Kecskemét Izsáki úti véderdő megvédése

fakép.jpg

Erdészeti szakemberek szerint állítólag az Izsáki úti véderdő teljes kivágása szükséges (és talán még az idén sor kerül rá), ami azt jelenti, hogy az Izsáki úttól az Énekes utcai házakig minden fa és bokor ki lesz szedve, a terület fel lesz szántva, és valamikor – talán valamikor – keménylombú fákkal lesz beültetve. Ezek azonban – ha valóban sor kerül a betelepítésükre – még évekig nem biztosítanák azt a véderdő-szerepet, melyet ez a terület eddig ellátott.


De az erdészeti szakértők nem számoltak két alapvető dologgal: a lakosok és az erdei állatpopuláció érdekeivel. Előbbiek évekig szenvednek majd az Izsáki úti forgalom immár semmitől sem védő zajától, a portól, a benzingőztől, az oxigénhiánytól, a nyári felmelegedéstől – és attól, hogy ingatlanjaik értéke erősen csökkenni fog. Utóbbiak pedig egyszerűen elpusztulnak: a madarak, a sünök, a mókusok és egyéb állatok élőhelyének megszüntetése a halálukkal egyenértékű.


Igaz, egyes fák elhaltak, mások veszélyesek a házakra nézve, mivel túl magasak. Ezt a veszélyt azonban a fák megfelelő méretűvé vágásával meg lehet oldani, a tarvágást tehát semmi nem indokolja. Az elhalt fákat természetesen ki kell termelni, helyükre megfelelő facsemetéket ültetni. Ezzel folyamatosan biztosítani lehetne megfelelő élőhelyet az itt élő embereknek és állatoknak.


A Kecskeméti 1. választókerület Tanácsadó Testülete ebben a szellemben hozta meg határozatát október 30-án. A kérdést tárgyaló két városi önkormányzati bizottság november 2-i ülésén azonban ez a határozat nem talált visszhangra: az itt élő lakosok véleménye eszerint nem számít.


Pedig nem szeretnénk mást, csak élhető, szép környezetet: oxigént termelő zöld felülettel, mely megvéd minket és gyermekeink egészségét, és megvédi a zöldövezetben élő madarak, egyéb állatok élőhelyét. Nem évek múlva, hanem most. Ezért a Polgármester Asszonyhoz fordulunk azzal, hogy afentieket vegye figyelembe, amikor ebben a témában döntési vagy akár csak tárgyalási helyzetbe kerül.


Kérünk minden kecskeméti lakost, hogy támogassa kérésünket. Ma csak az Énekes utcáról van szó. De hasonló helyzet holnap, holnapután bárhol előfordulhat. Fogjunk össze egymásért, fogjunk össze egy élhető, zöld városért. Nem holnap vagy holnapután – hanem ma.


Dr. Wicker Erika és Ferencziné Bencze Anikó    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével