Tiltakozás a Közép-Budai Tankerület tanáraival szembeni eljárás ellen

Hajnissné Anda Éva részére

Tisztelt Közalkalmazott!

Sajnálattal értesültünk arról, hogy Ön a múlt héten olyan levelet küldött  tanárainknak, melyben súlyos következményekkel -  mondjuk ki - kirúgással fenyegeti őket, ha továbbra is fel merik emelni a hangjukat, azaz ha nem az iskolában veszik fel a munkát, hanem a társadalom nyilvánossága előtt tanítanak.

Gyermekeink érdekeit és tanuláshoz való jogát semmi nem segítené jobban, mint az, ha emelt fővel járó, munkáltatójuk által is megbecsült, tisztességesen megfizetett, motivált tanárok taníthatnák őket, rendezett, jól felszerelt, tiszta és karbantartott környezetben.

Önnek, mint tankerületi igazgatónak, ezen feltételek megteremtéséért kell dolgoznia és ha ezen kötelezettségének nem tesz eleget, azzal korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését! Mi itt mindannyian jól tudjuk, hogy ebből ma sajnos nagyon kevés valósul meg. Azt a keveset is jórészt a mára már végsőkig elkeseredett, de elhivatottságból még mindig tanító tanárainknak illetve az egyre nagyobb anyagi terhet vállaló szülőknek köszönhetjük, akik gyakran az állam és a fenntartó, azaz a Klebelsberg Központ helyébe lépve biztosítják a tanításhoz szükséges eszközöket és feltételeket.  

A tanárokat érintő adminisztrációs terhek folyamatosan növekednek, nem kis részben az egyre súlyosbodó tanárhiány miatt a felelősség rajtuk óriási, és az elvárások sem kevésbé, miszerint a gyermekeinkből a tananyagot elsajátító, gondolkodni, a társadalomba beilleszkedni képes felnőttek legyenek. A pedagógusok ugyan már hosszú évek óta igyekeznek konstruktív módon párbeszédet kezdeményezni a kormányzattal az oktatást érintő súlyos és sokrétű problémák megoldása érdekében, a javaslataik mindannyiszor süket fülekre találtak. 

Miután idén februárban a kormány gyakorlatilag megvonta a sztrájkjogot a tanároktól, a polgári engedetlenségi akció maradt meg utolsó eszközként a tanárok és diákok érdekeinek érvényesítése érdekében. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartjuk, hogy emiatt kirúgással büntesse a Klebelsberg Központ a hangjukat felemelő tanárokat!

 

Mindezek miatt a következőkre hívjuk fel a figyelmét:  

 

  • Követeljük, hogy teljes mértékben állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát, hogy megfelelő jogi keretek között képviselhessék az oktatás, diákok és tanárok érdekeit!
  • Követeljük, hogy azonnal rendezzék a pedagógusok fizetését! 
  • Követeljük a tanárok munkakörülményeinek és az iskolák működésének normalizálását!
  • Követeljük, hogy a demonstrációval kapcsolatos listáikat töröljék és ezt dokumentálják, illetve ezzel kapcsolatos adatkezelési eljárásukat tegyék közzé a weboldalukon!
  • Követeljük, hogy a PDSZ-szel  (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével) üljön le érdemben tárgyalni Pintér Sándor közoktatásért felelős miniszter!    
  • A KK - és ezen belül a Közép-Budai Tankerületi Központ – mivel közpénzből működik, ezért elsősorban nekünk: a szülőknek, a tanároknak és a társadalomnak tartozik elszámolással. Ezért elvárjuk Öntől, hogy a pedagógusok és gyermekeink érdekeit képviselje, és az ellenük irányuló magatartással és tevékenységgel hagyjon fel. Amennyiben ezen feladatát bármilyen okból nem képes ellátni, úgy követeljük az Ön azonnali hatállyal való lemondását!  

 A tiltakozást nem hagyjuk abba, és továbbra is kiállunk iskoláink tanárainak anyagi és morális megbecsülése mellett, egészen addig, amíg a kormányzat, a Közép-Budai Tankerület és annak helyi vezetőjeként Ön nem tesz egyértelmű lépéseket az oktatást érintő válság rendezése érdekében.  

 Az Ön szakmai hozzáértésében és erkölcsi felelősségének felvállalásában bízva, a konstruktív megoldás megtalálását kérve, várva válaszát:   

A Közép-Budai Tankerület iskoláinak szülői


Czitó Klára, Vass Dorottya, Papócsi-Réthy Katalin    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Czitó Klára, Vass Dorottya, Papócsi-Réthy Katalin petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...