IGAZSÁGOT GERÉB ÁGNESNEK!/JUSTICE FOR ÁGNES GERÉB!

Quoted post

Racionalitás

#20 Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 22:48

Őszintén szólva nem értem a problémát!

Gondolom most rossz helyen mondom el a rossz véleményem, de hiszem, hogy így kerek a világ. Előre bocsátom, hogy tisztelek mindenkit, aki mestere a szakmájának, és keresi az újszerű, alternatív, előremutató, megoldásokat. Amennyiben közéjük tartozik Dr. Geréb Ágnes, akkor őt is. Ezt mindenki döntse el saját maga.

Vidéki lévén én nem vagyok érintett a témakörben, de a híreket, véleményeket olvasva, és racionális gondolkodásomat nem figyelmen kívül hagyva a következő a véleményem: Minden társadalmi rendszerben alkalmazkodni kell a többség akaratához. Ezt hívják demokráciának! A "közösen" alkotott jogrendszer mindenkire érvényes, legyen az akár ellentéte a pillanatnyi gondolatainknak és érdekeinknek. Ha egyszer ma Magyarországon nem szabad valamit megtenni, akkor nem szabad. Még akkor sem, ha néhány százan, vagy ezren aláírást gyűjtenek, akkor sem. Az otthon szülésnek egyértelműen meg vannak az előnyei és a hátrányai is. Akik itt és most támogatásukról biztosítják Dr. Geréb Ágnest, azok biztosan kizárólag az előnyeit élvezték. Gondolom nem nagyon kampányol itt az az anyuka, akinek az egyetlen gyermeke nem élte túl élete második percét! Ha tévedek, szóljatok! Vagy az a család, akinek fogyatékkal született a gyermeke.

Talán egyetlen érv szól az otthonszülés ellen, hogy nem biztosított a komplikáció esetén történő szakszerű ellátás! És ez lássuk be, nem kevés! Ki az, aki elengedné a gyermekét mondjuk 18 éves korában egy olyan autókirándulásra, amelyen szikrányi az esély arra, hogy egy kanyart nem tud bevenni, és bele hal. Senki! Ki az a szülő, aki örömmel engedi el a gyermekét egy háborúba, ahol bármikor orvul tarkón lőhetik? Ugye senki! És ki az a szülő, aki akár 1 %-nyit is kockáztat az otthon szüléssel? Hát ti vagytok itt, akik előttem szóltatok és még 523-an, akik eddig alá írtátok a petíciót. Ti vagytok azok akiknek komplikáció mentesen lezajlott minden! Örülök neki, és gratulálok hozzá. De mi van azokkal, akiknek nem sikerült??? Ők is nyissanak egy fórumot?
Nem teszik! Nem teszik, mert a fájdalmuk akkora, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel. Nem teszik, mert kevesen vannak, pedig a törvény mellettük áll! Talán éppen azt mondogatják, hogy bárcsak soha nem hallottak volna az otthon szülésről és Dr. Geréb Ágnesről, akkor talán most egy boldog családban élnének az éppen gagyogó gyermekükkel.

Az, hogy otthon nem biztosítható az összes körülmény, ami a baba teljes biztonságát szavatolja - az orvostudomány jelenlegi állása szerint -, az tény! Akkor miről beszélünk??? Hiszem, hogy ez az asszony (Dr. Geréb Ágnes), vagy nevezzük szakembernek, mindent meg tett és meg is fog tenni az anyákért és a gyermekeikért, de egy dolog felett nem hunyhatunk szemet: jelenleg törvénytelen! Gondolom egyik anyuka sem kezd el petíciókat aláírni azért, hogy a jelenleg börtönbüntetését töltő néhány száz pedofil - aki tizenéves kislányokat erőszakolt meg a játszótéren -, kerüljön szabadlábra, csak azért, mert az ő kislányát nem erőszakolta meg! Na ugye! Pedig vagyunk egy páran! Mindezzel nem azt szeretném mondani, hogy születendő gyermekeitekkel kapcsolatban ne döntsetek a legjobb belátásotok szerint, csak azt szeretném, ha megértenétek: egy társadalomnak be kell tartani az általa - vagyis a többség által - alkotott szabályokat és törvényeket. Akinek pedig ez nem tetszik, az vagy vállalja a következményeit, vagy ne legyen tagja annak a "bűnös" társadalomnak. Mindenki döntse el saját maga! ... na most lehet megkövezi!

