Töröljék Alok-Vaid Menon előadását a Budapest Pride programjából

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Bajusz Orsolya kritikája az Artportal-on az előadásról:

2017-07-09 07:21:34

"Alok Vaid Menon egy álomvilágban, vagy inkább ideológiai légvárban él, ahol két órányi önsajnáltatás és uszítás művészet, férfi és nő közt az identitásuk a különbség, alapvető emberi jogod megszabni másoknak mit gondolhatnak rólad, vagy bárki egy Facebook accounttal hatóságnak képzelheti magát és kinyilatkoztathat arról, miként csap össze az “emberségesség” a "bigottsággal".

Alok Vaid-Menon előadásáról szóló beszámoló a Tranzitblogon

2017-07-08 11:18:27

Ha kíváncsiak vagytok, milyen volt Alok Vaid-Menon július 1- ei előadása a Pride-on, itt olvashatjátok Feró Dalma cikkét:

Balogh Zsófia

A Pride válasza a megkeresésre, és az én válaszom

2017-06-26 22:48:49

Kedves Zsófi!

Köszönjük a leveledet, feldolgoztuk a tartalmát. Szeretnénk neked visszajelezni, hogy örültünk volna, ha tudjuk, pontosan kinek is írjuk válaszunkat. Te ugyan aláírtad a levelet, de az nem derült ki számunkra ki az a “néhány ismerős”, illetve a csatolt pdf-ben sem szerepel egy aláírás se.

Másrészről kérjük, mellőzzétek a fenyegető hangnemet, és ne zsaroljatok minket többet azzal, hogy időkeretet szabtok a válaszadásnak. A leveletekből az derül ki, hogy ti is sejtitek, mennyi munkával jár a Budapest Pride megszervezése. Ha valóban kíváncsiak vagytok a reakciónkra, és konstruktívan akartok kommunikálni, akkor ne zsaroljatok minket egynapos határidőkkel, amikor tudható, hogy mindannyian önkéntesen és szabadidőnkben foglalkozunk ezzel. Reméljük ti is elítélitek a verbális agressziót, és a jövőben nem fogtok fenyegető hatású eszközökkel kommunikálni.

A Budapest Pride elítéli a gyerekek szexualizálását és az áldozathibáztatást. Közösségformáló programjaink szervezésénél kiemelt szempont a biztonságos tér megteremtése, aminek megvalósításán idén is dolgozunk. A Pride-ra beérkezett programok kiválasztása során fontos szempont volt, hogy azok Budapest Pride manifesztójával összehangban legyenek, és ne legyenek ellentétesek az értékeinkkel: https://issuu.com/budapestpride/docs/manifeszto

Ettől még bármelyik külsős programon elhangozhatnak dolgok, amikkel nem értünk egyet, ezekért természetesen felelősséget nem tudunk vállalni, ahogy azt a fesztivál programoknál fel is tüntettük. Esetleges kérdések végett kérjük, az előadókat keressétek meg.

Értjük aggályaitokat, kiemelten a gyerekek szexualizálásáról és az áldozathibáztatásról szóló postot, ám felhívnánk a figyelmeteket, hogy nem lesz ilyen téma a fesztivál alatt, sem nőgyűlölő, sem bántalmazó programoknak nem adunk teret. Alok Vaid-Menon a Pride-ra beküldött programjában nem szerepel semmi, ami az értékeinkkel összeegyeztethetelen lenne. Amennyiben a programtartó maga nem határolódott volna el az írása erőszaktúlélőket sértő olvasatától, úgy személyét mi is aggályosnak tartanánk. Örülünk, hogy belátta mondatai lehetséges következményét, ezért elnézést kért és törölte a posztját. Fontosnak tartjuk, hogy a visszajelzést komolyan vette, és reflektált írására, mert nem a szándékot, hanem a hatást kell előtérbe helyezni.

