Ingatlanosok vs. Ingatlan.com - Petíció az ingatlan.com árstratégiája ellen!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Válaszra várva ...

2016-02-26 12:49:19

Tisztelt Ingatlan Szakma!

A petíció lezárását követően, ezt a levelet küldtük el Mészáros Dávidnak és várjuk a válaszát, ami a közlemény publikálásáig nem érkezett meg.

A napokban indítunk egy szakmai csevegőt, ahol az itt felmerült kérdéseket meg lehet vitatni, továbbá a tavaszi Lakásbörzén is lesz egy találkozó, ahol érdemben fel lehet szólalni.

A már elküldött levél tartalmát az alábbiakban megtekintheted:

Kedves Dávid,

Január közepén egy kérdőívet küldtünk körbe az általunk elérhető ingatlanközvetítők között, melyben sok egyéb kérdés mellett rákérdeztünk a hirdetési szokásaikra és véleményükre az általatok, év elejével hatályos áremeléssel kapcsolatban.

Ennek eredményét itt találod:

https://docs.google.com/forms/d/1GqjYLrv8cqxj6DAooUHXSQhx-MqOnJeEFsHSIi9CkWE/viewanalytics

Ez a kérdőív sok-sok olyan beszélgetést eredményezett, ami alapján kiderült, hogy az árazáson kívül több olyan tényező is van, ami napi bosszúságot okoz az ingatlanközvetítő irodáknak.

Ezért elindítottam egy petíciót, aminek a célja, hogy minél több iroda csatlakozásával hangot adjunk az általatok kialakított üzleti stratégia ellen, ami egyre nehezebb helyzetbe hozza az ingatlanközvetítőket - miközben a legnagyobb hirdetési és bevételi számokat minden bizonnyal Ők biztosítják az ingatlan.com részére.

A petíciót alább találod:

http://www.peticiok.com/ingatlanos_osszefogas

Összesen 185 iroda írta alá és további irodák jelezték, hogy támogatják.

Kérlek, véleményezzétek és lehetőség szerint találjatok arra módot, hogy az ingatlanközvetítők számára kedvezőbb felületet biztosítson azingatlan.com.

 

Válaszotokra várva,

 

Üdvözlettel,

Kövesdi Marcell


Kövesdi Marcell

Reagálunk a petícióval kapcsolatos észrevételekre!

2016-01-25 11:49:06

Kedves Dezső!

Köszönettel megkaptam levelét. Alább kiegészítem, helyesbítem az Önök által írtakat:

Egy hirdetési oldal (vagy hívhatjuk hirdetésközvetítőnek is) úgy akarja magára felhívni a figyelmet, hogy betámadja a legsikeresebb (legrégebbi is egyben) hazai szereplőt. 
Nem vagyunk hirdetési oldal és semelyik érdekeltségünk jelenleg nem konkurál az ingatlan.com-al. A Petíciót nem egy cég vagy annak érdekeltsége, hanem egy magánszemély, Kövesdi Marcell indította el.

Olyan Dávid és Góliát „ízű rágógumi” az e-mail, de annál sokkal tragikomikusabb. Ez a hirdetési oldal egyenlőség jelet tesz maga és az ingatlan szakma között. 
Nem tettünk egyenlőség jelet. Ha végigolvasta a petíciót akkor megtalálja a kb 250 iroda által kitöltött kérdőív eredményét, amelyre hivatkozunk.

Bátor és meggondolatlan kijelentés, egyben arrogáns is. Egyik hirdetés(közvetítő) oldal sem mert még ilyet mondani. Sőt egyik oldal sem értelmezte ennyire félre a piaci verseny fogalmát. Az ár kérdésén lépjünk túl azzal, hogy egy hirdetés(közvetítő) oldalnak inkább hirdetőket kell szerezni és örülnie kellene, ha szolgáltatása versenyképesebb a konkurenciánál. Ilyen értelemben neki a versenyelőnyöktől hemzsegő piacvezetőt nem árcsökkentésre kellene sarkallnia. 
Ha ismerős az ingatlanközvetítés piacán akkor tudja, hogy az ingatlanközvetítők piacán van az ingatlan.com és vannak a többiek. Ez jelenleg nem egy éles verseny, hanem egy kialakult helyzet. Ha arra hivatkozik, hogy lehet máshol is hirdetni akkor tudja, hogy nincs igaza. Az ingatlanközvetítők problémája sokkal inkább az, hogy egy olyan szereplő mint az ingatlan.com az Ő bevételeikből erősödik meg és idővel ezt a bevételt arra fordítja, hogy a magánhirdetőket erősítse az ingatlanközvetítőkkel szembe. Nem azt mondjuk, hogy ezt nem teheti meg hanem azt, hogy ez -különösen a legutóbbi áremelés- nagyon fáj anyagilag az irodáknak, és a magánhirdetők tudtos erősítése (nemzetközi példákra hivatkozva) nem etikus. Ennek segítünk hangot adni.

Azzal ennek a hirdetési oldalának csak rosszabb lenne (az összes többinek is), jobb semmiképpen sem. Felelőtlen és elhamarkodott volt ez a petíció 2016 januárjában – állapítottuk meg, amikor meg akartuk érteni. Egy hirdetésközvetítő úgy értelmezte a digitális kor technológiai kihívásait, hogy a magánhirdetőknek semmi keresnivalójuk nincs ebben. 
Ezt nem állítottuk!!!