u.i.: Nem vagyok érintett a dologban, csak nem bírtam ki, hogy ne nyilvánítsak véleményt. Ha ezzel megbántottam azokat, aki eddig véleményt nyilvánítottak, azoktól elnézést kérek. Még akkor is, ha én is "csak" azt tettem amit ők: leírtam a véleményem.

u.i.2: Nem szándékoztam vitát nyitni, így nen is fogok reagálni egyetlen, a véleményemet érintő hozzászólásra sem. Ha ezt olvasod, megtiszteltél a figyelmeddel, amit nagyon köszönök!

Válaszok

Ptahhotep
Vendég

#24 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 23:26:49

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Egyetértek azzal, hogy racionálisan kell ehhez a kérdéshez is közelíteni. És épp a józan racionalitás követelné meg, hogy például a statisztikai adatok alapján ítéljék meg Geréb Ágnes működését (is). Jelenleg nem ez történik.

Az egyik legnagyobb gond szerintem a kettős mérce, az elfogultság. Ezek elvben nem részei még a demokráciának sem. Miért mérik más mércével Geréb Ágnest, mint az orvosokat? Miért nem veszik figyelembe a bírói döntéseknél a mérvadó hazai és külföldi szakvéleményeket, statisztikai adatokat és hallgatnak csakis az elfogult hazai mundérvédőkre?

Egyébként én sem vagyok közvetlenül érintett a kérdésben, és épp ezért is gondolom, hogy itt sokkal többől van szó, nem pusztán Ágnes személyéről.

Még valami: azt írod, hogy a törvényt be kell tartani. Ez így igaz. Ágnes is betartja. Akkor lenne törvényellenes, ha nem vállalná emelt fővel a hatályos törvények szerint neki járó büntetést. Lásd Antigoné vagy Szókratész esetét. Ágnessel együtt mindhárman nyíltan vállalták lelkiismeretük és legjobb tudásuk szerinti tettüket. Az éppen aktuális törvények szerint kell működni, de sohasem a lelkiismeretünk ellen. Ha a kettő egymásnak ellentmond - márpedig ez gyakori -, akkor a példamutató megoldás szerintem a lelkiismeretünk szerinti cselekvés és az aktuális törvénnyel szembeni nyílt szembenállás és az ebből fakadó esetleges büntetés vállalása.
Hogyan lehetne máshogy feloldani a lelkiismeretünk és a hatályos törvények közti ellentétet, és mitől változna meg a társadalom ha nem így tennénk? Látsz más megoldást?

Válassz egy nicknevet

#26 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 23:33:31

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Üdv neked, racionalitás,

Minden bizonnyal itt a legkevésbé alkalmas, de: mostanában élvezettel olvasok kommenteket, nincs is 'zeitgeistebb' formája az aktuális érzelmek/vélemények/szemléletek stb.megismerésére. Jó, minden bizonnyal van, de ez mégis, olyan, mint szellemként egy nagy, nagy piacon. Na, de a lényeg: Soha nem állt lehetőségemben ilyen finom ( inkább selyem, mint étel:) kommentet olvasnom, sehol. Szépen megkomponált, van kerete, és az apró túlkapásai abszolút beleférnek az előző kommentek orbitális megmondásaiba. Kíváncsi lennék, hogy mivel foglalkozol, és vajon a vidék honnan nézve vidék.

Hát minden jót, és kösz mégegyszer,

m

Döme

#28 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-18 23:59:14

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Ahhoz, hogy megértsd a problémát, érdemes volna átgondolnod néhány olyan információt, amiket itt tényként kezelsz, holott azok nem tények, hanem propagandaszlogenek, amiket a kórháziszülész-szakma prominensei terjesztenek. Teszik ezt egyrészt tudtalanságból: sosem láttak még otthonszülést, sem kórházi háborítatlan szülést, és nem is igazán tudják, mi fán terem az, mivel másra lettek képezve. Másrészt pedig azért terjesztik ezeket a hamis információkat, mert az otthonszülések létezése súlyosan veszélyezteti az érdekeiket: a komplikációmentes, nem orvosi módszerekkel vezetett otthonszülések száma az összes szüléshez képest nagyon kicsi, de ahhoz éppen elég nagy, hogy nyilvánvalóvá tegye, amit egyébként a nemzetközi tapasztalatok is igazolnak: hogy a szülések döntő többségéhez nincs szükség orvosi beavatkozásokra, sőt, orvosok és kórházi személyzet jelenlétére sem. Vagyis a ma leginkább a szülészeteken jellemző hálapénzek döntő részét a semmiért veszik föl. Ráadásul a bábai szüléskísérési gyakorlat elterjedése idővel a kórházi szülészetet is átformálhatja, és az orvosok kezéből kiveheti a normális lefolyású szülések felügyeletét. Figyelembe véve, hogy mekkora összegek forognak évente a hálapénzbizniszban, nem nagyon nehéz belátni, hogy hova vezetnek az otthonszülések elleni vad és hazugságtól sem visszariadó támadássorozat gyökerei.

Nézzük akkor a tényeket.

Ha egyszer ma Magyarországon nem szabad valamit megtenni, akkor nem szabad.” – Ha azt gondolod, az otthonszülést megtenni nem szabad, vagy eddig nem volt szabad, tévedsz. Semmi sem tiltotta eddig sem, csak nem volt kidolgozva a szükséges jogi szabályozás.

„Gondolom nem nagyon kampányol itt az az anyuka, akinek az egyetlen gyermeke nem élte túl élete második percét! Ha tévedek, szóljatok! Vagy az a család, akinek fogyatékkal született a gyermeke.” – Dr. Geréb Ágnes több mint húszéves otthonszülési gyakorlata alatt (több mint 3500 szülés) három haláleset történt. Az érintettek közül egy szülőpár fordult ellene, a másik kettő továbbra is támogatta (a bíróságon is), sőt, az egyik érintett anyuka azóta újabb gyermekeket szült otthon, az orvos-bába segítségével.

Kórházi szülésekben évente meghal kb. hatszáz kisbaba, és több anya is (tervezett otthonszülésben soha egyetlen anya sem halt meg az elmúlt két évtizedben). Az ő hozzátartozóik vajon miért kampányolnak? És vajon milyen következtetés vonható le ez alapján a kórházi szülés biztonságosságáról?

Szerintem semmilyen, de éppígy nem lehet önmagában következtetéseket levonni abból, hogy otthonszülésben is történtek tragédiák. A kisbabának, aki a szülés közben meghalt, elakadt a válla a szülőcsatornában. Ez egy nagyon ritka, de nagyon súlyos komplikáció, évente több baba belehal vagy súlyos károsodással születik ilyen esetben a kórházban is, mivel ha ez a helyzet kialakul, alig néhány perc van a cselekvésre, utána már nincs mit tenni. Minden szóbajöhető műfogás elvégezhető otthoni körülmények között is. Ha azt a babát meg lehetett volna menteni, akkor Geréb Ágnes a helyszínen is meg tudta volna menteni, mint ahogy más babákat is megmentett már hasonló helyzetben. Bármilyen nehéz, el kell fogadni, hogy történnek balesetek, ahogy az élet minden területén, és van olyan helyzet, amikor nem lehet mit tenni, nem segít sem a technika, sem a szaktudás.

„Talán egyetlen érv szól az otthonszülés ellen, hogy nem biztosított a komplikáció esetén történő szakszerű ellátás!” – Miért nem? A tervezett otthonszüléseket szakképzett bábák kísérik (dr. Geréb Ágnes pedig több mint 30 éve praktizáló szülész-nőgyógyász szakorvos, aki 17 évet klinikán dolgozott, és az otthonszülések idején is rendszeresen járt kórházi gyakorlatra). Az otthonszüléseket kísérő bábákat többek között arra készítik föl a képzésük során, hogy időben észleljenek minden olyan komplikációt, veszélyes helyzetet, aminek az ellátásához kórházi környezetre van szükség, és ilyenkor azonnal gondoskodjanak a kórházba szállításról.

A szülészszakma nem nagyon szokta emlegetni, de számos kórházban sincs infrastruktúra és szakember az újszülöttek intenzív ellátásához. A Cerny Alapítvány és más újszülöttmentő-szolgálatok munkájának része, hogy az ilyen helyeken bajba kerülő csecsemőket hívásra ellássák a helyszínen, vagy átszállítsák másik kórházba, ahol perinatális intenzív centrum (PIC) működik. Ezeket a kórházakat is be kellene tiltani?

Van persze egy nagyon fontos különbség: otthonszülésre eleve azok készülnek, akiknek a szülése várhatóan komplikációmentes lesz, tehát koraszülés, beteg babák világrahozatala nem történik otthon, és olyan szülések sem, ahol a kismamának van valamilyen veszélyes betegsége. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az otthonszülés kísérésének módszertana gyökeresen különbözik a hazai kórházak orvosi szülés-levezetésétől.

A legfontosabb különbség a szülő asszonyok teljes figyelemmel történő testi és lelki támogatása, ami a kórházakban sajnos jószerivel ismeretlen fogalom. A szülés biztonságossága szempontjából további fontos különbség, hogy a bábai szüléskísérési modellben semmilyen fölösleges rutinbeavatkozást nem végeznek otthoni körülmények közt, a szülést nem indítják be mesterségesen, nem gyorsítják föl, hanem hagyják a természetes ütemében folyni, a kismamát nem zavarják meg általa nem kívánt személyek tolakodó jelenlétével, nem stresszelik, nem ordítoznak vele, nem kényszerítik olyan kitolási testhelyzetbe, ami számára kényelmetlen stb. Ezek ugyanis mind olyan komplikációforrások, amiktől az otthonszülések teljesen mentesek, ezért van az, hogy elenyésző esetben történnek váratlan és elháríthatatlan vészhelyzetek– csak erről a hazai kórházi szülészek nem szívesen beszélnek. Beszél azonban helyettük az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), aminek a normális szülésre vonatkozó, magyarul is olvasható ajánlásaival a hazai kórházi szülészeti gyakorlat finoman szólva nem kompatibilis – a Geréb Ágnes és bábatársai által alkalmazott szüléskísérési modell azonban igen.

És még egy fontos dolog: amit Geréb Ágnes csinál, az egész Nyugat-Európában, Amerikában, Kanadában, Oroszországban stb. törvényesen választható lehetőség és gyakorlat. Vajon ezeken a helyeken nem tudják, hogy „otthon nem biztosítható az összes körülmény, ami a baba teljes biztonságát szavatolja”? Ezt csak a hazai szülészorvosok „tudják”?

Vagy valami egészen másról szól ez a történet?

 

Ráció

#36 A racionalitás feltétele a tudás

2011-12-19 02:07:44

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Kedves Racionális! Kár volt ilyen hosszú hozzászólást írnod. Fogalmad sincs sem a demokráciáról, sem az otthonszülésről, sem Geréb Ágnes történetéről. Egyszerűen tárgyi tévedésektől hemzseg az írásod. Olvass, tájékozódj, ne csak újságból. Műveltséget, tudást szerezni, önálló gondolkodást kialakítani, félművelt, buta okoskodással (ezt ne keverd a racionalítással) nem lehet. Szégyent hoztál a vidékiekre. Szerencsére tudom, hogy veled szemben azért vannak vidéken okos, értelmes emberek is.

neduttki

#37 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-19 03:55:11

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Voltak ugye, olyan rossz törvények, hogy időben el kell indítani a vonatokat. Akkor is, ha tudjuk, hogy a halálba küldünk ártatlan emberek ezreit, akik a marhavagonokba vannak bezsúfolva. Arról már ne is szóljunk, hogy éppen Dr. G.Á. harcolt azért, hogy legyen már törvény. És amiért elítélték, az még akkor történt, amikor még nem is volt törvény az otthonszülésről.

Ami meg megszületett törvény, az olyan, mint amikor a vakok magyarázzák el nekünk a világos- és a sötétkék fogalmát. Ugye éppen őt, (meg akik értenek hozzá...) nem kérdezték meg.

Ennyit a törvényi állásról.

A bizonyítottan veszélyesebb otthonszülésről meg ugye vannak tanulmányok? Konkrétan, melyek? Amiről én tudok, --s amelyek hitelesek-- mint pl. a két Cohrane-vizsgálat, vagy a kanadai tanulmányok, vagy akár az angol, holland kutatások, amelyek MIND, kivétel nélkül azt bizonyítják (csak úgy, pár százezer esetet tekintve...), hogy az otthonszülés bizonyos "kimeneteleket" (perinatális mortalitás, morbiditás, APGAR, lactatio stb., stb.) tekintve jobb, másikakat tekintve szignifikánsan jobb eredményeket produkál.

