Tiltakozás a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexe ellen


Vendég

#101

2015-08-16 21:37

Mert "az én vezérem bensőmből vezérel". Szabadon gondolkodó embereket csak szabadon gondolkodó pedagógusok nevelhetnek. Aki mást akar, hazaáruló, hogy ezzel a mára elcsépelt fogalommal éljek.
bal.zsam

#102 Villám, ha az én nevemben valaki Re: Re: Re: Fejezzétek be az izgatást!

2015-08-16 22:07

#88: Villám - Re: Re: Fejezzétek be az izgatást! 

 Villám, ha az én nevemben valaki ilyesmire vetemedne, már csak fellépnék ellene.


Vendég

#103

2015-08-16 22:14

Szolidaritásból.
Pécs

#104 Re: Re: Re: Fejezzétek be az izgatást!

2015-08-17 06:20

#88: Villám - Re: Re: Fejezzétek be az izgatást! 

 Kedves Villám!

Pécsen élek és a bíróságon dolgozom, és aránylag jól ismerem Béla bát!
Az említett rádióriport hozzám is eljutott és aki ismeri a Klubrádiót az tudja, hogy nem szabad a szavukra adni. Se a hang se a stílus nem stimmel. Ez nem az az Egres Béla akit itt Pécsen ismerünk!
Az igazi Egres Béla valóban egy KDNP-s aktivista aki polihisztornak képzeli magát és minden lében kanál! Nem tűri a visszautasítást ezért az elmúlt években több zaklatási ügye is volt. Ez a JGE pont rá illik.
Már az magában gyanús, hogy ez a JGE a nevében vagy három éve nyilatkozgat mindenfélét, de ő a riport szerint nem kíván feljelentést tenni pedig ismert politikusnak tartja magát. Ha velem történne hasonló és tudomást szereznék róla egyből mennék a rendőrségre, de Béla bá ezt három éve tűri- vajon miért???????
Sajnos létezik a fószer és valóban olyan mint amilyennek a hozzászólásai alapján megismertük! 
A teljesítménytúrázók és a diákok tudnának róla mit mesélni.
Korábban is volt már rá példa, hogy valakit oda állítottak bábunak, hogy csináljon meg bizonyos dolgokat meg nyilatkozzon, aztán mikor forró lett a talaj mindent cáfoltak. Fenyegetőztek már feljelentéssel is de eddig soha semmi nem történt!
Viszont Egres úr egyszer már feljelentette a kivitelezőket akik a kultúrális fővárosa rendezvényekre készülve a közterek felújítását végezte- az egész ügy az ügyészségig jutott és persze a beruházások e miatt jelentős késést szenvedtek! 
Te vagy nem ismered az embert vagy a troll csapatához tartozol! 

Petíciósok és Pedagógusok! 

Kicsit kapjátok össze magatokat mert hamar itt az október és ezt a spenótot is le fogják nyomni a torkotokon. Nem véletlen, hogy ezt most dobták be a köztudatba- kezdődik az iskola és nektek akiknek ezt véleményezni kell ez lesz a legutolsó amire időtök és energiátok lesz. Lesz az iskolakezdés körül annyi zökkenő, hogy novemberig nem éritek utol magatokat! 

Gondolkozzatok és döntsétek el, hogy mit szeretnétek és azt se feledjétek, hogy ez az egész a ti adótokból megy ti ellenetek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Belekotyogok!

#105 Egy volt tanár

2015-08-17 06:37

Két évig tanítottam! Egy éve megcsömörlöttem az egésztől ezért pályát módosítottam- a fizetésem ugyan nem lett több, de itt a napi 8 óra az valóban 8 óra munka és a légkör is jobb!
Az oktatás helyzetét azért nyomon követem és feltűnt itt néhány furcsaság! 
Visszaolvastam a hozzászólásokat:
Egres Béla, Lovászi Fruzsina, Páll Ferenc MarDan és Csongrádi Eszter!
Még jó fél éve ez a díszes társaság egy közös levélben fenyegették meg a váci diákokat!
Csongrádi Eszter a Péleusz nyelviskolában dolgozik-legalábbis elmondása alapján! -azt a levelet kolléganője Vámos Edina is aláírta!
Egy éve az angol éerettségi botrány kapcsán maga Csongrádi Eszter nyilatkozott a Péleusz nyelviskola nevében az eduline hírpoertálnak. Ugyan ebben a cikkben nyilatkozott egy Studniczky Róbert nevű informatikus is!
Az angol érettségi botrány kapcsán a diákok létrehoztak itt egy petíciós oldalt ahol szintén megszólat egy Páll Ferenc nevű ember!
És most figyeljetek!!!!!!!

