Tiltakozás a pécsi Weöres Sándor szobor ellen


Vendég

#1

2014-11-15 07:54

mindenki a kulúrszenny ellen!
Mine Tamás

#2

2014-11-15 07:59

Weöres Sándor költő, műfordító, irodalomtudós tartós és tartalmas pécsi kötődéseinek, sokoldalú és színes megnyilvánulásainak, maradéktalanul tiszta és nemes személyiségének értékelésével ugyan az irodalomtudomány nem adós, de a képzőművészeti természetű emlékállítás feladata előtt a 21. század első negyedében igen jelentős, tisztázásra szoruló kérdések torlódnak egybe. Egy valami biztosan tudható (miközben nehezen láttatható): kivételes szellemi és emberi nagyságról van szó, amit egy tenyérbe mászóan közhelyes plasztikai minőségű tucat-megoldás, a megfontolatlanul és reflektálatlanul hagyott környezet, a rosszul megválasztott perspektívaviszonyok (egyebek mellett a lenézés perspektívája) elfogadhatatlanná tesznek. A művészettörténet bőséggel tud arról, hogy a főben járó közösségi állásfoglalások, reprezentációk minéműsége felől alkotott döntést esetenként tényleg hozzáértők, elhivatott és elismert pályatársak véleményének meghallgatása után hozzák meg. Egyáltalán nem az érdektelenek, hanem a nagyonis érdekeltek. Mármint a valóságos szellemi értékteremtést illetően elkötelezettek. Bárki belelapozhat pl. a Petőfi, vagy Arany János szoborpályázatok forrásanyagába. Álláspontok tömege, elképzelések, filozófiák, esztétikai rendszerek csapnak ezekben össze. Ezek mindegyikének 20. századi megfelelője fellelhető lenne egy méltó Weöres Sándor szoborpályázat keretei között. Mert ami most Pécsett történt az sem az „utca”, sem a ”szellem” emberének nem válik díszére. 


Vendég

#3

2014-11-15 10:35

Nagyon örülne minden művész , és minden hozzáértő, hogy ha nem családi, hanem tehetség alapján dölnének el a megbízások.

Vendég

#4

2014-11-15 11:08

egyetértek

Vendég

#5

2014-11-15 14:16

A legszebb az lenne, ha a szoborra kifizetett közpénzt is visszautalnák az államkasszába a jogtalanul hozzájutók. Értem alatta a "művészt" és azokat, akik "megrendelték" a szobrot, valamint engedélyezték a felállítását. Jné Z. Gy.

Vendég

#6 Re:

2014-11-15 15:13

#5: -  

 Én az államkassza helyett a pécsi képzőművészeknél látnám szívesebben ezt az összeget!

mici

#7

2014-11-15 15:46

 A Weöres szobrot még nem láttam csak képről, de meg fogom nézni, s csak akkor mondok véleményt. Nem ismertem Kligl Sándor alkotásait, ezért utánanéztem, és számomra több tetsző, elfogadható szobra van. Elgondolkoztatott, hogy vajon miért ez a nagy felháborodás. 1. Művészi szempontból kirívóan rossz alkotás született, s ez méltatlan Weöres Sándorhoz. 2. Nem a pécsi művészek egyike készíthette el közpénzből a szobrot.

 Az első esetben a felháborodott művészektől kérném a szakmai értékelését az alkotásnak, mert ilyen általános kijelentésekkel, hogy giccses, ízléstelen, jellegtelen nem győztek meg engem, szobrászathoz nem értő, de jó művészi érzékkel megáldott zenészt. Kíváncsi vagyok a miértekre is.

 Ha a második pontban írtak miatt indult a méltatlankodás, akkor nekem úgy tűnik, hogy savanyú a szőlő, s az Önök magatartása méltatlan nagy írónkhoz! Eddig egyetlen ilyen megnyilvánulást nem tapasztaltam művészektől Pécsett, pedig van néhány olyan köztéri szobor, ami hagy kivánnivalót maga után. Hogy csak egyet említsek, az Uránvárosban felállított színes kocka, amit naponta látok arra járván, és mindig bosszankodom! Lehet, hogy modern és nem maradi vagy jellegtelen, de az én szépérzékemet nagyon bántja...Nem tudom ki készítette, de lehet pécsi vagy bárhova valósi, nem tetszik. Mégsem öntöttem le semmivel.