A kirekesztő álláspont rávilágít arra a fontos kérdésre, hogy ha a kereslet(vevő, bérlő) és kínálat(eladó és bérbeadó) az online térben (hirdetési oldalak) tud és akar is találkozni a technológia korában, akkor mi szükség van az ingatlanközvetítőkre? Igen, a felesleges harmadik fél jogosan érzi veszélyben a piaci szerepét. A sok kicsi ingatlanközvetítő, a nagy franchise hálózatok mind azzal szembesülnek az új lakáspiaci boom hajnalán, hogy szerepük súlytalanná válik. A digitális evolúciónak köszönhetően a klasszikus ingatlanközvetítés egyre inkább háttérbe szorul.
Nem értek egyet és Ön se értene ha napi szinten találkozna tanácstalan eladókkal vagy vevőkkel. Valószínűleg több külföldi példa van a megfelelő ingatlanközvetítői működésre mint ahány országban ez nincs.

Az e-mailben (petíció) a magánhirdetőket az „ingatlan szakma” ellenségének tekinti.
Nem tekinti az ingatlan szakma a a magánhirdetőket ellenségnek, és ilyen állítás NEM is szerepel a petícióban!!!

Ilyen nyilvánosan még senki sem ment szembe aktuális piaci trendekkel. Vissza is utalnánk arra a több mint 1 éves műhelymunkánkra, amiben a magánhirdetők újra definiált szerepét és a lakáshirdetési piacot pragmatikusan elemeztük. Az ingatlan szakma tényleg nem tud mit kezdeni a rohamosan digitalizálódó ingatlan értékesítési folyamatokkal. Még mindig csak "hirdetési" felületnek, marketing eszköznek tekinti, nem az új világnak, a digitális lakáspiacnak. Egyértelműen kiderült az eltelt időben, hogy a magáhirdetők és a hirdetési oldaldalak szimbiózisban tudnak élni egymással. A hirdetők mellett a hirdetési oldalak a látogatókat is egyre jobban ki akarják és ki tudják szolgálni. A hirdetési oldalak a klasszikus ingatlanközvetítők és hitelközvetítők szerepére törnek számtalan más plusz szolgáltatásaikkal együtt. Jelenleg a domináns oldal nevét ki sem mondjuk, annyira ismertek, ezért csak hívjuk „Sötét Nagyúrnak”. Az otthhonterkep.hu komoly médiahadjáratba kezdett 2015 elejétől kezdve. A csapból is ők folytak reggeltől estig. A tv2-n magazin műsort is indítottak, az index.hu-val pedig egyértelműen láthatóvá is vált a hazai online médiában. Ez a petíció az otthonterkep.hu-ról nem szól, pedig ott is lehet hirdetni és a magánhirdetőknek ingyen is van. Ez az oldal is a digitális lakáspiacon dolgozik. Különböző extra kiemelő szolgáltatásokért fizethetnek ott is a magánhirdetők, mint a Sötét Nagyúrnál. Az FHB bankkal együtt pedig pénzügyi szolgáltatásokat kínál. A jofogas.hu is hasonlóan ingyenes a magán lalakáshirdetők számára, ami szintén komoly szerepet szán magának a digitalizálódó lakáspiacon. A sokkal felhasználó barátabb olx-et bedarálta Magyarországon – amiről olvashatták az említett műhelymunkában, hogy sokkal népszerűbb felület volt - és azóta sem tudta betölteni a tátongó űrt utána. Talán 2016-ban ez is sikerülni fog. Na őket sem piszkálja ez a hirdetés(közvetítő) oldal.
Nem, mert a fent írtak szerint sem akkora a súlyuk, és nem viselkednek etikátlanul.

Bennük nem lát konkurenciát. De miért lehet az, hogy a Sötét Nagyúr szerinte egy monopolpiac egyetlen szereplője? Egyrészt azért, mert nem tudja mit jelent az ilyen piac. A lakáspiac nem ilyen. Az egy sokszereplős versenypiac. Senki sincs rákényszerítve, hogy a Sötét Nagyúrnál hirdessen. 
Kezdjen el ezzel napi szinten foglalkozni és gondolja újra utána a mondatot.

Főleg, hogy a magánhirdetők a jofogas.hu és az otthonterkep.hu oldalain is megkülönböztetett figyelmet kapnak. Az ingatlan szakma sincs rákényszerítve, hogy a Sötét Nagyúrnál hirdessen. Petíció helyett foghatná mindenki és máshol hirdethetne, mert jelentkező az akad bőven, még ha a magyar lakáspiacon egyébként túl sok hirdetési oldalnak a hatékonysága kétséges. A szerencse az az egészben, hogy a vevők, eladók, bérlők, bérbeadók, fejlesztők, ingatlanértékesítők és hasznosítók legalább választhatnak, hogy hol is akarnak találkozni. Az online tér is már csak ilyen, egy világ, ahol oda mennek a szereplők, ahol mások is vannak . Szinte korlátlan szabadságot ad mindenkinek, még az ifjú titánoknak is, akik piaci részesedésért küzdenek. A magánhirdetőket ma senkinek sem érdemes bűnbaknak beállítani.
Nem állítottuk! Senki nem állítja a magánhirdetőket bűnbaknak!

Ennek ellenére, vagy éppen pont ezért, az ingatlanközvetítőknek „Magánhirdető, hideghívó” szolgáltatást kínálnak. Ezzel a sajátságos ingatlanközvetítői magatartással már foglalkoztunk év elején. A magánhirdetők rémálma a „hideghívás" , a lélektani hadviselés. A digitalizálódó lakáspiac továbbra is kételkedve áll az online folyamatokat tudatosan lassító üzletpolitika piacformáló szerepjátéka előtt.
Érdekesnek tartom továbbá, hogy a cikk megjelenésekor a Blog támogatói között megjelent az ingatlan.com, ami mára már nem látható (vagy Én nem találom). Szervezünk majd fórumokat ahol személyesen is megoszthatja véleményét. A pontos időpontot mihamarabb megküldöm.

Üdvözlettel,
Kövesdi Marcell


Kövesdi Marcell



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.