Védjük meg az ürömi erdőket! Aláírásommal tiltakozom az erdőterületek további csökkentése ellen!

Az Ürömért Egyesület aláírásgyűjtést indított az ürömi erdők védelmében

az Üröm Önkormányzata által kezdeményezett „Településrendezési eszközök módosítása” eljárás véleményezési szakaszában  

Az önkormányzat – engedve egyes telektulajdonosok nyomásának – jelentős méretű erdőterület besorolásának a megváltoztatását tervezi. A jelenleg erdőterületként feltüntetett telkek nagyobb részén valóban liget, erdő található, míg másik részén nem található erdő, de az önkormányzat erdőtelepítés helyett átminősíti azokat is. (www.uromert.hu oldalon az áttekintő tervrajzot: modositasok_Urom_terkep_2020.nov.pdf)

Egyesületünk véleménye szerint a tervezett településrendezés súlyosan sérti a közérdeket, az ürömiek többségének érdekeit, így az a kérdés, hogy ebben a jelentős érdekütközésben az ürömi önkormányzat, vagyis Laboda Gábor polgármester kinek az érdekeit képviseli a végső szavazáson.

A Budai út mentén található, a Táborföldet és Völgy-ligetet elválasztó erdősort kiveszik az erdő besorolásból (B1a, B1b, B1c). A mintegy 12 ezer négyzetméter több mint felét új beépítésnek szánt területnek jelölik. (lsd. www.uromert.hu: B_jelu_valtoztatasok_UromOnk_HESZ_2020nov.pdf mellékletet, 21 oldal)

A helyi védettségű Kisdombot és a temető-Ófalu-Péterhegy/Kárókatona u.- Alkonyat sétány/Vörösbegy utca közötti területeket, mintegy 8 hektárt erdőből természetközeli és mezőgazdasági területté minősítenek át (B5a, B5b).  Ez a köves, sziklás terület nagy része a főépítész indoklása szerint „átlagnál jobb minőségű termőföld” (lsd.ww.uromert.hu: Kisdomb_kornyezeti vizsgalat es ertekeles.pdf mellékletet)

Érdekes mozgások figyelhetőek meg a Péterhegy nyugati végén, a Panoráma liget (Lidl áruház) feletti erdő esetében is. Az erdő egy részén, mintegy 8 hektáron különleges vadászati bemutató helyet létesítettek 2017-ben (B10). További 11 hektár erdőt átsorolnak mezőgazdasági területté, ami helyett egy távoli szántóföldet minősítenek erdővé. Korábban is volt erre példa, a három éve erdővé minősített szántóföldön jelenleg is csak gaz és monokulturás cserjék vannak.

Az erdőterületből kisorolni kívánt részek természet-közeli állapotúak, biológiailag sokszínűek. Ezzel szemben a helyettük erdőterületté sorolt terület egy mono-funkcionális, minimális biodiverzitással rendelkező szántó. Bár számításokkal alátámasztották, hogy a biológiai aktivitás érték ne csökkenjen, de ez nem valós, csak papíron van meg az egyenleg. A valóságban jelentős visszalépést jelent mind a természeti környezet minőségében, mind a biológiai sokszínűségben, ami így rontja és kedvezőtlenül befolyásolja Üröm környezeti állapotát és rossz irányba mozdítja az itt élők lakókörnyezetét.  

A teljes dokumentáció elérhető az önkormányzat oldalán:

http://urom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297&Itemid=110

Az önkormányzat képviselőtestületének munkájába itt lehet betekintést nyerni: http://atlathato.hu/testueleti-uelesek.html

Védjük meg az ürömi erdőket! Aláírásoddal tiltakozz az erdőterületek további csökkentése ellen legkésőbb november 22. vasárnapig. Az aláírásokat a részletesen kifejtett észrevételeinkkel együtt elküldjük a polgármesternek.  

Közvetlenül is küldhetsz a véleményedet kifejtő, akár tiltakozó e-mailt a legradiedit@urom.hu, pmh@urom.hu, polgarmester@urom.hu címekre.  


Lökkös Attila, Ürömért Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével