Nem kérünk vegyi szúnyogirtást Pákozdon!

Környezettudatos és biológiai szúnyoggyérítést a kémiai szúnyoggyérítés helyett!

Hazánkban jelenleg döntő részben kémiai úton végzik a szúnyoggyérítéseket. Az ezekhez használt vegyszerek hatóanyaga szinte kivétel nélkül a deltamethrin nevű idegméreg, amely minden nem melegvérű állatra káros. A szúnyogirtások során elenyészően kevés csípőszúnyog pusztul el, míg a méhek, a katicák és az egyéb rovarok pusztulása a szúnyogokénak akár több százszorosa is lehet. De a felhasznált vegyszer kiemelten veszélyes a vízi szervezetekre (halakra, kétéltűekre) és a hüllőkre is. Az embereknél mutagén hatása van, az arra érzékenyebbek fizikai tüneteket észlelnek magukon mind a permetezést követően a levegővel érintkezés által, mind a vegyszermaradványokat tartalmazó táplálékok (zöldség, gyümölcs) bevitelével.

Van olyan megoldás, amit megfelelően alkalmazva a kémiai irtások akár teljességgel is mellőzhetőek lennének! Az egyik megoldás a biológiai szúnyogirtás, ahol olyan szerek használatával történik a védekezés, amely kizárólag a csípőszúnyog lárvákra hat, a másik pedig a környezettudatos szúnyoggyérítés, amely komplex módszer a természetes ellenségek bevetésén alapul. Területarányosan mindkét módszer lényegesen olcsóbb a kémiai irtásnál, és megkímélhetné környezetünket, az élővilágot, és nem kevésbé magunkat, embertársainkat és gyermekeinket a vegyszeres mérgezéstől!

A PETÍCIÓ ALÁÍRÓI A KÉMIAI SZÚNYOGGYÉRÍTÉS VISSZASZORÍTÁSÁT, ÉS A KÖRNYEZETTUDATOS, ILLETVE A BIOLÓGIAI IRTÁS ALKALMAZÁSÁT TÁMOGATJÁK PÁKOZD TELEPÜLÉSEN.

Az alábbiakban összeállítás olvasható a témában leghasznosabbnak tartott cikkekből, leírásokból. (Az idézett honlapokon a teljes leírások is megtekinthetők.)

Biológusok állítják, hogy a kémiai gyérítés hosszú távon nem csökkenti, hanem közvetve növelni fogja a szúnyogok számát, miközben rengeteg hasznos rovar elpusztul. Az ember önmaga ellen tesz, amikor vegyszerrel irtja a repülő rovarokat és a következmények azok, amik igazán csípni - és fájni - fognak.

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/biologusok_a_kemiai_szunyoggyeritesrol_a_kovetkezmeny_az_ami_csipni_fog/2567555/

Az MTA 2017-es állásfoglalása a jelenlegi szúnyoggyérítésről:

https://molnar-v-attila.blogspot.com/2017/11/mta-diverzitasbiologiai-bizottsaganak.html

Jelenleg nem történik meg sem a vektor rovarfajok, sem a hordozó gerincesfajok (vándormadarak, rágcsálók, háziállataink), sem pedig a lakosság vírusfertőzöttség mértékének megfelelő szintű monitorozása; aminek végzéséhez pedig megfelelő akkreditált laboratórium létesítése volna szükséges.Emellett megállapítható, hogy a szúnyogirtás jelenlegi gyakorlata több okból sem megfelelő."

 

Az MTA 2018. novemberi felhívása és megoldási javaslata a döntéshozók számára:

https://mta.hu/tudomany_hirei/a-szunyogallomany-monitorozasanak-es-celzott-gyeritesenek-jarvanyugyi-fontossaga-a-magyar-tudomanyos-akademia-felhivasa-es-megoldasi-javaslata-a-donteshozok-szamara-2018-109136

„A rendelkezésre álló tudományos adataink alapján a jelenlegi, túlnyomórészt deltamethrin-alapú gyérítés időzítése, mértéke és kivitelezési módja is alkalmatlan a szúnyogállomány hatékony és tartós kezelésére.”

Részlet a javasolt intézkedésekből:

- A gyérítési gyakorlat modernizálása, a deltamethrin használatának jelentős mértékű csökkentése.

- Európa más országaiban már alkalmazott módszerek tapasztalatai alapján a biológiai gyérítés előtérbe helyezése, a rendszeres élőhely-térképezés, a lakosság tájékoztatása és aktív bevonása a védekezésbe a háztáji, illetve magánterületi tenyészőhelyek megszüntetése érdekében.

A SZÚNYOGIRTÁSNÁL HASZNÁLT IDEGMÉREG MINDEN HASZNOS ROVART, KÖZTÜK A MÉHEKET IS MEGÖLI! TEGYÜNK ELLENE!

Prof. Darvas Béla a szúnyoggyérítés minden szegletére kiterjedő hosszas tanulmánya az alábbi linkről kezdődően olvasható:

https://darvasbela.atlatszo.hu/2017/08/16/csiposzunyogok-es-amit-hurcolhatnak-no1-biztonsagban-vagyunk-e-toluk/

 

A KÉMIAI SZÚNYOGIRTÁS FIGYELEMZAVART OKOZHAT A GYEREKEKNÉL

https://divany.hu/szuloseg/2016/07/04/figyelemzavart_okozhat_a_kemiai_szunyogirtas_a_gyerekeknel

 

A deltamethrin nevű hatóanyagról:

 http://kockazatos.hu/anyag/deltamethrin

 

Rovarölő hatású szer, számos kártevő (lepkefélék, egyenesszárnyúak, fedelesszárnyúak, kétszárnyúak, atkák) ellen hatásos. Egyaránt alkalmazható a peték, a lárvák és a kifejlődött egyedek ellen. Az idegrendszerre hat.

R23/25: Belélegezve és lenyelve mérgező.

R50/53: Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat.

 A deltamethrin szervezetbe kerülhet bőrön át, belégzéssel, illetve lenyelés útján. Leginkább köztéri rovarirtás során lélegezhetjük be.

 A deltamethrin 1-es kategóriájú endokrin diszruptor anyagként szerepel az EU besorolásában (COM(1999)706), így ha az új uniós felülvizsgálat is megállapítja ezen egészségügyi kockázatát, akkor az új uniós növényvédelmi rendelet szerint ki kell vonni a mezőgazdasági használatból.

 Mivel a deltamethrin vízi szervezetekre extrém toxikus (LC50 akár <100 µg/l), halakban, kétéltűekben, puhatestűekben, és vízi növényekben felhalmozódhat, ezért a szúnyogirtás fokozott környezeti kockázatot jelent. Kutatások a korábbi balatoni halpusztulás és a köztéri szúnyogirtás között kapcsolatot láttak. Az elpusztult halak kopoltyújából ugyanis deltamethrin-t mutattak ki.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról:

 http://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai

 

A szúnyoglárvák és a kifejlett szúnyogok a vízi és szárazföldi ökoszisztémák nélkülözhetetlen elemei, teljes kiirtásuk ökológiai katasztrófát okozna. A szúnyogirtás jelenlegi, kémiai szereket előtérbe helyező gyakorlata súlyos környezet- és természetvédelmi kockázattal jár. Az elvileg gerinces- és emlősbiztos (azaz a gerinces élőlényekre nem ható) szerekről sorra kiderül, hogy hosszú távon akár az emberekre nézve is veszélyes egészségkárosodást okoznak.

 Ezek a vegyszerek nem szelektívek, azaz nem csak a szúnyogokra, de az összes rovarra (például a virágokat beporzó méhekre), és ezáltal az összes rovarfogyasztó állatfajra, gyakorlatilag a teljes táplálékláncra kihatnak! Elkeserítően szemléletes példáját adják ennek a 2010-es év madarai – a fecskék –, melyek az ezredforduló első évtizedének végére átlagosan mintegy 50%-os állománycsökkenést szenvedtek el. Közülük a legnagyobbat (64%) a városlakó molnárfecskék, az ő esetükben az egyik gyanúsított éppen a táplálékállatok számát csökkentő szúnyogirtás.

Az alábbi fotó Gárdonyban készült, pár perccel az egyik szúnyogirtást követően:

 szunyog2.jpg

A Biológiai szúnyogirtást nevű facebook-közösség jelenleg 3000-nél is több tagot számlál:

 https://www.facebook.com/pages/Biol%C3%B3giai-sz%C3%BAnyogirt%C3%A1st/571285686257747

 

Hazánkban döntő részben kémiai úton végzik a szúnyoggyérítéseket, az ezekhez használt vegyszerek hatóanyaga szinte kivétel nélkül a deltamethrin nevű idegméreg, amely minden állatra káros, ami nem melegvérű. Egyaránt elpusztítja a szúnyogokat, a méheket, a katicákat, és minden más rovart, de kiemelten veszélyes a vízi szervezetekre (halakra, kétéltűekre) és a hüllőkre is. Ráadásul egyes kutatások szerint embereknél mutagén hatása is van. Az oldal létrehozói az ország több pontján tapasztalták, hogy szúnyogirtások alakalmával rengeteg rovar pusztul el és köztük elenyészően kevés a szúnyog. Tapasztalataink szerint a probléma súlyát sem a lakosság nem ismeri, sem a döntéshozók nincsenek megfelelően tájékoztatva. 

Pedig van olyan megoldás, amit megfelelően alkalmazva a kémiai irtások teljességgel mellőzhetőek, illetve alkalmazásukra csak a kiemelten árvizes években (mint az idei) lenne szükség, de akkor is töredéknyi területen, és jóval kevesebb alkalommal. Ez a megoldás a biológiai szúnyogirtás, ahol olyan szerek használatával történik a védekezés, amely kizárólag a csípőszúnyog lárvákra hat (megfelelő kijuttatás esetén).

Pákozd tóparti település lévén kiemelt jelentőséggel bír a vízi ökoszisztéma fenntartásában és megőrzésében.

A KÉMIAI SZÚNYOGIRTÁS MEGÁLLÍTHATÓ!

MINDÖSSZE A TELEPÜLÉS JEGYZŐJÉNEK VAGY POLGÁRMESTERÉNEK KELL ÍRNIA EGY LEMONDÓ E-MAILT, HOGY NEM KÉR BELŐLE. BIZTASSUK ERRE A SAJÁT VEZETŐINKET!

KÉRJÜK, HOGY SEGÍTSENEK TERJESZTENI A KÖRNYEZETBARÁT SZÚNYOGGYÉRÍTÉS ÜGYÉT.

A petíció aláírásával én sem kérek a kémiai szúnyoggyérítésből.


Boglárka Szabó-Hermán    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Boglárka Szabó-Hermán petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.







Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...