A 'Budapesti Kisföldalatti' szerelvényeinek és lejáróinak rekonstrukciója!

Kedves Honfitársaim, szépművészet-kedvelő emberek!

 

A fővárosunk életében fordulóponthoz érkezett a világ legelső elektromos Kisföldalattijának sorsa, mely az UNESCO által jegyzett Világörökség része - amire méltán lehetünk büszkék! Ennek szellemében lenne szükség a most napirendre került felújítás és esetleges vonalhosszabbítás megvalósítására!

A jelenlegi elképzelések szerint újabb (talán modernebb) szerelvényekre cserélnék a meglévőt, akadálymentesítenék a lejárást mindenhol és meghosszabbítanák a járatot. Azonban félő, hogy ez arculatvesztéssel jár.

Van mikor a ráncfelvarrás csak ront a helyzeten. Szépségét, kedvességét épp a régi, patinás ráncai adják, s emiatt vált a Világörökség részévé és annyira szerethetővé mind az állomásai, mind pedig a szerelvényei.

1. Ezért szeretnénk megőrizni - s ehhez kérjük szíves támogatásukat - a korabeli arculatot, sőt, a patináját növelni azzal, hogy ha már úgyis cserélni szeretnék a szerelvényeket, akkor korabeli szerelvények mintájára gyártsák le a szükséges mennyiséget, annak küllemét megőrizve - kombinálva a szükséges elengedhetetlen modern anyagokkal! Így nem csak a korabeli állomások küllemét őrizné a járat, hanem a járatét is (az üléseket, ha igény van rá meg lehet oldani puhább anyagokból is, de a régi esztétikumot követve). Lásd:

https://www.sopronmedia.hu/cikkek/a-vilag-elso-elektromos-foldalatti-vasutja-budapesten-epult-meg?fbclid=IwAR0dTlFYSV0MPCViK5OA9ErZWm5QEPybIgs1HJNIf7Ct749YCKiT_3H2st4

valamint a patináját növelné, ha a rekonstruált szerelvények ajtajának barna alsó részére felkerülne a Főváros korabeli címere, ami utalna az eredeti korára és esztétikumában is látványos lenne. A korabeli főváros címere:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Coa_Hungary_Town_Budapest_big.svg

 

A kor követelményeit is szem előtt tartva jelentős különbség nincs a befogadóképességet illetően. Nyilván a korabeli Kisföldalatti paraméterei így is úgy is determinálják a lehetőségeket egy állomás szerelvénybefogadó képességét illetően. A járatszám forgalomhoz igazított sűrítésével pedig továbbra is ki tudja szolgálni az utasokat. A hagyományos metrószerelvények a mellett, hogy tágasabbak így is úgy is tömöttek bizonyos időszakokban. Világvárosban élünk - ezt az adottságot tudomásul lehet venni.

2. Az  akadálymentesítés vonatkozásában pedig azt kérnénk, hogy a mozgáskorlátozottak közlekedését segítő lift legyen méltó a Világörökség részét képező környezethez, ezért a korabeli lejáró pavilon(ok, vagy ahhoz hasonlóak) megépítésével a modern üveglift elrejthetővé válik, , így megőrizve, sőt visszaállítva a régi patinát! Erre a célra talán  leginkább az "egykori Aréna úti állomás (ma Hősök tere) lejárócsarnokai 1896-ban felelnek meg! Hiszen a formája kedvez egyik oldalról a gyalogos lejárónak a másik oldalról a lehetséges liftnek! (De természetesen örömmel vennénk akár az összes korabeli pavilon rekonstrukcióját is)

lásd:

https://pestbuda.hu/cikk/20210304_alig_harom_evtizedig_diszitettek_budapestet_a_foldalatti_gyonyoru_lejarocsarnokai?fbclid=IwAR1wSe5DV19TRCPd7KHq8hBmy_BtDYyCX4II0YOCKeYaQcTndqhWf2RQ7Ao

 

3. A vonal meghosszabbítása esetén pedig természetesen az előbbiek mintájára kellene kialakítani a további állomások földfelszín alatti és feletti részét!
 
Ehhez kérnénk szíves támogatásukat! Ez egy olyan ügy, mely politikától mentesen valamennyiünk közös ügye lehet, amibe érdemes belerakni a közösség erejét, anyagi és szellemi erőforrásait, amit csak egyszer kell igényesen megalkotni és évszázadokra hálálja meg és sokszorosan tükrözi vissza mindazt a jót és minőséget (turisztikai hasznot is), amit beleraktunk a következő generációk számára is és mindennapos használatával válik élménnyé, méltó és élő emlékezetévé a múltnak, s követendő példát szolgáltatva a jövőnek, mely már nem csupán ezen ország egyik kiemelt értéke, hanem a világ öröksége is! Ez pedig kötelez az igényes megoldásokra!
 
 
 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Podmaniczky Frigyes petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.







Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...