Áder ne írja alá a Lex CEU-t! / We ask Mr Áder not to sign the Lex CEU!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Áder egy káder, aki méltatlanná vált hivatalára

2017-04-10 19:01:56

Áder János a lex CEU aláírásával ma bebizonyította, hogy nem képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse. Áder Jánost nem érdekli az, amit az Alaptörvény és a demokrácia elvei előírnak. Az Együtt mostantól nem tekinti legitim köztársasági elnöknek Áder Jánost, az ehhez való kiállásra hívja fel a többi ellenzéki pártot is.

Az Együtt április 4-én internetes petíciót indított azért, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a Közép-európai Egyetemet (CEU) ellehetetlenítő törvénymódosítást és ne rendelje el annak kihirdetését, mivel Orbánék putyini törvénymódosítása ellentétes az Alaptörvénnyel. A petícióhoz csatlakozó több ezer aláíró, és a tízezreket megmozgató tüntetések ellenére Áder János mégis aláírta Orbánék szégyentelen és felháborító, alaptörvényellenes törvényét.

Áder János köztársasági elnöknek az Alaptörvény szerint a nemzet egységét kellene kifejeznie, aki őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, de nyilvánvalóan nem ezt teszi. A köztársasági elnök hallgatásával asszisztált ahhoz, hogy elvtársai Orbánisztánná változtassák Magyarországot. Áder haverjához, Orbán Viktorhoz hasonlóan magasról tesz a demokráciára. Az Együtt szerint Áder János nem államfő, hanem egy káder, aki azt teszi, amit a fideszes pártközpontból Orbán üzen neki.

Az Együtt álláspontja szerint Áder mostani lépése már nem maradhat következmények nélkül, számunkra a jelenlegi köztársasági elnök méltatlanná vált hivatalára, így nem tekinti többé legitim államfőnek. Ennek következtében az Együtt a jövőben semmilyen ügyben nem fordul Áder Jánoshoz. Az Együtt felszólítja az összes ellenzéki pártot, hogy csatlakozzon Áder bojkottjához! Pártunk kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy semmilyen ügyben ne forduljon senki a köztársasági elnökhöz, hiszen méltatlanná vált hivatalára.

Budapest, 2017. április 10.

Együtt

http://berkeczbalazs.blog.hu/2017/04/10/ader_egy_kader_aki_meltatlanna_valt_hivatalara


Berkecz Balázs

Levél-minta Ádernek az ELTE egyik oktatójától

2017-04-06 23:03:13
Tisztelt Aláíró!

Az ELTE egyik oktatójától kaptam az alábbi levél-sablont azzal a kéréssel, hogy osszam meg a petícióm aláírói között. A levelet a http://www.keh.hu/uzenetkuldes linken keresztül a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz lehet eljuttatni. 

(A levelet annak ellenére osztom meg Önnel, hogy az Együtt 2015 óta bojkottálja az Alkotmánybíróságot, mivel szerintünk az AB már régóta méltatlan eredeti feladatai ellátására: az alkotmányosság védelmére hivatott testület többször éppen maga ásta alá a jogállam alkotmányos működését, és a Fidesz érdekei szerint pártpolitikailag befolyásolt döntéseket hozott.)

üdvözlettel,

 
Berkecz Balázs
az Együtt alelnöke
..............................

 

Dr Áder János

Köztársasági Elnök Úr részére
Köztársasági Elnöki Hivatal
1536 Budapest, Pf 227
Magyarország

2017. április 7.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Azért fordulok Önhöz, hogy kifejezzem szolidaritásomat a Közép-európai Egyetemmel és hogy felhívjam figyelmét aggályaimra a 2017. április 4-én elfogadott, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt a T/14686-os Törvényjavaslattal módosított új törvénnyel kapcsolatban. Ez a törvénymódosítás gyakorlatilag ellehetetleníti a Central European University CEU működését Budapesten és ezzel sérti a tanszabadságot, mely az egyetemek működésének záloga. A törvénymódosítás ellen számos jogi és alkotmányossági aggály is felhozható.

Ezért kérem tisztelettel, hogy ne írja alá a fent hivatkozott törvénymódosítást, hanem küldje meg az Alkotmánybíróságnak, az alábbi érvekre történő hivatkozással:
• a törvénymódosítás korlátozza az oktatás-, kutatás- és általában a tanszabadságot, azáltal, hogy ezek gyakorlását kötelező erejű nemzetközi szerződés meglététől teszi függővé
• a törvény korlátozza a fenti szabadságjogokat azért is, mert ahhoz a feltételhez köti a nemzetközi felsőoktatási intézmények magyarországi működését, hogy a székhelyük szerinti országukban is ténylegesen felsőoktatási képzést folytassanak,
• diszkriminatív kifejezetten a CEU-ra nézve, ugyanis munkavállalási engedélyhez köti azon OECD országokból származó oktatók foglalkoztatását, akik magyar alapítvány által fenntartott egyetemen dolgoznak. A CEU-n kívül Magyarországon csak az Andrássy Egyetemnek van alapítványi fenntartója, ahol azonban szinte kizárólag EU-s országok állampolgárai tanítanak.
A törvénymódosítás megalkotásának folyamat sérti a jogalkotásról szóló törvény rendelkezéseit is: a törvénymódosításról kivételes eljárás keretében döntöttek és anélkül, hogy az érintettekkel konzultáltak volna.

Az elmúlt 25 évben a CEU nagyhírű nemzetközi magánegyetemmé fejlődött. Diákjai 117, a tanárai pedig mintegy 40 különböző országból érkeztek . Az egyetem az Egyesült Államokban a Middle States Commission on Higher Education által kiadott intézményi akkreditációval rendelkezik, mester- és doktori képzéseit az Egyesült Államokban New York Állam Oktatási Hivatala akkreditálta. Az egyetem Magyarországon is rendelkezik program-akkreditációval, ahol minden jogszabályi előírásnak megfelel.

A fentieken kívül, a jelenlegi törvénymódosítás sérti a tanszabadságot, melynek negatív következményei lesznek a magyarországi befektetésekre és munkahelyekre is. Az akadémiai szabadság veszélyeztetése miatt számos magyar és külföldi polgár és intézmény is kifejezte az utóbbi napokban aggodalmát. Közöttük említeném a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, a Corvinus Egyetemet, az ELTE-t, a Szegedi Tudományegyetemet, valamint számos más intézményt a világ más tájáról, beleértve a Harvard, Princeton, Yale, Duke, New York University-t, Navracsics Tibort, az Oktatásért Kultúráért, Ifjúságpolitikáért és Sportért felelős Európai Uniós Biztost, Sólyom Lászlót, Magyarország korábbi köztársasági elnökét, Frank-Walter Steinmeyer-t, Németország államfőjét, George Patakit, New York Állam korábbi Kormányzóját, az Egyesült Államok Külügyminisztériumát, továbbá 19 Nobel-díjas tudóst. Ezen kívül, több m int 49.000 támogató írt alá petíciót és majdnem 5000 magánszemély fordult levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Balog Zoltán miniszter úrhoz a kutatás és oktatás szabadságát, illetve a CEU-t támogatva.

Tisztelettel kérem Önt, Köztársasági Elnök Úr, hogy használja erre vontakozó elnöki jogkörét, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra a fenti indokok alapján az említett törvényt, és védje meg a büszke hagyományokkal rendelkező magyar tudományt, valamint az egyetemek függetlenségét és szabadságát.

Tisztelettel,


Berkecz BalázsPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...