Védjük meg a csopaki Kerekedi-öblöt a beépítéstől!

Tisztelt Polgármester Úr, Alpolgármester Úr, Képviselő Testület, és Külső tagok!

A Kerekedi-öböl beépítési tervével kapcsolatban, ezúton kívánunk hangot adni nemtetszésünknek. Elfogadhatatlannak tartjuk az öböl bármilyen szintű beépítését és az azt lehetővé tevő területi átminősítést, HÉSZ módosítást.

Emlékeztetni kívánjuk Önöket arra, hogy sem a tó, sem a környezete tovább nem terhelhető. Minden földrajzi helynek behatárolt az urbanizációs terhelhetősége, így a Balatoné is. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója, Erős Tibor, a balatonfüredi hírportálnak adott interjújában többek között elmondta, hogy „Meg kell tartani a Balatont a jelenlegi jó ökológiai állapotában.” „Mi kutatók is megdöbbentünk, amikor szembesültünk vele, hogy a klimatikus változások milyen drasztikusan érinthetik a Balatont, és több tényező szerencsétlen együtt állása milyen anomáliákat idézhet elő.” „A klímaváltozás miatt persze nem lehet kiszámítani, milyen változások lesznek, ezért is tekinthető viszonylag törékenynek a tó ökológiai rendszere. Nagyon fontos lenne, hogy egy elővigyázatossági elvet kövessünk, ne terheljük tovább a tavat, mert nem tudjuk mi lesz a következménye. Most kellene behúzni a kéziféket, stratégiát felállítani a tó kezelésére”

Továbbiakban kötelezőnek tartjuk a települések közötti zöld területek megőrzését, mivel a Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve hangsúlyt helyezett a településeket elválasztó mezőgazdasági funkciójú, illetve természetközeli területek, illetve erdősávok (beépítésre nem szánt területek) megőrzésére. Emlékeztetni kívánjuk Önöket arra, hogy ez a terület korábban a település Helyi Építési Szabályzatában, tájképvédelmi szempontból kiemelten védendő területként volt kijelölve. A zöld területek azóta csak csökkentek, ezért a fennmaradó mezőgazdasági területek csakis több védelmet érdemelnek, nem kevesebbet.

További súlyos aggályokat vet fel a tervezett szőlők és borházak létrehozása a Kerekedi-öbölben, mivel korábban a Balaton védelme miatt szüntették meg a szőlészkedést itt, a 71-es főút alatti területeken. A terület védelmét súlyosan aláássa ez a tervezett beruházás. A telepített szőlőket trágyázni, műtrágyázni, permetezni kell. Az autóutak megépítése, az autós forgalom megjelenése, az építkezések, a megjelenő vendégforgalom, a fény- és zajszennyezés súlyosan károsítaná a Balaton vízminőségét és az öböl ökoszisztémáját. Az itt vadon élő állatok utolsó vízparti természetes élőhelye is eltűnne. Éppen ezért elfogadhatatlannak tartjuk azt is hogy a horgászegyesület megszűnjön és hogy a helyébe egy magántulajdonban lévő, “nyílt” luxus yacht kikötő létesüljön. Az öböl füredi és csopaki oldalán egyaránt vannak már vitorlás és hajó kikötők is. A tervezett kikötőtől 1027m-re van a csopaki Kerekedi Vitorlás Klub, a füredi Koloska Kikötő pedig 693m-re helyezkedik el. Füred partszakaszán már végeláthatatlan a vitorlás kikötők sora. Semmi sem indokolja, hogy az öbölben egy harmadik vitorlás kikötő is létesüljön, ami mérhetetlen károkat okozna az öbölnek.

Járványügyi szempontból is aggályos a tervezet. Egyrészt a jelenlegi járványhelyzet rámutatott a helyi- szinte kizárólag turizmusra épülő- gazdaság törékenységére. Ésszerűtlen a pandémiák évtizedében a turizmus további fejlesztésébe fektetni, amikor a gazdaság Európa szerte leállt. Amellett, hogy ezek a befektetések soha nem térülnének meg, óriási környezetkárosításuk itt maradnának velünk örökre. A beruházások okozta környezetpusztítás mértéke semmiképpen nincs arányban a remélt haszonnal. Másrészt, a helyi lakosok egészségének védelme is megkívánja, hogy a pandémiák lezártáig semmilyen vendéglétszámot növelő nagyberuházás ne valósuljon meg, nem csak a Kerekedi-öbölben, de egész Csopakon sem. Nem helyes tovább növelni a vendégforgalmat ilyen helyzetben, ezzel minket veszélyeztetni. A kormány tájékoztatása szerint az oltás sem jelent teljes védelmet a COVID-19 vírus és mutációi ellen.

A vidéki életforma védelmében követeljük az irányított és mesterséges urbanizáció, illetve a gentrifikáció leállítását. Mi, akik generációk óta itt élünk továbbra is azt szeretnénk, ha megmaradna, sőt fokozódna az öbölnek jelenlegi viszonylagos érintetlensége. Joggal feltételezzük az itt, az öbölben, mezőgazdági besorolású ingatlant vásárlóról, hogy azért vesz ilyen besorolású telket, mert így, természetközeli formában tartja értéknek. Ha városias, magas profitot termelő projektet szeretne megvalósítani, keressen arra annak megfelelő besorolású területet. Jogosan várjuk el az új tulajdonosoktól is a természet és a külterületi vidéki életforma tiszteletét. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a Kerekedi-öbölben, a szőlőkre és a borházakra kiadandó engedélyek csak a trójai faló szerepét töltenék be. Amennyiben ez bekövetkezik, az a dominóelv szerint a beépítések végeláthatatlan sorozatát fogja elindítani. Az, hogy ez hova vezethet, azt a Kádár-villa tragédiája kapcsán is jól láthatjuk. Az öböl teljes megsemmisüléséhez vezetne az átminősítést követő beruházási szökőár.

Helyi, demokratikusan megválasztott képviselőinktől jogosan várjuk el, hogy a természetvédelmi szabályzást ne puszta formaságként kezeljék. Tény, hogy a tó már most túl van terhelve a beépítésekkel és embertömeggel, ezért elfogadhatatlan számunkra minden további nagyberuházás: újabb szálloda, apartmanház, társasház, kemping, “borházak”, kikötő, újabb partközeli terület beépítése; így a Kerekedi-öbölé is. A Balaton elsősorban természeti kincs, másodsorban az itt élő emberek otthona, akik egy jelentős része turizmusból él. Minden más szereplő szempontja és érdeke sokadrangú. Nem jár sem állampolgári jogon, sem a pénz jogán mindenkinek egy darab Balaton. Megbizatásukat Önök tőlünk kapták, kérjük tekintsék ezt egy szerződésnek. Amennyiben szerződésüknek nem tudnak eleget tenni, nem tudják a választóik kinyilvánított érdekeit sem képviselni, sem megvédeni, kérjük vegyék fontolóra lemondásukat.

Bízva abban, hogy indokainkat meghallgatva, a Balaton és az itt élő emberek érdekeit szemelőtt tartva, emberileg és szakmailag tisztességes döntést hoznak, előre is köszönjük válaszukat.  

Csopak, 2021. Június 08.  Kerekedi-öböl.png
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )