igyekeznek megoldást találni. A szakmai tanulmány - bár pontos szám nem hangzott el - javasol jópár parkolóhely létesítését.
    Erre igéretet adott a polgármester, hogy el fognak készülni, de ez biztos hosszú idő lesz, mert eleve a bürokrácia útvesztői miatt alapból 6 hónap, mire minden engedélyt beszereznek.
    A Dunasor utcán az erdő felöli oldalon végig megpróbálnak helyeket kialakítani, és normális parkolóhellyé varázsolni azokat. Nem csak a Karám Étterem és a Szabadkai utca közötti szakaszon, hanem ígéretet tettek arra, hogy megvizsgálják a Szabadkai utca utáni szakaszon történő parkolóhelyek létesítését is.
    Továbbá elhangzott, hogy van egy kihasználatlan terület az Akácos Marika Étterm és a Karám Étterem között valahol, ami erre a célre rendelkezésre fognak bocsátani.
  • Pályázatot ad be az önkormányzat a Dunasor utca teljes felújítására is. Ennek a legfrissebb információk szerint a határideje május 16.
    Ennek részletes műszaki tartalmáról nincsenek információk, de a kerékpárút/kerékpársáv és a járda is valamilyen módon szerepel benne, a teljes útburkolat felújítása mellett. Gondolom én, hogy majd a parkolóhely létesítést is igyekeznek belevenni, ha lehetséges.
    A szakember elmondta, hogy a Fiumei út és Karám étterem közötti szakaszon járdát építeni lehetetlen.
  • A Szabadkai utcára szeretnének járdát, és világítást építeni, de mivel ez nem önkormányzati terület, hanem az erdészeté, így kemény harc és küzdelem lesz ezt megvalósítani, ahogy az eddigiek alapján megítélem az önkormányzat és az erdészet viszonyát.
  • Javaslatot tettem a polgármester úrnak, hogy lehetőségükhöz mérten, igyekezzenek a kereszteződésekben, főkén a Karám és az Akácos Marika étterem közvetlen környékén biztosítani azt, hogy az autósok ne tudjanak olyan módon, leginkább szabálytalanul megállni, parkolni, hogy akadályozzák a Dunasor utca, és egyéb mellékutcák biztonságos beláthatóságát.

A fogadóórán a szakember komoly prezentációval készült, mely anyagot egyelőre nem lehet elérni sehol.
Azért bízom abban, hogy ezt idővel közzéteszi az önkormányzat. Ezt a szakember is javasolta, már a fogadóóra előtt is.

Köszönöm szépen türelmüket.
Igyekeztem a tőlem telhető legtöbbet elkövetni, de sajnos nem rajtam múlt, hogy erre 6 hónapot kellett várni.

Bízom benne, hogy a döntések és szakmai javaslatok mindenkinek egyöntetűen jónak bizonyulnak, és a jövőben hasonló kellemetlenségben nem lesz részünk.

Tisztelettel,
Fejes Krisztián


Fejes Krisztián Zoltán

Tájékoztatás az egyirányúsítással kapcsolatban.

2022-04-25 13:02:28

Tisztelt Lakosok, tisztelt aláírók!

Végre több mint 5 hónap elteltével elmondhatjuk, hogy történt előrelépés az ügyben. 

Múlt héten, csütörtökön tartotta meg a szokásos facebook elő adását Fáki László polgármester úr!

Ebben az élő bejelentkezésben elhangzott, hogy elkészült a közlekedési tanulmány a Dunasor egyirányúsításával kapcsolatban, és ennek kapcsán 2022. május 2-án, hétfőn, 17:30-as kezdettel az Akácos Marika Étteremben lesz erről egy tájékoztató.

Jelen lesz a közlekedési szakértő, aki el fogja mondani, hogy a jelenlegi helyzethez képest, milyen változtatásokat javasol. 

Részletekről még nincs információ, hogy mi szerepel abban a bizonyos tanulmányban, illetve nem ismerjük a szakember javaslatait. Minden ott fog kiderülni. 

Várunk mindenkit a helyszínen.

Tisztelettel és köszönettel, 

Fejes Krisztián


Fejes Krisztián Zoltán

Képviselői fogadóóra

2021-11-15 08:38:34

Ma 18 órai kezdettel az Akácos Marika Étteremben lesz a körzeti képviselőnek Suha-Réfi Tímeának fogadóórája.

A fogadóórán előzetes információk szerint jelen lesz Fáki László polgármester úr is.

Aki tud, jöjjön el, hogy minél többen, személyesen mondjuk el aggályainkat az egyirányúsítással kapcsolatban.

Ezen a fogadóórán szeretném az aláírásokat átadni. Így a petíció is lezárásra kerül. 

Mindenkinek nagyon köszönöm az aláírást. 

Köszönettel,

Fejes Krisztián 


Fejes Krisztián Zoltán



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.