Igen, vannak tragédiák is. Vannak, akik nem tudnak megszületni. Amit nehéz megérteni, elfogadni, főleg ha az éppen velem esik meg. Odáig mentünk el, hogy mindenféleképpen okozó személyt kell keresnünk, holott az élet maga lehet ilyen. "...az életet a halálra ráadásul kapja..."

Másként szemlélve, pedig éppen erről van szó, hogy más esetben a tragédiának nincs ilyen súlyú következménye, és a jogszolgálat éppenséggel koncepciózus eljárással akarja dr. G.Á.-t elpusztítani.

Könnyű dolog kijelenteni valamit, és aztán visszahúzódni, és azt mondani, hogy "hát énnekem ez a véleményem!". Belerondítani a ventillátorba, és aztán azt mondani, hogy bocs, de én még a következményeknek sem akarom a súlyát magamra venni. De az ítéletre futja, amiben --úgy mellékesen-- azt kéri számon, hogy miért nem vállalja dr. G.Á. a következményeket. Szóval ez még így sem működik!

 

Miklós

#71 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-19 15:04:51

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Kedves racionalitás!

Azt írod: "Az, hogy otthon nem biztosítható az összes körülmény, ami a baba teljes biztonságát szavatolja - az orvostudomány jelenlegi állása szerint -, az tény!"

Kérdem én: Mi biztosítja a kórházban a teljes biztonságot? Semmi? Akkor miről beszélsz?


Vendég

#165 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-22 14:35:27

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Szerintem nagyon józan és alapos a hozzászólásod. Az a legkevesebb, hogy meghallgassák és végiggondolják a más véleményen lévők is.

Sokat elmond a felelősségről, ha mindössze annyi a válasz, hogy maradj ki belőle, mert nem vagy kompetens. Ilyen erős érvek alapján nem érdemes még vitatkozni sem.


Vendég

#188 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-23 16:06:32

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Készült arról is statisztika, hogy a kórházakban orvosi műhiba miatt hány újszülött gyermek nem érte meg élete második percét ? A kórházakban is előfordul orvosi mühiba, elég gyakran ! Bármilyen korszerű a felszerelés!

Szerintem statisztikailag  semmivel sem gyakoribb a baj az otthon szüléseknél. Sőt...

Mindenesetre nagyon szeretnék statisztikát látni a dr Geréb Ágnes és társai által vezetett szülések,  valamint a kórházi szülések során bekövetkezett műhibák gyakoriságáról.

Vagy a kórházak statisztikai adatai nem nyilvánosak? Nem képez összehasonlítási alapot?

 


Vendég

#252 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-28 15:34:03

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Racionalitás! Idézlek: Talán egyetlen érv szól az otthonszülés ellen, hogy nem biztosított a komplikáció esetén történő szakszerű ellátás! És ez lássuk be, nem kevés!

 

Ez okostojás beszéd. Gondolod, Geréb doktornő a komplikációnál nem küldi kórházba? Talán nem veszi észre ha baj van? Csak egy kórházi orvos tudja a bajt kezeni? Ahh jajj de még mennyire, hogy nem. Ott is lehet komplikáció csak nincs magára hagyva a dokibá. Semmit nem tudsz a kórház belső dolgairól, csak....  A kórházba minden újszülött életben marad, mert az kórház? Nem szültem otthon, de nem értek egyet a véleményeddel. Dr Geréb Ágnest leírták és ez a végzete. Vajon az? Fogjunk össze és nem lesz az. A doktorok körében, akik most persze menekülnek az országból mert nem elég nekik a hálás pénzünk, tesznek arra, hogy mi van már itthon. Ha érvelsz, akkor olyannal, amiben 100% biztos vagy, olyannal tedd kérlek.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2011-12-28 15:34:57


Vivi

#266 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2011-12-29 14:33:11

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Szia!

Amit irsz, annak nagy reszevel egyetertek.

De: nem tudom eldönteni, hibazott-e dr Gereb Agnes, nem tudunk eleget ehhez. Tudjuk azonban, hogy halnak meg babak minden segitseg ellenere is. En nem tudok eleget az otthonszülesröl, de azt gyanitom, a kismamanak nyilatkoznia kell, hogy vallalja a rizikot.

