Zsidóüldöző és nácibarát politikusoknak nem lehet szobruk..

 

ZSIDÓÜLDÖZŐ ÉS NÁCIBARÁT POLITIKUSOKNAK NEM LEHET SZOBRUK MAGYARORSZÁGON

A Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak nyilatkozata a Hóman-szobor ügyében

 

Hóman Bálint az 1930-as évek elejétől 1938-ig a magyar kormány azon tagjaihoz tartozott, akik Magyarországot a hitleri Németország szövetségesévé tették. 1939-ben mint meggyőződéses nácibarát került vissza a kormányba. Részt vállalt az ország háborúba sodrásában, a zsidótörvények bevezetésében, illetve a társadalom ún. zsidótalanításának a követelésében.

1942-től azért nem lehetett tovább kormánytag, mert nem értett egyet a béketapogatózásokkal, és ragaszkodott a hitlerizmus támogatásához, amit még 1944-45-ben, a német megszállás után is vállalt, sőt, tagja maradt a nyilas parlamentnek is.

Az ő lelkén is szárad a Soá több mint félmillió magyar mártírjának, valamint annak a mintegy négyszázezer magyar honvédnek és civilnek az élete, akik a II. világháború idején áldozatul estek a Horthy-rendszer gyalázatos politikájának.  

Ha Hóman Bálint szobrot kap, az azt jelenti, hogy az aktívan nácibarát és zsidóüldöző politikusoknak tisztelet jár a 2010-es évek Magyarországán.

Ez számunkra elfogadhatatlan.

Nyilatkozatunk támogatását köszönettel vesszük.

 

Budapest, 2015. december 13-án, a Hanuka, a fény ünnepének zárónapján.

 

Iványi Gábor theológus

Lukács Péter oktatáskutató

Majsai Tamás theológus

Nagy Péter Tibor történész

a WJLF tanárai


VAGY

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Kérjük, ellenőrizze bejövő leveleit (és a spam mappát).
Facebook