Töröljék Alok-Vaid Menon előadását a Budapest Pride programjából

Az alábbi levelet 2017 június 23-án e-mailben küldtük el a Pride szervezőinek, akik június 26-ára ígérték az ügy megvitatását és visszajelzést.
A levél tárgya a Budapest Pride programjai között meghirdetett július 1-ei esemény, melynek címe Alok Vaid-Menon: Femme In Public.
Az esemény közeli dátuma miatt szeretnénk minél hamarabb aláírásokat gyűjteni és nyomást gyakorolni a szervezőkre.


Kedves Budapest Pride!

A július 1-jei Alok Vaid-Menon: Femme In Public eseménnyel kapcsolatban megkerestünk benneteket, amelyet a Budapest Pride hivatalos programjaként hirdettetek meg. Felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy Alok Vaid-Menon nyilvános személyes platformjain és Darkmatter nevű duójának nyilvános platformján is megosztott anti-feminista, nőgyűlölő, áldozathibáztató, és nem utolsó sorban kislányokat szexualizáló, nemi és párkapcsolati erőszakot megengedő kijelentéseket.

 

Az alábbi screenshotok egyikén (Darkmatter posztja) Alok szerint a kislányok ugyanúgy lehetnek „kinky”-k, vagyis szexuálisan deviánsak, mint a felnőttek, ugyanúgy képesek erőszakot elkövetni, mint bárki más, és erőszak esetén is azt kell hangsúlyozni, hogy senki sem tisztán „jó vagy rossz”, „senki sem tiszta virág, akit meg lehet rontani" és hogy „komolyan meg kell vizsgálnunk azt az elképzelést, hogy létezik tökéletes áldozat”.

 

Minden nemzetközi és hazai nőjogi szervezet elutasítja a gyerekek szexualizálását, az áldozathibáztatást és az erőszakkal kapcsolatos relativizálást, megengedő magatartást. A nemi erőszak kultúrája pontosan azért tud fennmaradni, mert az erőszak áldozatait a társadalom azzal vádolja, hogy valamilyen (pl. szexuálisnak vélt) viselkedésével kiprovokálta az erőszakot és hogy ugyanúgy felelősek érte, mint az elkövető. A gyerekek esetében pedig különösen fontos hangsúlyozni, hogy szexualizálásuk és hibáztatásuk a felnőttek szexuális és/vagy testi bántalmazásáért súlyos következményekkel jár és egyben a pedofíliát elnéző hozzáállás egyik fontos eleme. Az sem titok a nemzetközi kutatások alapján, hogy a nemi erőszak, párkapcsolati testi/lelki/szóbeli/gazdasági/társadalmi erőszak áldozatai kb. 95%-ban nők, és elkövetői kb. 95%-ban férfiak. Egy másik posztjában (amelyet Britney Spears fotójával illusztrált) szintén olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyben az erőszak szexualizálása, a fiatal nők pornifikációja és a lányok szexualizálása természetesnek van beállítva.

 

Egy másik bejegyzésben („DO YOU WANT TO END PARTIARCHY...”) a feministákat „cisz felsőbbrendűségre” törekvéssel vádolja, és állítja, hogy a feministáknak nem a patriarchátus eltörlése a céljuk. Ez természetesen nem igaz, és része annak a fajta megbélyegzésnek, amivel anti-feministák szokták a nőjogi aktivistákat illetni (miszerint a feministák hatalomra törekszenek – miközben tudjuk, hogy a feminizmus egyik fő célja, hogy a hatalmi viszonyokat eltörölje és a nőket felszabadítsa azok alól). Hamis állítás az is, hogy a feministák a „nemi kettősség” (gender binary) erősítésével próbálnak politikailag előre jutni. A feminizmus mindig is az egyenlőtlen nemi szerepek (gender) lebontását és megkérdőjelezését tartotta egyik alapvető elemének a nők elleni elnyomás elleni küzdelemben. Feministák nem azért foglalkoznak abortusszal, anyasági segéllyel, szüléssel, szoptatással, menopauzával, menstruációval mert a gender binárist kívánják fenntartani, hanem azért, mert a nők kizsákmányolása ellen küzdenek.

 

Egy következő posztban („CIS GAY PROGRESS – TRANS BACKLASH”) az amerikai anti-transz jogszabályokért a meleg és feminista mozgalmakat vádolja. Konkrétan kifejti, hogy a „liberális cisznemű meleg férfiak, leszbikusok és biszexuálisok politikai döntései és stratégiái” hozzájárulnak a transz emberek elnyomásához. Ez nemcsak teljesen helytelen, de rendkívül káros is az LMB emberekre nézve, hiszen ők pontosan ugyanúgy elnyomottak a patriarchátus rendszere alatt, mint a transz emberek. Politikai befolyásuk a patriarchátus intézményeiben semmivel nem több, mint a transz embereknek. Egy LMBTQ rendezvényen pontosan az összetartás és egymás erősítése lenne a cél, nem pedig a közösségen belüli elnyomott csoportok hibáztatása a társadalmi elnyomásukért.

 

Nőnapi posztjában („Happy international working femme & woman's day”) Alok ismét a feministákat, pontosabban a „cisz feminista” nőket hibáztatja és bélyegzi meg és egyenesen nőgyülölőnek állítja be a transz-exkluzív feminizmust. A nemzetközi diskurzusban már jól ismert „terf” (trans exclusionary radical feminist) kifejezésre utal, amely a velünk született nemi identitás ideológiáját kritizáló feministákat hivatott stigmatizálni. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a „terf” kifejezés egy nőgyűlölő szó, ami azokat a feministáknak elhallgattatására szolgál, akik megkérdőjelezik a transz aktivizmus bizonyos kijelentéseit, például a társadalmi nemmel kapcsolatban. A feministák (radikálisok, baloldaliak és liberálisok egyaránt) egyetértenek abban, hogy a transz emberek emberi jogait megvédeni ugyanolyan fontos, mint bárki más emberi jogait. Függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye az identitáspolitikáról, a társadalmi nemről, a nők, illetve a feministák nem felelősek a transz emberek elnyomásáért. Alok továbbá kimondja, hogy az a feminizmus, amelyik a nők jogait helyezi középpontba, az maga a patriarchátus. Ez szintén hamis és káros kijelentés a nőjogi mozgalmakra nézve, akik hosszú évtizedek óta dolgoznak a nők elleni erőszak megszüntetéséért, a nők reproduktív jogainak védelméért.

 

Következő posztjában („Cis women. An ernest plea...”) Alok azt mondja, hogy a nők „nem sajátíthatják ki a nőiességet, a nőiséget, és a nemi alapú erőszakot”. A nők természetesen nem akarják a nemi alapú erőszakot (vagy a femininitást) „kisajátítani”. Nyilvánvaló tény, hogy a nemi erőszak minden megnyilvánulása ellen igyekeznek fellépni a feminista nők, és nem az ő hibájuk az sem, hogy a társadalom rájuk erőlteti a nőiességet.

 

Ebből a néhány posztból is nyilvánvaló, hogy a feminizmussal összeegyeztethetetlen, LMB-ellenes, nőket és áldozatokat hibáztató és megbélyegző, belső konfliktusokat szító, hamis állításokon alapuló megnyilatkozásai miatt Alok Vaid-Menon nem képviseli a Pride saját maga által megfogalmazott értékrendjét és nem járul hozzá LMBTQ emberek, a nők és az áldozatok biztonságához. Az LMBTQ embereket hosszú idő óta éri számos olyan típusú támadás a társadalom részéről, miszerint ők „szexuális deviánsok”, „gyerekeket akarnak megrontani”, „életvitelük káros a közösségre nézve”. Alok Vaid-Menon állításai pontosan az ilyen típusú káros tévhiteknek adhatnak alapot, ezzel hátráltatva és hiteltelenítve az LMBTQ közösség társadalmi szintű elfogadásának folyamatát, tagjainak rendkívül nehéz küzdelmét azért, hogy békében és biztonságban élhessenek. Úgy gondoljuk, hogy megengedhetetlen a Budapest Pride, mint feminista szervezet és politikai tér számára az ilyen típusú üzenetek felerősítése és felvállalása. Alok Vaid-Menon kijelentései nem utolsó sorban elidegenítik azokat, akik fontosnak tartják az áldozatok, a gyerekek, a homo- és biszexuálisok és a nők védelmét.

 

Alok Vaid-Menon ellen már volt hasonló felhívás 2016-ban egy Wellingtoni esemény kapcsán, amit itt olvashattok: https://reneejg.net/2016/10/03/darkmatter-should-not-be-welcome-in-wellington/

 

Kérjük, hogy vonjátok vissza Alok Vaid-Menon szerepeltetését a 2017-es Budapest Pride-on, az eseményt töröljétek a programból és a Budapest Pride szervezői távolodjanak el az ilyen típusú megnyilvánulásoktól és személyektől. A félreértések elkerülése végett szeretnénk nyomatékosítani, hogy nem Alok Vaid-Menont kérjük arra, hogy ne tartsa meg az előadását, hanem a Budapest Pride-ot, hogy ne legyen a fesztivál programjának része az esemény. A Pride több mint 20 éves története során a közgondolkodásban összefonódott a toleranciával és emberi jogokkal. Ez felelősséggel jár. Ezt a több évtizedes munkát vetné vissza, ha a fenti nézetek a Pride által teremtett politikai térben és közösségben, a tolerancia és az LMBTQ jogok nevében jelennének meg.

----

Megjegyzés: A Darkmatter posztot azóta törölték a facebookról az őket ért kritikák és felháborodás miatt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy veszítenének súlyukból a kijelentések és a duó tagjaira háruló felelősség. Ezen kívül a posztot figyelemmel kísérők elmondása alapján a Darkmattert számonkérő kommenteket törölték. Ennek körülményeiről az alábbi linken található bővebb információ: https://www.facebook.com/delicate.torture/posts/10208540263011532

 

Alok0.jpg

Alok2.jpgAlok3.jpgAlok4.jpgAlok5.jpgAlok.jpg