Az, hogy Csongrádi Eszter és Vámos Edina ismerősök az rendben van, hisz egy helyen dolgoznak, de mindkettőjük ismerettségi körében a facebookon megtalálható Studniczky Róbert és egy Páll Ferenc nevű ember- sőt ez a két ember egymás ismerősei is és ennek a négy embernek van egy rakat közös ismerőse!!!!!!!!! Begugliztam a MarDan nevet- ez egy cég ami rendezvényszervezéssel is foglalkozik és egy Páll Ferenc nevű ember az ügyvezetője! Lovászi Fruzsináról nem találtam semmit!
Kaltenekker Anikónak és Egres Bélának nincsenek ismerősei a facebookon, viszont kaltenekker Ankióról található a facebookon egy panaszbejelentés. Ha beguglizzátok a nevét rögtön a második találat!

Ez azért nem lehet véletlen!
Szerintem kicsit kapjátok össze magatokat mert ezzel szart se fogtok elérni. Ahogyan előttem is írták: Balog úr szarik rátok nagy ívben, ezt az oldalt meg szét fogják trollkodni. Egy éve az angol érettségi miatt tiltakozókat is ez a társaság szerelte le nyilatkozataival és hozzászólásaival- az ég világon semmit nem értek el az érettségizők. Félek ti sem fogtok! 

Utcára, vagy törődjetek bele és engedelmeskedjetek az előírásoknak- mert ennek így semmi értelme! 

 

 






tanár

#106 Re:

2015-08-17 06:57

#99: nemtanár -  

 Pontosan így történt. Ki lépett volna be magától, aki....nem folytatom, mert senkit se aakrok megsérteni. van akinek tetszik...csak ez elég furcsa érdekvédelem. Eddig se védett meg bennünket sehol. lásd januári béremelés elmaradás - megszegett kormányígéret. Ez van.


Vendég

#107

2015-08-17 10:05

Mérhetetlenül megalázónak találom, hogy ilyen szinten akarják "szabályozni" a pedagógusok alapvető személyiségi jogait.
A pedagógus társadalomban már eleve meglévő óriási feszültségeket, ellentmondásokat, az ésszerűtlen intézkedések alapján "kiszolgálói szerepbe" degradált mivoltunkat az "etikai kódexben" foglaltak, csak tovább fokozzák.
Inkorrekt megfogalmazása külön figyelmet érdemel. No és az, hogy eme irományt saját "kollégáink" alkották meg!?.....Kérdezném. Kik ők, hogy jogalapot formálhatnak a totális uniformalizálásra?

A kiszolgáltatottságunk a KLIK "áldásos" tevékenysége óta , óriási. Nincs aki kiállna mellettünk, aki érdekeinket képviselné....KIVÉVE A PDSZ! De hol van a PSZ?

Hudák

#108 Re: Fejezzétek be az izgatást!

2015-08-17 10:09

#57: JGE - Fejezzétek be az izgatást! 

Tegyük fel, hogy valóban létezik ez az egyesület, és persze ez esetben azt is fel kell tennünk, hogy van két tagja ennek az egyesületnek.

A hozzászólásuk néhány helyesírási és nyelvhelyességi hibától eltekintve egészen rendben van (mármint nyelvtanilag).

Aki valóban olyan gondolatokkal rendelkezik, mint ők, vajon képes-e ilyen szintű írásbeli kommunikációra? 

A leírtak valóban az ő gondolataik, vagy valaki diktálta azokat? Esetleg egy párt diktálta nekik? Egy nagy-nagy párt??? Vagy esetleg (más néven) tagjai vagy közeli "hozzátartozói" ennek a nagy-nagy pártnak?

Milyen célból írhatták ezeket a magvas gondolatokat? 

Esetleg abból a célból, hogy belássuk, az Etikai Kódex-ben foglalt szabályok nem is olyan rosszak, nem is olyan durván korlátozóak? És örüljünk, hogy "csak egy kicsit" aláznak meg minket, pedagógusokat?

És örüljünk, amíg csak ennyi korlát van, mert még eljöhet az a "szebb jövő", amikor az egyesület javaslataiból valóság lesz, és már visszasírjuk a jelenlegi Kódex szigorításait?

Az állítólagos egyesület állítólagos két tagja sokkal okosabb, vagy legalábbis sokkal rafináltabb, alattomosabb, mint első olvasásra gondolhatnánk. Nem tűnnek betegnek (akkor nem gúnyolódnék), az lehetett a céljuk, hogy befogják a pofánkat. 

 

 

 

PePe

#109 Fotelforradalmárok

2015-08-17 12:02

Komölytalan népség! Aláírtok - sokan nevetek vállalása nélkül - egy petíciót. De mikor az egyetlen még élő közoktatási szakszervezet utcára hív, lapultok otthon, vagy fontosabb dolgotok adódik. Megérdemlitek amit kaptok, mert már magatokat sem véditek meg, nemhogy tanítványaitokat. Már nem akarok közétek tartozni. :(((

Villám

#110 Re: Re: Re: Re: Fejezzétek be az izgatást!

2015-08-17 13:09

#104: Pécs - Re: Re: Re: Fejezzétek be az izgatást! 

 Szia!

Nézd több sebből is vérzik a dolog. :)
1. CÖF tagadja, hogy a JGE-hez bármi köze lenne : 
Hvg cikk"

Bár a bizarr követeléseket a "Vác-CÖF Klub" nevében is aláírták, a Civil Összefogás Fórum közölte, Vácon nem működtetnek klubot, arra a kuratóriumuk ugyanis nem adott engedélyt, a közleményt megjelentető Csongrádi Esztert pedig nem ismerik, vele kapcsolatban nem állnak, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket a nevükkel történő visszaélés ügyében.

Az ügyben e-mailben kerestük a petíció közzétevőit is, de mindeddig nem kaptunk választ." - Vicc az egész, vicc erre hozzászolást és figyelmet pazarolni ,mert ez élteti a troll fiakat.


2. Egresi Béla tagadja, hogy bármi köze lenne az egyébként nem létező egyesülethez
3. Évekkel ezelőtt bezárt Péleus nyelviskola
4. A megnyilatkozások csak és kizárólag neten lelhetőek fel és stílusa inkább gúnyolódó és karikatúra szerű, akár a Hírcsárdában is helyet kaphatna. :)
5. minden hírportál (origo, index, hvg korrekcióval élt és a petícióikban, nyílt "levelükben" említett felek elhatárolódtak mondván fogalmuk sincs mi ez)

Ezek után egy "bíróson dolgozom és jól ismerem Béla bát" mondat kevéske(másfelől pont olyan tiszteletlen és szadados, mint maga a JGE levelei), sőt még az se kizárt, hogy ugyan az írta, aki az itteni JGE írást. Troll jó kifejezés, de nem arra, aki nem dől be holmi baromságnak, hanem inkább a hülyeségek gyártóira igaz. ;)

Viszont az, hogy miért nem lép fel jó kérdés, de nem is izgat. A baromság akkor is baromság ha ő , ha más áll mögötte. Sok hülyeséget bevesz az ember a neten és van akinek jó hecc a hack ;D 



Vendég

#111 TTE állásfoglalás

2015-08-17 15:58

Erkölcsileg illegitim az etikai kódex!

1.    Erkölcsileg illegitimnek tekintjük a kényszertagságon alapuló, korporatív jellegű hivatásrend (ezáltal egyes elemeiben az olasz fasizmussal és más diktatúrákkal szellemi rokonságot mutató) Nemzeti Pedagógus Kar létrehozását, működését. Az erkölcsileg illegitim szervezet értelemszerűen nem alkothat erkölcsileg legitim ETIKAI (!) kódexet.

2.    Fontosnak tartjuk, hogy a tanárok szakmailag alkalmasak, a szakma iránt elkötelezettek legyenek. Ehhez a jogkövető magatartás mellett az íratlan etikai és viselkedési szabályok betartása is szükséges. Ennek megfogalmazása, rögzítése az adott intézmény feladata lehet, nincs szükség egy olyan kötelező etikai kódexre, amely minden állami és önkormányzati intézményben dolgozó tanárra érvényes.
3.    Amennyiben mégis etikai kódexet kívánnak alkotni – a szükséges jogszabály-módosításokat végrehajtva – az egyházi iskolák pedagógusaira érvényes előírást terjesszék ki az állami és önkormányzati oktatási intézményekre is, vagyis az etikai kódex ne kötelező, hanem ajánlott legyen. Ezáltal – helyesen – szektorsemleges szabályozás jöhet létre.
4.    Elfogadhatatlan, hogy
a.    a kódex egy több száz éves, de a 21. század kihívásainak nem megfelelő pedagógusképet és értékrendet kíván általánossá és kötelezővé tenni (pl.  
példaadó szerep, távolságtartás, komolyság, méltóságot tükröző magatartás, hagyományos /?/ öltözködés stb.),
b.    a tervezet egyes érzéseket kötelezővé tesz (pl. át kell érezni a köznevelési törvényben meghatározott érdekek fontosságát),
c.    a pedagógus iskolán kívüli tevékenységére, magánéletére is kötelező előírások vonatkozzanak.
5.    Visszautasítjuk, hogy az erőteljesen centralizált, tekintélyelvű oktatási rendszer a pedagógusoktól elvárt erkölcsi értékrendet is központilag kívánja meghatározni.
A pedagógus tekintélyét nem a ruha adja meg, nem is a saját tévedhetetlenségébe vetett fennkölt hit, hanem többek között az, ha a környezete autonóm, kreatív, véleményét felvállaló személynek ismeri. A Nemzeti Pedagógus Kar által támogatott vagy eltűrt lépések, a tankönyvválasztás tilalmától kezdve a nyilatkozattilalmon keresztül az Etikai Kódexben megfogalmazott újabb korlátozásokig mind éppen az etikus tanárokat sújtják elsősorban, hosszabb távon pedig a pedagógus tisztelete ellen hatnak.
6.    Meggyőződésünk szerint a pedagógusnak arra kell törekednie, hogy autonóm szakember, alkotó értelmiségi legyen. Ezzel ellentétes az a végrehajtó, alávetett alkalmazotti szerep („szolgálat”), mely a tervezetben szerepel.
7.    Hangsúlyozzuk: nem sérthetőek a tanár szabadságjogai. Nem érhet senkit hátrány véleménye megfogalmazásáért, kimondásáért, képviseléséért.
8.    A tervezet egyes elvárásai gumiszabályok. Ezek alapján szinte bármikor, bárki ellen eljárás indítható. Ez az etikátlan szabályozás önkény kiépítését segítheti. 
9.    Jellemző, hogy a tervezetben nem fontosságuknak megfelelően jelennek meg a diákok.
a.    Szerintünk feladatainkat elsősorban a diákok érdekében kell ellátnunk – ez nemzeti érdek is.
b.    Az anyag a szülőkkel, a munkatársakkal, az intézményvezetővel, a fenntartóval, a működtetővel és más irányító szervvel való kapcsolatot részletesen
tárgyalja, ugyanakkor a diákokat ebben a vonatkozásban meg sem említi. Ennek az az üzenete, hogy a diák nem partner, hanem a munka tárgya.
c.    Álláspontunk szerint tanítványainkkal nem mester-tanítvány, hanem tanár-diák kapcsolatban vagyunk. Ennek során – mint más szereplők esetén is – 
kölcsönös tiszteleten alapuló emberi viszonyra kell törekedni.
10.    A tervezetben többször is hangsúlyozott nemzeti érzés természetes, de nem elvárható, számon kérhető. Történelemtanárokként tudatában vagyunk annak, hogy a legkülönbözőbb diktatúrák épp ilyen „etikai elvekre” hivatkozva szorították peremre a kreatív és bátor embereket.
11.    Súlyos, a korporatív jellegből(!) is következő szerepzavar, tévedés, hogy a pedagógusnak pl. a fenntartó, működtető, szakmai és érdekképviseleti szervezetek jogait is védenie kell.
12.    A jogkövető, illetve az etikus magatartás nem azonos a hűséggel. Az alaptörvényhez nem hűnek kell lenni, a jogkövető magatartásból a rendelkező rész betartása következik.
13.    Az adott körülmények között álságos és abszurd a bírálat és önbírálat kötelező elvárása. Ez a Rákosi-korszak munkahelyi gyűléseit juttathatja az olvasó eszébe.
14.    Bár elvileg elvárható lenne, napjainkban sajnos abszurd előírás, hogy a kiégés ellen küzdjön a pedagógus. Amennyiben megfelelő munkafeltételek lennének (pl. korrektül teljesíthető heti óraszám), ez adott lehetne.

Összegzés
Az erkölcsileg illegitim Kar által alkotott etikai kódex erkölcsileg illegitim, különösen káros, elfogadhatatlan. Követeljük annak visszavonását.
Induljon nyilvános szakmai vita, tényleges egyeztetés a kódex szükségességéről!

2015. augusztus 17.           
A TTE Bizottmánya

 

 


Anonymous

#112

2015-08-17 17:14

A Történelemtanárok Egyletének állásfoglalásával teljes mértékben egyetértek.

Vendég

#113 Re: Fejezzétek be az izgatást!

2015-08-17 17:25

#57: JGE - Fejezzétek be az izgatást! 

 Nem kellene rá ugrani, ez csak egy nagy baromkodás :)

Nóra

#114 Re:

2015-08-17 17:49

Nóra

#115 Re:

2015-08-17 17:51

#112: -  

 A Történelemtanárok Egyletének állásfoglalásával teljes mértékben egyetértek


Vendég

#116

2015-08-17 19:35

Elmehetnének már a francba az összes "nemzeti" szarságukkal!

Vendég

#117 Re: Re:

2015-08-17 19:41

#16: ANNA - Re:  

 Ami az ajtón belül történik a tanteremben.....hmmmm! Bizony sokszor voltam szem- és fültanuja,mikor a kollégám olyan megalázó hangnemben, haragtól és dühtől táguló orrcimpákkal ordított a 7-8 éves tanítványokkal, hogy én szégyenkeztem a gyermekek előtt  a hallottak miatt.

Láss csodát! Ez a nevezett "pedagógus", azóta már az igazgatói székben feszít. No nem azért mert szakmailag,emberileg...stb. kiérdemelte a pozíciót! Hanem mert kellő ismeretséggel és személyes protektorral rendelkezik.

Akinek a KLIK-nél van a cimborája, annak itt mindent szabad!

Az ilyen tanerők viselkedése nem marad titokban. De félve a bosszútól, megaláztatástól, megtorlástól, sem kolléga sem szülő nem mer tenni ellene semmit.

Szép világban élünk! Élünk, amíg élünk, de közben folyamatosan félünk!


Vendég

#118 Re:

2015-08-17 19:51

#29: -  

 A PDSZ A SZAKSZERVEZET!!!!!!! Az a másik........csupán a szélkakas szerepére alkalmas! Csupán egy a lényeg azoknál! TAGDÍJADAT FIZETED? Semmi egyéb kapcsolatuk nincs a valós életben dolgozó pedagógusokkal. Értelmes hozzászólást, érdemi megnyilatkozást még nem hallottunk ama szervezet szószólóinak torkából.De nyilván van az a pénz , ami miatt nekik ott jó kis pozícióik vannak!


Vendég

#119

2015-08-18 07:11

Lassan negyven éve vagyok pedagógus,számomra ez megalázó!!

Vendég

#120 Re: Fotelforradalmárok

2015-08-18 10:01

#109: PePe - Fotelforradalmárok 

 Ne tartozzál! akkor minek írsz ide?

tanár

#121 Re: TTE állásfoglalás

2015-08-18 10:03

#111: - TTE állásfoglalás 

 Teljes mértékben egyetértek. tiltakozzatok minden létező fórumon. aki meg regisztrált aNPK-ba (10%), gondolkodjon. Ha képes rá...

Egy történelemtanár


Vendég

#122 Re: Fotelforradalmárok

2015-08-18 10:04

#109: PePe - Fotelforradalmárok 

 Te miben utazol, ha nem titok?


Vendég

#123 Re: :(

2015-08-18 10:11

#22: - :( 

 addig se volt senki.


Vendég

#124 Re: Re: :(

2015-08-18 11:37

#123: - Re: :( 

Sosem hittem volna, hogy ilyen hitvány gazemberek kutyájául szegődik. Nagyon fáj. Bár talán már azt sem értené.

S ha elmúlik e nemzetifocializmus? Mi marad, Péter? Tán épp most pazarolsz el mindent, amiről...      

Á! Mindegy.


Vendég

#125 Re: Re: Re: :(

2015-08-18 12:10

#124: - Re: Re: :( 

 Nem volt kötelező beleállni...