 Tisztelt pécsi művészek! Kérem, hogy személyes megbántottságukon lépjenek túl és korrekt értékeléssel, elfogultság nélkül írják le véleményüket, mert mi, pécsiek szívesen hiszünk az önök szakmai felkészültségében!


Vendég

#8

2014-11-15 15:51

Azt nem tartom fontosnak, hogy helyi alkotó műve emlékeztessen Weöres Sándorra, de a petíció minden további követelésével egyetértek.
keresek de nem találok

#9

2014-11-15 16:54

előzzük meg egy kicsit a szakmai és komoly művészettörténeti elemzést, amihez nem kell sem végzettség, sem szakmai múlt, sem publikációk, stb...bárki válaszolhat laikusként a kérdésemre...ha nem tudnánk, kit kell a szobor ihletőjének tekinteni, hányan mondanák rá, kit is ábrázol...ha mégis kitalálná valaki, akkor osszon meg velünk legalább három olyan kézzel fogható és látható részletet, amelyről kétségtelenül, tévedés nélkül megállapítható, kit is ábrázol

hm

#10 Re:

2014-11-15 17:44

#9: keresek de nem találok -  

 én sem találom...

Az imitáció önmagában nem művészet

#11 Re:

2014-11-15 18:35

#7: mici -  

 kedves Micike,

az uránvárosi alkotásról az alábbi blogon olvashat egy relatíve használható értékelést:
http://artificalpecs.blogspot.hu/2011/09/37-nm.html

Kligl Sándor "művészetéről" ne várjon hasonló, szofisztikált kritikát; körülbelül az alábbi hasonlattal tudnám érzékeltetni: mondjuk egy Fásy Ádám és Zsülike unplugged koncert a Kodály hangversenyteremben. 

mikus

#12 Re:

2014-11-15 19:02

#7: mici -  

 Az aláírók között akad művészettörténész, nem is egy. Talán nekik elhiszi, hogy a szobor a szakmai oldalról értéktelen. Disszonáns, ha ön ezt a kifejezést jobban érti...

De lépjünk túl az esztétikán! Az eljárás, ahogy a város szórja a tízmilliókat efféle átgondolatlan, és korrupciógyanús ügyletekre, miközben az a mondás, hogy nincs pénz a kultúrára, már önmagában bicskanyitogató!

vadegér

#13 miért nem írom alá.....

2014-11-15 19:38

Tényleg utolsó megnyilvánulásom a méltatlanul elhíresült Weöres szoborral kapcsolatban és mindannyiszor rossz szájízzel írom le a nevét eme kétes értékű művészeti hakni miatt, ami nálam azért nemcsak a szobrot jelenti.....ti. most is azt mondom habil ide vagy oda, meg egyetemi tanár, meg pécsi, magukat művészeknek mondó és egyébként valóban azoknak tartható személyek - ezer százalék, hogy a megbízás elnyerése idő pontjában IS MÁR TUDTÁK az erősen kifogásolható háttérinformációt...AKKOR MIÉRT VÁRTAK EDDIG??!!!

(ámbár a másik elhíresült  fémlakatfalat is elhülyéskedték, aztán utólagosan született egy ítésztől fura hangvételű önostorozás, nyílt levél a faszbúkon,  na az is már eléggé hiteltelenné lett igy..NEKEM, ámbár ott is tanuja lehettem Robin Hood avatásnak, mint a mostani  esetben...)

