Vonják vissza a szakképzési törvényt!

Egyetértek a szegedi, szakképzésben dolgozó pedagógusok álláspontjával és törekvésével, ezért támagatóként csatlakozom az alábbi petícióhoz: 

Tisztelt Palkovics László Miniszter Úr!  

Az október 29-én a parlament elé terjesztett szakképzési törvény az utolsó csepp volt a pohárban. Elegünk van a gyerekek, a tanítványaink iránt érzett lojalitásunk állandó kihasználásából, a túlterheltségből, az ingyen túlórából és az oktatási intézményeket ellepő felesleges adminisztrációból! Elegünk van a társadalom: a szülők, a tanítványaink, az oktatásban dolgozók tájékoztatása és megkérdezése nélkül bevezetett újabb és újabb reformokból, átalakításokból! Elegünk van a szakképzés folyamatos irányváltásaiból, a bizonytalanságból, az évente kidolgozandó újabb helyi tantervekből, a diákjainkon és rajtunk végzett emberkísérletekből, mert ezek szétverik iskoláinkat, közösségeinket! Nem mondunk le a megszerzett jogainkról, nem mondunk le a közalkalmazotti jogviszonyunkról! Az új szakképzési törvény elveszi a szakképzésben dolgozóktól a közalkalmazotti státuszt, hogy könnyen felmondhassanak vagy áthelyezhessenek sokakat, hiszen a rugalmas átalakítás ezt jelenti. Azzal, hogy mi, a szakképzésben dolgozók nem leszünk közalkalmazottak:

· könnyedén meg lehet válni egy dolgozótól (nem csak bizonyos, meghatározott indokkal); · felmondás esetén a végkielégítés jóval kevesebb (átlag a fele);

·       a felmentési idő rövidebb (1 ledolgozandó és 1 munka nélkül fizetett hónappal);

·       a jubileumi jutalom csak esetlegesen adható lesz (különösen a 36-40 év

        munkaviszony esetében);

·       nem kapunk utazási kedvezményt;

·       a szabadság legalább 6 nappal rövidebb lesz;

·       a túlóra kifizetése álom lesz csupán a rabszolgatörvény és az éves órakeret hatálya

        alatt;

·       megszűnik a bértábla, a 3 évenkénti soros előrelépés, a béremelés egyéni alkuk

        eredménye lesz a pályán maradásig.

Aki lemond közalkalmazotti jogviszonyáról, az lemond a pedagógushivatásáról, a jövőben tananyagátadó munkavállalóvá válik. Ezért: Követeljük, a szakképzés újabb átalakításának azonnali felfüggesztését és elhalasztását!

Követeljük, a méltányos bért, a korábban ígért és rendeletben rögzítettek szerint, a minimálbérhez igazítva! Követeljük a méltányos béremelést mindenek előtt azon nem pedagógus kollégáink számára, akiknek munkáját hosszú évek óta csak minimálbérrel és garantált bérminimummal honorálja a kormány! A kormány ígéretei hitelüket vesztették, ne a médián keresztül üzengessen, hanem haladéktalanul kezdjen bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, majd a tervezett béremelésre adjon törvényi garanciát!

Szeged, 2019. november 15.

A Szegedi Szakképzési Centrumban működő PDSZ csoportok képviselői:

Dobóczky Zsolt

Guba János

Kertainé Kanyó Annamária

Laczi Rita

Mészáros Imre

továbbá

Fülöp András, pedagógus

Izsó Katalin, pedagógus

Szamosköziné Méri Ilona, pedagógus

Toperczer Judit, pedagógus

Vas Katalin, pedagógus

Verebélyné Erdei Gréte, pedagógus

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Nagy Erzsébet petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...