A többi posztot érintő témák (pl. transz exkluzív vagy inkluzív feminizmus) jelenleg is vitát váltanak ki feminista körökben, és részei a hazai diskurzusnak is az LMBTQ közösségen belül. A feminizmust nagyon sokan nagyon sokféleképpen értelmezik, mi arra törekszünk, hogy a különböző irányzatok párbeszédet tudjanak folytatni egymással, vagy békésen meglegyenek egymás mellett. Ezért biztosítunk lehetőséget arra, hogy akár külső programok keretében megvitassuk őket. Erről a témáról pont lesz szó ezen a beszélgetésen: https://www.facebook.com/events/237224433428494/

Köszönjük a programról adott visszajelzést, a jövőben is várunk minden építő jellegű észrevételt!

Üdv,

A Budapest Pride csapata

Kedves Pride!

A megkeresésem magánszemélyként történt felétek, nem egy szervezet vagy bármilyen hivatalos szerveződés nevében. Nevemmel vállaltam a levelet, így természetesen világos volt számotokra, hogy kinek válaszoltok. Az, hogy a többi személy, aki segített a levelet írni, nem akarta a nevét odaírni, az jogukban áll és semmilyen kötelességük nincs ilyen szempontból felétek. A felhívás tartalma önmagában megállja a helyét és magáért beszél.

De azóta létrejött egy petíció, amit többen is aláírtak nyilvánosan, így nyomon követhetitek a támogatók listáját.

Visszautasítom azokat a vádakat, hogy fenyegettelek vagy zsaroltalak volna benneteket, szó szerint értesítésről volt szó, azzal kapcsolatban, hogy bizonyos időn túl nyilvános platformokra is kikerül a felhívásom tartalma. Mivel az egyik szervezőtök magán chatben megkeresett ezzel kapcsolatban (amit nem éreztem helyénvalónak, hiszen mint szervezetet kerestelek meg benneteket, nem mint magányszemélyeket) és leszidott, hogy miért került ki zárt facebook csoportokba a felhívás, jelezni akartam, hogy mi lesz a következő lépés, amit terveztünk. Ezt politikai nyomásgyakorlásnak hívják, és magánemberként ez egy normális eszköz, amikor valaki egy szervezet nyilvános döntéseire próbálja felhívni a figyelmet. Verbális aggresszióval vádolni engem, miközben semmilyen aggresszív, sértő vagy támadó kijelentést nem intéztem felétek és magánemberként semmilyen hatalmam nincs felettetek, felháborító.

A Pride programjain résztvevő előadók szűrése a szervezők feladata és felelőssége. Ha nincs erre kapacitása a szervezésnek vagy nem akar foglalkozni a szűréssel, akkor azt nyilvánosan vállaljátok fel, tájékoztatva a résztvevőket arról, hogy az előadásokon gyakorlatilag bármilyen tartalom megjelenhet, és nem tudjátok biztosítani a biztonságos teret az eseményeken. Ha egy nyíltan meleg- és nőgyűlölő, áldozathibáztató, kiskorúakat szexualizáló előadó megjelenhet a Pride támogatásával, az az általatok megírt manifesztóval teljesen ellentétes elveket sugall. Alok Vaid-Menon a mellékelt posztok közül csak egytől határolódott el, azt is külső nyomás hatására tette és az őt kritizáló kommentek nagy részét is törölte. Ettől függetlenül a felhívásban szereplő többi posztja ugyanúgy rendkívül súlyos problémákat vet fel.

A feminizmus olyan politikai és emberi jogi mozgalom, amelynek vannak értelmezéstől független világos alapelvei, például az áldozthibáztatás ellenzése, a kiskorúak szexualizálásának ellenzése, a nők biztonságának és jogainak védelme. A felhívásomban pontosan ezekre hívtam fel a figyelmet, és nem arra, hogy a különböző feminista irányzatok miben nem értenek egyet.

Továbbra is remélem, hogy az én személyem és hangnemem támadása helyett a felhívás tartalmára és a téma súlyosságára helyezitek a figyelmet és ha az én hangomat nem is, a petíciót aláírók hangját meghalljátok.

Üdvözlettel,

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.