Védjük meg a Pillangó park fáit!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

A zuglo.hu lakossági fórummal kapcsolatos cikke

2018-05-17 10:04:38

Az utolsó pillangó parki lakossági fórumról a zuglo.hu-n megjelent cikk szerint 

"A fák és a parkban fészkelő madarak miatt online petíciót indító Balta Flóris a fórumon jelezte, hogy időközben megismerte a terveket, és sok szempontból megnyugtató választ kapott. "

Ez a mondat félrevezető, mert kiragadta kontextusából az általam elmondottakat, és azt a látszatot keltette, mintha a petíció okafogyottá vált volna.

A valóság ezzel szemben az, hogy az Önkormányzat rossz kommunikációjának köszönhetően a petíció megírásakor abban a hitben voltunk, hogy 3 napon belül kitépik a park 50 éves fáinak nagyobb részét. Mivel érzékeltük az információhiányt, nagyon óvatosan fogalmaztunk, és kiemeltük, hogy megállapításaink alapja az a csekély, pillanatnyi információ, hogy több, mint 90 fát akarnak kivágni az Önkormányzat honlapján elérhető tervek szerint.

Mivel személy szerint korrekt akartam lenni az Önkormányzat részéről a fórumon megjelentekkel, el kellett ismernem ezt az információhiányt. Valójában nem terveztek május 2-án estig egy teljes tarvágást kivitelezni, ahogyan mi tartottunk tőle (bár a petícióban nem is ezt írtuk). Mindez nem teszi elfogadhatóvá a több, mint 90 fa kivágását, amit továbbra is terveznek, és nem teszi okafogyottá a petíciót. Hasonlóan részletkérdésnek tartom, hogy gördeszkapályát végül nem terveznek építeni.

A korrektség jegyében vállaltam azt is, hogy megosztom e petíció aláíróival Szabó Rebeka alpolgármester levelét. Így nem a petícióban szereplő kisebb tárgyi tévedések határozzák meg a támogatók számát, hanem a vitában kibontakozó valódi tervek, hiszen a petícióhoz tartozó bejelentéseket a petíció valamennyi aláírója megkapja e-mailben.

A petíció tehát nem vált okafogyottá, hiszen még mindig fakivágásokat terveznek. Olyan fák kivágását is, amelyek nem betegek, csak éppen útban vannak a tervezett térkövezésnek, vagy állítólag betegek, ez azonban nincs megnyugtatóan igazolva.

Aki kíváncsi rá, hogy még milyen kifogásolható részletek merülnek fel a tervvel kapcsolatban, annak ezt az írást javaslom olvasásra.

Aki pedig az időközben a közbeszerzéssel kapcsolatban felmerült aggasztó információkra kíváncsi, kövesse ezt a linket.

 


dr. Balta Flóris

Szabó Rebeka válaszlevele

2018-05-07 14:26:41

Szíves tájékoztatásul közreadom Szabó Rebeka alpolgármester megkeresésemre küldött válaszlevelét.

Ezen kívül itt is jelzem, hogy minden kedves aláírót és támogatót várunk a 10-én, csütörtökön tartandó lakossági fórumra a Pillangó park kosárpályáján, ahol az önkormányzat részéről sor kerül a valós tervek bemutatására. Ezen túlmenően ígéretet kaptunk arra is, hogy 17-én csütörtökön délután 1 órakor újabb bejárás lesz a parkban a fák állapotának felmérése és bemutatása érdekében, amelyre mindenkit várunk, aki el tud jönni, és akit a fákkal kapcsolatos szakmai kérdések (fakivágás, faátültetés) foglalkoztatnak.

Az alábbiakban Szabó Rebeka alpolgármester asszony levele olvasható:

 

Kedves Balta Flóris! 

Köszönjük, hogy foglalkozik környezetével, és hogy azt szeretné, Zugló minél zöldebb maradjon. Szeretném biztosítani, hogy nekünk is ez a szándékunk, ezért kezdtük el 2016. április 5-én azt a közösségi tervezési folyamatot, amely a Pillangó park jelenlegi megújítási tervét eredményezte. 