Es: iteljek el, ha hibazott, es menjen börtönbe. De csak akkor, ha minden mas kollegaja is börtönbe megy, aki hibazott. Mert en ugy latom, hogy ma Magyarorszagon az orvosi hibak egy reszet eltussoljak, de mas reszet - es ilyen ez az eset - felnagyitjak.

Es igen, akiknek nem sikerült, azok is nyithatnak forumot. En pl kivancsi lennek a reszletekre, is. Jött-e a mentö idöben, segitett-e megfelelöen, mi volt a pontos oka a tragedianak, stb...

 

 

 

 


Vendég

#423 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2012-02-13 11:43:30

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról 

 Itt az egyetlen igazság ezen az oldalon. Geréb Ágnest nem a x sikeres, hanem a (legalább) 2 halállal végződő szülésért ítélték börtönbüntetésre. (Nem találom azt az esetet, amikor egy G. Á. által levezetett szülés után, a megfigyelési időszakban későn vették észre, hogy az anyja mellén, egy takaró alatt! pihenő gyerek nem lélegzik. Na én ekkor dobtam be a törölközőt. A szülés utáni óra nem a füstölők és mécsesek ideje, hanem a gyereket és az anyát kell megfigyelni, hogy minden rendben van-e). És az ítélet azért lehetett ilyen példátlanul szigorú, mert ezt a nőt már eltiltották szülésvezetéstől és folytatta. Sajnos rendkívül sok buta ember van, akit lehet fanatizálni, ha pedig ezt egy orvos teszi, az sokkal súlyosabb megítélés alá esik. Ez az ítélet pedig Geréb Ágnesről és nem a kórházban hibázó orvosokról szól. Amúgy közülük is elítélnek időről időre, csak ott örömmel nyugtázzuk az ítéletet és nincs ekkora hisztéria.

Kórházban szülő

#495 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2012-02-29 19:23:53

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Racionalitás: Semmi baj azzal, hogy más vélemények is megjelennek itt, és egyetértek azzal a demokrácia-fogalommal, ami megjelenik a kommentedben. De a petíció nem arról szól, hogy betartotta-e Ágnes a törvényeket, vagy sem. De azért az mégsem járja, hogy láncban vezették el a kommandósok, miután rajtaütöttek, hogy fogva tartották, majd háziőrizetben ennyi ideig. Hogy büntetési tételben azt rótta ki rá a bíróság, amit, és amilyen eljárásban. Én ezért írtam alá.

De egyetlen pici észrevételt engedjetek meg nekem és lehet, hogy ez is furcsa lesz itt.

Egy kislányom van, női nőgyógyász segítségével született, kórházi körülmények között, teljesen furcsa, kinyújtott lábbal csücsült farfekvéssel a pocakomban, úgyhogy a kórház és a császár adott volt. Sajnos, mindent megtettem, hogy rávegyem, megforduljon. DE: ha minden rendben lett volna, akkor is kórházban szültem volna, soha nem szülnék otthon. Ez mindenkinek a saját döntése. Az otthon szülés is. Nem gondolom, hogy Geréb Ágnes, vagy bármely hozzá hasonlóan elhivatott kollégája, bárkit is rábeszélt, rábírt, erőszakolt volna, hogy otthon, vagy a születésházban szüljön.

Mindenki maga dönt a saját és a gyermeke sorsáról.

Amikor hallottam az ítéletet a tévében, a harag azért öntött el, mert ha bármilyen balesetben, ahol a gyerek velem van és sérülés éri, engem, vagy bármely másik szülőt elmarasztalnak, megbüntetnek. Amikor Geréb Ágnesen példát statuálnak, hol van az a szülőpár, aki döntött, úgy döntött, hogy vállalja a kockázatot az otthonszüléssel? Bűnhődtek eleget, mondhatnánk, hiszen meghalt a gyermekük - de: ők döntöttek. Őket legalább akkora, ha nem nagyobb felelősség terheli a baba halála miatt, mint a DOKTORNŐT. Csupa nagybetűvel, a hitéért, az alázatáért, a szeretetéért.

