Tiltakozás a szigetszentmiklósi Nagylaposi dűlő (61 hektár) belterületbe való vonása ellen

Tisztelt Polgármester Úr!

Megdöbbenve vettem észre, hogy a nyilvánvaló lakossági tiltakozás ellenére, péntek késő délelőtt ismételten rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte hétfő délutánra, amelyben változtatás nélkül ismételten napirendre tűzte a “Nagylaposi dűlő – a 0196/9-0196/25, 0196/32 és a 0196/56 hrsz-ú ingatlanok fejlesztésével kapcsolatos döntések 1. A telepítési tanulmányról, a településrendezési szerződésről és a belterületbe vonási kérelemről szóló döntés” c. 1. számú napirendi pontot.

Ahogy a közösségi oldalakon már többen tiltakoztunk, aggályainkat is kifejtettük, az előterjesztést ebben a formában egyáltalán nem tartjuk támogatandónak. 60+ hektár külterület belterületbe vonása és arra egy 300.000 m2 logisztikai csarnok felépítése mindannyiunk életére érezhetően hatással lesz.

Teljességgel érthetetlen, hogy egy ilyen horderejű döntést rendkívüli képviselő-testületi ülés keretében kelljen meghozni, lehetőséget sem biztosítva sem a lakóknak, sem a képviselőknek, hogy megfelelően tájékozódhassanak. Meglátásom szerint ugyanis az előterjesztett anyag mellőzi a szakmai előkészítést, aminek hiányában megfelelő, felelős döntést hozni nem lehetséges.

Tiltakozom / tiltakozunk minden olyan döntés ellen amely a mindennapjainkat, életünket lehetetleníti el. A városból munkaidőben a ki- és bejutás cask hosszú, órákig tartó dugóban állás árán lehetséges. Megfelelő közútfejlesztés hiányában még nagyobb forgalmat rászabadítani az M0 fel- és lehajtóira elképzelhetetlen állapotokat szülne.

Ki fogja a lakosokat kárpótolni az elveszített munkahelyekért, amit esetleg kénytelenek a lakók feladni, mert nem tudnak normális időben eljutni a munkahelyükre? Ki fogja a lakosokat kárpótolni a családjuktól elvett idővel, mert nem tudnak időben hazajutni? Egyáltalán kárpótólható-e bárki azért az időért amelyet örökre elveszít egy hibás döntés következtében?

Kérem / kérjük, hogy:

1. Vonja vissza és ne bocsássa a Képviselő-testület elé szavazásra a 2021. augusztus 30-i rendkívüli képviselő testületi ülés 1. számú napirendi pontját!
  2. Ne bocsássa szavazásra a Településrendezési szerződés tervezetét a jelenleg elérhető formában!
  3. A Településrendezési szerződés megkötését tegye függővé a beruházó által megépítésre kerülő úthálózatfejlesztés Magyar Közút által jóváhagyott terveit meglététől, illetve ezek a tervek képezzék a Településrendezési szerződés szerves részét!
  4. Vonja be a lakosságot a döntéshozásba! Biztosítson lehetőséget arra a lakóknak, hogy még bármilyen döntés meghozása előtt megismerhessék a terveket, szakemberek bevonásával választ kaphassanak aggályaikra, kérdéseikre.
  5. A javaslatot, határozattervezetet elsőkörben tárgyalják a szakbizottságok és cask megfelelő szakmai előkészítés után kerüljön a képviselők elé döntés meghozatala céljából!

Ezúton kívánom emlékeztetni az Összefogád frakció választási ígéretére, miszerint céljuk (volt) "Nyitott, a városi közösséggel együtt gondolkodó, cselekvő önkormányzati működés kialakítása. Minél nagyobb szintű átláthatóság és nyilvánosság biztosítása. Közösségi platformot hozunk létre, ahol az érintett lakosság megoldási javaslatokkal élhet. Olyan önkormányzatot hozunk létre ahol a képviselők együtt dolgoznak a lakossággal. "

Bízom benne, hogy ígéretét továbbra is kötelezőnek tartja önmagára vonatkozólag is, és ezt megfontolva helyt ad többünk kérésének, amelyeket a fenti pontokban szedtem össze.

Tisztelt Képviselő-Testület!

Tisztelt Képviselő Úrak/Asszonyom!

Amennyiben a Polgármester Úr elutasítja a kérésem, bízom abban, hogy értő fülekre találnak aggályaim/aggályaink és nem támogatják a mai napra tervezett 1. számú napirendi pont határozati javaslatának elfogadását.

Meg szeretném említeni, hogy én csupán a közlekedési állapotokra hívtam fel a figyelmet, de a probléma ennél sokrétűbb (környezeti hatások, munkaerő beáramlás, zöld környezetünk további rombolása, stb.) amelyekért lakótársaim joggal aggódnak.

Bízva a fentiek megfontolásában, tisztelettel:

Barabás-Koós Erika

Dűlő.JPG

Fotó forrása: Telepítési Tanulmányterv (KT-i anyag)

Az aláírással felhatalmazom Barabás-Koós Erika petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.