Természettudományi Múzeum - Válaszlevél

Tisztelt Kutató Kollégák!

A debreceni természettudósokhoz intézett június 16-i nyílt leveletekben a Természettudományi Múzeum tervezett költöztetésével kapcsolatban több kérdést tettetek föl nekünk. Ebben a válaszlevélben elmondjuk véleményünket, ugyanakkor néhány, a levélben megfogalmazott állítással és a levél címzésével kapcsolatos aggályunkat is szeretnénk barátilag, megosztani Veletek.

Mi, a válaszlevél aláírói aggódva figyeljük a Természettudományi Múzeum jövője körül kialakult bizonytalan helyzetet. Ismerve a múzeumban elhelyezett kiállítási tárgyak és gyűjteményi anyag jellegét, sérülékenységét és eszmei értékét, aggódunk azok szállíthatósága és jövőbeli megfelelő elhelyezése miatt. Aggódunk a sokszor velünk szoros tudományos kapcsolatban lévő múzeumi kollégáink állása, bizonytalanná váló egzisztenciája miatt. Tisztában vagyunk vele, hogy az általuk felhalmozott tudás nem pótolható, az egy kutatói életpálya eredménye. Tudjuk, hogy nagy eséllyel az ő Debrecenbe költözésük budapesti beágyazottságuk miatt nem kivitelezhető. Tudjuk, hogy az ország vezető természettudományi gyűjteménye kiállítóterével és szakmai gyűjteményével együtt egy költözés esetén az ország lakosságának és a tudományos közösség jelentős részének sokkal nehezebben lenne a jövőben elérhető.

A felsoroltak miatt mi, jelen levél aláírói, csatlakozva az MTA Elnökségének, az MTA Földtudományok Osztályának és az MTA Biológiai Tudományok Osztályának korábbi állásfoglalásához, nem támogatjuk a MTM elköltöztetését jelenlegi épületéből és Budapestről!

Szeretnénk ugyanakkor jelezni azt is, hogy a hozzánk intézett nyílt leveletek hibásan sugallja azt, hogy a döntéshozatalban mi érdekeltek lennénk. A döntést nem mi kezdeményeztük, nem támogatjuk és sem nyerteseinek, sem “kedvezményezetteinek” nem tekintjük magunkat. Azon Debrecenben élő kutatótársaink, akik felelősséget éreznek a múzeum jövője iránt és foglalkoznak közügyeinkkel már több fórumon kifejezték ellenvéleményüket (petíciók, közösségi média, stb.). A debreceni kutatóknak címezni így a nyílt levelet véleményünk szerint nem szerencsés, mert egy politikai döntés miatti hamis feltételezések alapján, további feszültséget teremt a tudományos társadalmon belül. A költözésnek semmi köze a lokálpatriotizmusunkhoz, haladó gondolkodásunkhoz és a nyílt leveletekben is hamisnak tekintett város-vidék kisebbrendűségi érzéshez. Veletek együtt mi is értjük, hogy mit jelent egy gyűjtemény költöztetése, fenntartása és egy gyűjtemény üzemeltetése. Ebben a kérdésben elsősorban kutatók vagyunk és csak másodsorban debreceniek. Nem gondoljuk azt sem, hogy a debreceni kutatók kisebb arányban elleneznék a múzeum költöztetését, mint bármely más kutató az országban. Természetesen mindenkor nagyon örülünk a Debrecenbe érkező új forrásoknak és a fejlesztéseknek, például annak az alternatív fejlesztési koncepciónak is, hogy az MTM költöztetése nélkül Debrecenben is legyen egy múzeumi egység, kiállítással és újonnan alapított gyűjteményi részleggel, melynek szakmai hátterét a város egyeteme biztosítja.

Válaszlevelünket intézetünktől, egyetemünktől és városunktól függetlenül, személyes szakmai meggyőződésünkből küldjük.  

Debrecen, 2020. június 16.