És még egy fontos tény: kórházi körülmények köztött is meghal néhány baba, sőt édesanya is. Soha életemben nem jutott el hozzám hír arról, hogy azok a szülést levezető orvosok fölött is  így ítélkeztek volna, legtöbbször a kórház falai közül ki sem kerül az ügy. Azok az orvosok, sokszor az adott kórházat elhagyják, majd magánpraxisban és magánklinikákon folytatják (neveket nem szeretnék itt írni, de mindannyian tudunk egy-két ilyen példát). A felelősség kérdését kell tisztázni, hogy hibázott-e a szakember, vagy sem. A kórház valahogy felmenti az orvost az alól, hogy tévedett. Geréb Ágnest az otthoni körülmény volt az, ami "megvádolta". Holott lehet, hogy egyáltalán nem hibázott, és lehet, hogy orvosi értelemben mindent megtett, míg más orvos akár óriásit hibázhat is, csak mert ezt kórházban teszi, "felmentést" kap, akár az ügy egyszerű kivizsgálása alól is.

Ezt jelenti nekem Geréb Ágnes és az ügye: azt az orvost, aki leveszi azt a fehér kesztyűt, amit a kezére húztak, amikor orvossá avatták, és leveszi azt a felsőbbrendűséget és megközelíthetetlenséget, amely a magyar orvosok oly messziről felismerhető sajátja. Benne több az emberek és a tudás, valamint a hite iránti alázat, mint az állami egészségügyi rendszer bugyrait a magánpraxissal kombináló, gazsulálást, paraszolvenciát eleve elváró, órákig folyosókon várakoztató megfélemlítő orvos/nőgyógyász társai. Természetesen az előző bekezdésem általános "érzet", és nem csoportdefiníció, nem akarok általánosítani, de valljuk be, mi magunk készülünk úgy a kórházba, hogy a borítékot a zsebünkbe készítjük és a "doktor úr tetszik tudni" magától jön a szánkra. Amikor ez megváltozik, amikor mi ügyfelek leszünk, az orvos szolgáltat, számláz és mi fizetünk, és ő megél a jövedelméből, de befizeti az adót, úgy, mint mindenki más, a kórházi szomorú esetek is kivizsgálásra kerülnek majd, és Geréb Ágnessel szemben nem áll majd egy hatalmas lobbi, aki a hozzá hasonló "lázadókat" eleve eltörölni akarja.

Kedves Ágnes: hajrá! Ön nekem egy újfajta orvos, egy újfajta orvosetika megtestesítője. És pontosan el tudom képzelni, hogy mint ember és felelős orvos, hogyan érezte magát, amikor baba vagy anyuka sérült meg, vagy halt meg egy Ön által kísért szülés során. Azt gondolom, hogy szörnyen. És éppen ez különbözteti meg Önt a többi orvostól, hiszen Ön odaállt és most is alázattal viseli, amit Önre rótt a törvény. Míg mások azonnal mossák kezeiket.

Jenifer

#507 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2012-04-13 08:06:34

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Köszönöm ezt az írást, teljesen egyetértek! Minden szava igaz! Gratulálok!

Vica

#520 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2013-02-18 11:22:14

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Kedves Racionalitás! Nem kell leírnod, hogy férfi vagy. Nem is fogod soha megérteni, milyen érzés egy nőnek egy sima "belső vizsgálat". Az, ahol úgy fölfekszel 400 W-os fényben szétterpesztett lábakkal, hogy MINDENED látszik, általában épp az ajtó felé, ahol az jön be, az néz be aki akar. Ha állapotos vagy, akkor ez még rosszabb, mert akkor föl se tudsz ülni és nem is látod, hogy mit csinálnak. A legtöbb orvos el sem mondja, hogy mit csinál. Csak megfogja a jéghideg kacsát és betolja szó nélkül a hüvelyedbe, ami után azt érzed, hogy most aztán azonnal összepisilod magad. Ha nem ez van, akkor általában egy férfi kb .2,5 cm-es ujjátmérővel és 2 ujjal nyúl beléd. Miért kell ezt nekem elviselnem? Mert erről férfiak hoztak törvényt? Mert, mint írod, ők a többség? Mondd, TE hányszor jártál prosztata vizsgálaton? Ha hoznának egy szabályt, a többség, hogy ezentúl minden férfi csak akkor lehet apa, ha előtte legalább 10-szer prosztata vizsgálaton részt vesz (ahányszor minimum egy terhes nőt megviszgálnak a szülésig), akkor TE mit tennél? Szép törvénykövető lennél és járnál, hogy havonta benyúljanak mélyen a fenekedbe? Vagy miután a saját bőrödön érzed a "törvény" visszásságát, elkezdenél tiltakozni? Mint itt mi NŐK? Mert mi a saját bőrükön érezzük, hogy csak addig vagy önálló,önrendelkező, saját akarattal bíró ember, amíg nem leszel állapotos mert onnantól MÁSOK rendelkeznek veled és erre jó kis törvényeket, rendeleteket és rendőröket alkalmaznak? És akkor megkérdezed magadtól: M E D D I G   T Ű R J Ű K   E Z T ?