ti. akármilyen lett az alkotás, a pénzosztogatás anomálikkal terhes...aztán kövezzenek meg, DE ÉN SZERETNÉM ELDÖNTENI MI TESSEN NEKEM...(mellesleg nem tetszik a szobor, borzalmasan rossz helyen van és ezt MAGAMTÓL IS TUDOM, látom), persze használok egy vezérelvet az izlésem alakításában, viszonyítok szaktekintélyek, általam is ismert és nagyratartott művészek és ítészek véleményéhez...szintén kövezzenek meg, az avatáson demonstrálók között egyetlen olyan sincsen NEKEM , akit tévedhetetlennek, akkora ikonnak tartanék , hogy feltétlen bizalmat szavazzak nekik...az egyetemi tanár urat pedig kénytelen voltam beguglizni, hogy megtudjam kicsoda... azért nem ártana, ha logika hosszú egyenes vonalára szakaszjegyet is váltana , váltanának, ti. attól, hogy Breuer Marcell és Martyn Ferenc itt alkotott, (még baromi sokan mások is) a kortárs művészetek mellett talán lehet szeretni a barokkot, a reneszánszt is stb... mert én azokat jobban kedvelem...mondom úgy, hogy megnéztem a bauhaus teljes kiállítást anno, nem a szívem csücske, de meg akartam ismerni és a pécsi kötődések miatt úgy éreztem meg kell néznem..nem néztem meg a Leonardo félét..DE NEM AZÉRT MERT EGY PERCIG IS EGYETÉRTEK A FIKÁZÓKKAL, kimaradt...én úgyan nem láttam, hogy bárki azt mondta volna, hogy a rekonstrukció művészet lenne, szal köszi , de ebből a kiokításból sem kérek..viszont Leonardo rajzai, tervei alapján újra elkészített eszközök, gépek stb nagy élményt nyújthattak  sok embernek, gyereknek...és horribile dictu a "nagy lú" is teccett... és kifejezetten BUNKÓ cuccnak tartottam a rózsaszín pónis fikázást, hihetetlenül gyönge humor jele...abszolút elítélem a pályáztatás hiányát, a pécsi művészek , alkotók, bármilyen munkáról legyen szó, potenciális résztvevők kigolyózását a lehetőségekből, az etikátlan pénz leosztást, de nem vállalok közösséget alacsony nívójú haknival sem, amit a nem túl számos művész úr és kicsi sleppjük előadott az avatáson tüntetés gyanánt , de nagyra értékeltem volna, 30-40 pécsi kül. művész néma háttal állását, ami elegáns és higgyék el ütős lett volna..de mivel ez a kreatívtás hiányzott a művész úrakból, nem írom alá a petíciót..................az utólagos pofázás, önhozsannázás pedig kifejezetten ellenszenves..ettől függetlenül továbbra is fogok járni kiállításokra és kifizetem érte a belépőt, akár kortársra is...

ps.: az uránvárosi színes kockát imádom.... számos fotót csináltam róla :) a magam örömére

sánd bronzon

#14 Weöres McSándor menü

2014-11-15 22:10

Weöres McCafé - A tejesség felé...

Heindl Péter

#15

2014-11-15 22:11

Aláírtam a petíciót, a lényegével egyetértek. Egyben nem: nekem a Leonardo-féle ló teccett a téren...

Tóth Judit
Vendég

#16 Re: miért nem írom alá.....

2014-11-16 01:48

#13: vadegér - miért nem írom alá..... 

 Az Ön által említett hakni mostanra 330 főre duzzadt!

Kedves Vadegér! Igen, így az álnév mögül...kiváncsi volnék rá, hogy nekem az Ön neve google nélkül mond-e valamit! Az ilyen jellegű személyeskedések igyekeznek elfedi a valóságot, hogy bizony semmi másba nem tud kapaszkodni. Még mindig nem vagyok elvakult, csupán őszintén kiállok egy ügy mellett, ami megérdemli ezt az igyekezetet. Van itt egy ember, aki a petíció szerzőjeként felválllalta a nevét, Önnel ellentétben! 

Az Ön által "alacsony nívójú hakni" elérte a média totális figyelmét. Ez nem kérdés.

 

A szoborról: Úgy vélem, hogy nagytiszteletű, kintüntetett íróinknak, költőinknek, tudósainknak az általuk létrehotott kivételes teljesítmény megörökítése céljából, teljesen irreleváns egy olyan zsánerszobor, amelynek minimális megváltoztatásával állítunk emléket megannyi más dicső polgárunkak. Köztéri szobrainkkal változtatjuk a közízlést, s ezek a szobrok azt sugallják, korunkban csak sablonos művészek állítottak emléket sablonos művészeknek. Ahogy már egy előttem hozzászóló is említést tett róla, a szobor lefelé irányuló tekintetével nem hogy befogadja a szemlélőt, de elutasítja őt. Nem egy karakteres szobor, amely feldolgozza Weöres Pécsett töltött éveit. Ez egy szobor egy emberről, aki saját gondolataiba süllyed egy Weöres nevével jelzett füzet felett, s közben csak saját magának szóló alkotás.


Vendég

#17

2014-11-16 10:17

Megépül a majommalom,
lesz sok majommajonéz,
győzve győz a győzhetetlen
győzedelmes majomész.

Vendég

#18 Re: miért nem írom alá.....

2014-11-16 11:17

#13: vadegér - miért nem írom alá..... 

 Ízlésről nem vitatkozunk, itt szakmáról van szó. 

mókus

#19

2014-11-16 13:00

pécsi lakosként egyetértek,...de úgy láttam a túristák körében nagy sikert aratott, fotózkodás, végre történt v.mi....Ők nem tudják a hátteret, sőt , talán azt sem kit ábrázol a szobor....

Vadegércsakazértis
Vendég

#20 Re: Re: miért nem írom alá.....

2014-11-16 13:12

#16: Tóth Judit - Re: miért nem írom alá..... 

Kedves Tóth Judit, ugyan sok köze nincsen hozzá, de azért hogy megnyugdjon a nickname valódi (a nickname nem jelent ÁLNEVET), aki ismer még fel is ismer róla, egyébként Dr. Kósa Beáta a nevem, ha igy boldogabb akkor örülök.......(egyébként pécsi vagyok akárcsak Borza Endre, Böszörményi István stb...és én is itt élek és "enyém is a város", hogy őket idézzem)  és  mellesleg Ön nem személyeskedik ??? és ebbe próbál belekapaszkodni, amikor szóváteszi........... :)

nem művész vagyok, nem közszereplő, és a"pedrigémet" sem írtam ki, mert nem lényeges a véleményem szempontjából, ergo NEM KELL HOGY A GOOGLE "ismerjen"...szeretném, ha megpróbálná értelmezni is amit írtam és  nem csak elolvasni, az nem nagy erőfeszítés......

NEM TETSZIK A SZOBOR , SEM A HELY, SEM A MÓD,  AHOGY LÉTREJÖTT....tessen megkeresni az irásomban ..ha képes rá...  kapaszkodjon meg , még személyesen is ismerek párat az egyébként csendben demonstrálók közül...ha felháborodásán túljutva, hogy nem találta a nevemet eljut az értelmezésig, akkor talán leesik, igenis kifejezetten az alacsony nívójú megnyilvánulással van a bajom, hogy oda kellett kiabálni az énekelni meghívott gyerekeknek "nézzétek gyerekek most visznek el a rendőrbácsik" , liszttel való leöntés elszabadíthatja a "vicces kedvű tuskók fantáziáját" lásd másnap már ki volt rúzsozva... Önnek viszont gondolom habitusánál fogva ez belefér...

nekem az sem , hogy TUDOM, hogy tudták, lesz ez a szobor, tudom, hogy tudták mennyibe került, tudom, hogy tudták milyen módon kerül ide...talán nem egyéb "hakinkkal" kellett volna múlatni az idejüket hanem felkészülni erre, pontosan azt csinálni amit most!!! és ami már teljesen fölösleges....volt egy nagy cirkusz..ÉS??? el fogják onnan vinni?? NEM!!!

 média felkapta..és miből gondolja, hogy kizárólag pozítiv értelemben???????

a művész státuszhoz nem tartozik feltétlenül hozzá a bunkóság, amit aztán kisvárosi robin hoodként kell éltetni..amikor anno  a nagyapám szobrát felállították a Parlament mellett (ne keresse a guglival, nincsen már ott ő sem) felháborodottan reklamáltunk a szobor milyensége, minősége ellen..senkit nem érdekelt, "alkotói szabadság" mondták...mégsem álltunk neki  bunkózni, vagy ahogy tán Ön mondaná performance-t előtolni...

de talán a DEMOKRÁCIA égisze alatt mégsem volt akkora főben járó bűn, hogy megírtam amit írtam, ti. nekem EZ a véleményem és tartom..Önnek meg az ami és az az Ön dolga....


Vendég

#21 Re: Re:

2014-11-16 13:15

#11: Az imitáció önmagában nem művészet - Re:  

Köszönöm, elolvastam, és továbbra sem tetszik a kocka, pedig elfogadom a modern művészet számos alkotását. Dehát a művészet lényege, hogy hasson a nézőre, hallgatóra, s ha ez nem történik meg, akkor számomra nem tetsző alkotásról van szó. Ilyenkor legtöbben azt mondják, hogy nem jó a műalkotás, pedig lehet, hogy a befogadóban van a hiba, elismerem, de vállalom. Ami a zenei hasonlatot illeti, elgondolkoztatott. Bár elsősorban komolyzenét szerető vagyok, számomra nem létezik ilyen műfaji megkülönböztetés, mert hiszem, hogy egy könnyűzenei műfajban is lehet jót alkotni, (Nem Fásy védelmében mondom, de nem hallgatom, nem ismerem, ezért nem mondok véleményt róla! Az Unplugged Fásy, Zsülike verzió viszont erősen morbid, hátborzongatóan hangzik. :D) sőt a komolyzenében is válogatok, nem mindenáron tetszik, csak azért, mert klasszikus zene. Ilyen nyitottan állok minden műalkotáshoz, legyen az zene, festmény vagy szobor. Nincs olyan előítéletem Kligl Sándorral szemben, mint itt egyeseknek. Megnéztem néhány alkotását, és bevallom több nem tetszik, de pl. a Szegeden felállított Utcai zene bronz szobor meg igen. Kíváncsian várom, hogy megtekinthessem a vitatott alkotást és kialakítsam a véleményemet róla. Egyet megígérhetek, senkire nem akarom majd ráerőszakolni az érzéseimet, gondolataimat, és nem fogom úgy kezelni, mint egyedüli hiteles véleményt.

Vadegércsakazértis

#22 Re: Re: miért nem írom alá.....

2014-11-16 13:26

#18: - Re: miért nem írom alá..... 

eszem ágában sincsen ízlésről vitatkozni, ezt mégis hol konstatálta?? ja..aha... nos miután az ízlésformálás és főleg a közízlés meghatározása eléggé erősen szerepel a petícióban és a kultúrszennyezés mint olyan..én nem tehetek erről, viszont mertem annak hangot adni, én személy szerint felnőttként megpróbálnám ezt eldönteni ahogy én gondolom... ja, hogy nem biztos, hogy a résztvevő urak az etalonok számomra, vagy a petíció szerzője...hát nem és ezt most is igy gondolom,

amit kifogásoltam DE NAGYON, az  a módja a tiltakozásnak, világosan leírtam én mivel vállaltam volna azonnal közösséget, azt pedig, hogy mindezeket meg lehetett volna ejteni mint petícióírás, művészek összefogása, nemcsak a szobrászoké... pontosan olyan magas  színvonalon  amit az ügy megérdemelt volna.... és már a 18 milla közgyülési megszavazása után.... mert azt ugye nem gondolja senki, hogy az említett  művészek erről nem tudtak.....huuuu!!!  ahhoz igen kicsi ám ez a város, és az a bizonyos szakma is amit emleget ... és a "szakma" akkor ne egy kiló liszttel és ordítozással védje meg magát, és ne a fészbúkon bohóckodja össze , hanem vegye komolyan a kezdetektől...mint problémát, mert ez a liztérzékenység..hm.. ez olyan snassz  tudja...

a "szakma" pedig néha vagy leginkább mindig gondolkodjon a befogadók, közönség, netán vevők felől is, véletlenül nem nekik szólnak az alkotások???? nem őket akarják megérinteni???... akkor a néző, a"kivülálló" az fogja be és ne szóljon.... értem...

további szép napot :)

vadegér

#23 Re:

2014-11-16 14:22

#15: Heindl Péter -  

 Didli!!

a liszttel is???!! a rúzzsal is??? 

akkor hétfőn lesz "Nálatok" ereszd el a hajamat?? vagy tescos liszt??  bellya

 

Károly

#24 Ez a szobor egyszerűen nem méltó Weöreshez, a pécsiekhez.

2014-11-16 14:50

A vandalizmus az, ha ilyen szobrot kap az egyik legnagyobb magyar költő. 
Szolidarítás!
Böszörményi Magyarországon szokatlan útját választotta a tiltakozásnak. Más országokban ez jobban elfogadott. Teljesen természetesnek tartom, hogy egy demokratikus környezetben, ha minden más enyhébb, jogos, ismétlem jogos tiltakozás eredménytelen, a polgárok olyan eszközökhöz nyúlnak, amik ráirányítja a figyelmet a problémára. Ha másképp nem megy. Különösen, ha korrupcióról van szó. Sőt,  Kligl esetében nem is egyedi a bűnbeesés, hanem egy rendszerbe beépített kiskapu kihasználása gátlástalan, etikátlan, üzletszerű és sorozatos módon. Kligl Sándor hatalmával visszaélve nagyon káros precedenst teremtett ezzel az egész szakmára nézve. Böszörményi István tudatosan és helyesen felmérte a helyzetet és a legjobb lelkiismerete szerint cselekedett. Hangsúlyozom a "lelkiismeretet". Ráadásul ezt kiváló hatásfokkal tette, 1 kiló liszt árából, hogy a pécsi eset olyan országos figyelmet kapott, amit százszorosan meg is érdemel.
HAJRÁ PÉCSIEK!

József

#25

2014-11-16 17:58

Lófasz a valagatogba gyökér tiltakozók!