A tisztánlátás érdekében szeretnék reagálni a petíciójában megfogalmazott, illetve a közösségi médiában keringő állításokra. A Pillangó park megújításának kiviteli terveit hosszas közösségi tervezési folyamat előzte meg, amelynek során a környéken lakók ötleteit, igényeit maximálisan figyelembe vettük. Ez a folyamat 2016. április 5-étől 2017. júniusáig hét lakossági fórumot jelentett, amelynek része volt a terület többszöri bejárása, a fák állapotának, a növényvilág tervezett megújításának helyszíni bemutatása is. A lakossági fórumokon kívül kérdőíves közvélemény kutatással is kikérte az önkormányzat a lakók véleményét. Minden beérkező információ, észrevétel beépült a tervezés folyamatába. A folyamatos tájékoztatást és véleménynyilvánítási lehetőséget az önkormányzat MiZuglónk Facebook oldalán, a honlapján és a kéthetente megjelenő, minden háztartásba eljutó újságában is biztosította. A közösségi tervezés folyamatának dokumentálását a zuglo.hu-n most is megnézheti és meggyőződhet arról, hogy a park körül lakóknak számtalan alkalmuk volt a véleménynyilvánításra és aki akarta, élhetett is ezzel a jogával, lehetőségével: https://www.zuglo.hu/beruhazasok-fejlesztesek-epitkezesek-2018/ 

Szeretném árnyalni a parkolókkal kapcsolatos következtetéseit. A parkolóhelyek kialakítása nem a park területének rovására történik, egyetlen fát sem kell kivágni parkolóhely létesítése miatt. A jelenleg a metróbejárattal szemben a parkba ékelődő lebetonozott, illegális parkolót füvesítjük, új parkolóhelyeket pedig nem a park belsejében, hanem a park melletti sávban, a házakhoz közel, az ott lakók számára hozunk létre, így ez a madárcsicsergést vélhetően nem befolyásolja. Gördeszka pálya egyáltalán nem lesz a parkban, mivel annak létrehozását már a tervezési fázisban - éppen a beérkezett lakossági vélemények alapján - elvetettük. A játszótér bővítése, korszerűsítése szükségessé vált, a lakók igénye volt, hiszen rengeteg kisgyermekes család él a környéken. A játszóeszközök alatti gumiburkolat a gyerekek biztonságát szolgálja. (A végleges tervet, amely a zuglo.hu oldalon megtalálható, itt láthatja: https://www.zuglo.hu/wp-content/uploads/2017/11/Pillango-park-felujitasa-1sz-a-melleklet-20171123.pdf) 

A terület faállományát a tervezés során többször is szakemberek mérték fel. Minden egyes fát kertészek vizsgáltak meg, az így elkészült kataszter alapján született döntés 94 fa kivágásáról, illetve 325 fa telepítéséről. A park fáinak jelentős részét nem  a szakma előírásainak megfelelően telepítették, nagyon sok a korona nélküli, felnyurgult, beteg, elszáradt, balesetveszélyes fa. A felmérés során készített fotókat, a fák listáját többek között itt találja meg: https://www.zuglo.hu/wp-content/uploads/2017/10/Pillang%C3%B3_park_prezent%C3%A1ci%C3%B3.pdf

Mindezek mellett minden kivágásra kijelölt fát madarász szakemberrel együtt fogunk végignézni, olyan fát nem vágunk ki, amelyen madár fészkel, illetve újból ellenőrizzük a fa állapotát, így a kivágandó fák száma tovább csökkenhet. A park természeti értékének növeléséhez pedig jelentős mértékben hozzá fog járulni az a biodiverz gyep, amelyet a park szegélyeire telepítünk. Reményeink szerint ez gazdagítja az ízeltlábú, a pollinátor és ezáltal a madár faunát is. 

Kedves Balta Flóris! Ezúton meghívom az önkormányzat és a tervező, illetve a kivitelező szakemberei által a jövő hétre tervezett szakmai bejárásra, amelynek időpontja miatt még telefonon értesíteni fogom. Ennek során újra megnézheti a területet, felteheti kérdéseit. Amennyiben aggályaival először minket keres meg, ezt a petíció megírása nélkül is szívesen biztosítottuk volna önnek, így talán elkerülhető lett volna, hogy téves információk alapján induljon meg az aláírásgyűjtés. 

Üdvözlettel Szabó Rebeka 

 


dr. Balta Flóris

lakossági fórum

2018-05-07 14:18:41

Kedves Aláírók!

 

2018. 05. 10-én csütörtökön 18.30 órai kezdettel lakossági fórumot tartunk a Pillangó parkban, a kosárpályán.

Ígéretet kaptunk, hogy a fórum során az önkormányzat részéről sor kerül a valós tervek bemutatására.


dr. Balta Flóris



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.