elfogulatlan

#523 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2013-07-10 12:22:06

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról

Kedves Racionális

Szeretném megköszönni hogy helyettem is elmondtad a véleményedet

Teljesen egyetértek veled.

Nekem két egészséges gyermekem van, mindkettő kórházban született

méghozzá  koraszülöttként, és ismeretlen orvos vezette le a szűlést

Az orvosokról nekem csak jó véleményem van

Természetesen akinek problémája adódott másképpen látja a dolgot

Éppen ez az ami miatt nem állok  vakon Geréb Ágnes oldalára mert mint

orvosnak számolnia kellett volna a komplikáció  előfordulásával

Miközben egyesek szidják az orvosokat , úgyanakkor felmentik Geréb Ágnest pedig ő is orvos

csak az egyik egy felszerelt korházban vezeti le a szűlést ,segitő kollégák között megfelelő felszereléssel

a másik magát mindentudónak kikiáltva felelőtlenül  egyedül felkészületlenül a komplikáció lehetőségére

Felelőtlennek tartom bárhogy nézem, a tragédiának ő az oka, mert nem készült fel a lehetőségére!!!!!!

A problémamentesen világra jött gyermekek nem Geréb Ágnes érdeme, mert ez a természet rendje !!!!!

Megérdemli amit kapott, mert életeket tett tönkre bárhogy is fényezik a hiszékenyek

Az emberi élet a legnagyobb csoda a világon és aki ezt felvállalja az nem lehet ilyen  könnyelmű  !!!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

egy tisztelő

#530 Re: Egy vélemény a racionális oldalról

2015-01-04 20:16:57

#20: Racionalitás - Egy vélemény a racionális oldalról 

 A többség akaratának tiszteletben tartása csak abban az esetben indokolt, ha nem a személyes döntéseinkbe akar diktálni a többség. A kórházban született gyerekek kivétel nélkül lelki sérülésen mennek át, mert nem a számukra megfelelő közegbe érkeznek, hanem hideg, rideg, steril személytelen világba, méltatlan bánásmódú környezetbe (az, hogy egy újszülött csak egy a sorbarendezett bébik között már eleve nem a megfelelő bánásmód, viszont a személyzetnek így praktikus). (Nem véletlen, hogy mostmár a kórházak is változtatnak bizonyos dolgokon.) Egy normális nőnek nagy stressz a kórházban szülés, mert ott csak egy alany, akinek élete legmagasztosabb élményénél nem adatik meg a vele szembeni alázat, hanme neki kell megfelően viselkedni, hogy a kórházi személyzetnek minél kezesebb paciense legyen.

Tudomásom szerint Dr. Geréb Ágnes senkinek sem propagálja az otthon szülést. Viszont segítséget nyújtott azoknak, akik gyermekük születését az élet csodájaként (és nem kóreseményként) kívánták megélni, ami egy kórházban gyakorlatilag lehetetlen.

Dr. Geréb Ágnes otthoni körülmények között is összehasonlíthatatlanul kevesebb "hibaszázalékkal dolgozott" mint a jól felszerelt kórházbéli kollágái. 

Nincsen azzal semmi baj, ha valaki ellentétes véleményt nyilvánít, de szerintem nem etikus ilyen közönnyel nyilatkozni egy már meghurcolt emberről.

Noha egyáltalán nem vagyok érintett, mégis végtelenül tiszteletreméltó számomra az ilyen orvosnő! Hogy őszinte legyek az én szememben egyenesen egy potenciális szent! Az ártatlanok szenvedése (Önnel szemben előttem az Ő értatlansága egyértelmű), pedig nem egyéb, mint részt vállalni a krisztusi sorsban!

Isten áldása kísérje Geréb doktornő minden egyes percét! És kívánom, hogy megpróbáltatásainak minnél előbb legyen vége mindörökre!