Támogatom a PNS Koalíció 20.12.2023-án kelt nyílt levelét az agromediu csomagok életbe léptetésének halasztásáról

Nyílt levél a Mezőgazdasági Miniszternek a PNS koalíció részéről /20.12.2023

Tisztelt Florin Ionuț Barbu Mezőgazdasági Miniszter Úr,

Az aláíró szervezetek és az általuk képviselt tagok nevében kérjük, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium ideiglenesen még egy évvel hosszabbítsa meg a jelenleg érvényben levő (2014-2020-as ciklus) agrár-környezetgazdálkodási (továbbiakban agro-mediu) intézkedések alkalmazását, és egy évig halassza az új, 2023-2027-es uniós ciklusra érvényes agro-mediu csomagok életbe léptetését.

Az aláíró természetvédelmi és gazdaszervezetek az elmúlt két év folyamán folyamatosan jelezték aggályaikat az agro-mediu csomagokkal és az eligibilitási területekkel kapcsolatban, de a Minisztérium nem vette figyelembe a javaslatainkat, és mára sem dolgozott ki olyan rendszert, amely hathatósan hozzájárulna az előnyös mezőgazdasági gyakorlatok megtartásához, a mezőgazdasági területek ökoszisztéma szolgáltatásainak megőrzéséhez, vagy az agrárbiodiverzitás csökkenésének megállításához.

A legfontosabb problémák, amelyeket jelezni kívánunk, a következőek:

  • Jelentős méretű (270 község, 673 000 ha) magas természeti értékű gyepterület kikerült az eligibilitási zónából (a HNV csomag esetében), amelyek szakmai szempontból nem indokolható, és amely a természetbarát gazdálkodásra berendezkedett gazdákat ellehetetleníti.
  • Ezen a 673 000 ha-on, ahhoz hogy a támogatásra jogosultak legyenek, a gazdák nem használhatnak traktort egyáltalán az év során (a traktor elengedhetetlen eszköz a kiterjedt gyepterületek fenntartásában mezőgazdasági szempontból). Továbbá, mindennemű mezőgazdasági munka nem megengedett július 1-ig (a 9.2.-es csomag esetében; 326 000 ha), illetve augusztus 1-ig (a 3.1-es csomag esetében, 347 000 ha). A gazdálkodók ilyen feltételek mellett nem tudnak részt venni az agro-mediu intézkedésekben, amelyek szembemennek a hagyományos mezőgazdasági gyakorlattal.
  • Az agro-mediu csomagok követelményei nincsenek egyértelműen meghatározva és ezekről nincs hatékonyan tájékoztatás. Mindamellett a mai napig nem kerültek a végleges alkalmazási rendelkezések a végrehajtásért felelős megyei APIA hivatalokhoz, hogy a nagyléptékű változásokra a gazdák fel tudjanak készülni. A gazdálkodók és a civil szervezetek különböző értelmezéseket kaptak a Minisztériumtól a legeltetési feltételekre vonatkozóan.
  • Az ország egyetlen túzok populációjának védelmét eddig segítő agromediu csomag megszűnt és az élőhelyén semmilyen agromediu csomag nem fogja segíteni a természetbarát gazdálkodást. Több nagyméretű kék vércse telepnél szintén teljesen megszűntek az agromediu csomagok, így semmi nem biztosítja ezen telepek megmaradását.

Ezért kérjük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy átmenetileg (2024-ben) maradjanak érvényben a jelenlegi agromediu csomagok, és csak akkor léptessen életbe az új agromediu csomagokat, ha:

  • olyan módon tudta kialakítani az agromediu csomagokat, amely szakmailag átláthatóan indokolva biztosítja a táj és biodiverzitás megőrzését
  • a csomagok oly módon vannak kialakítva, hogy azokat az egyértelmű végrehajtási utasítások alapján  életszerűen tudják a gazdálkodók megvalósítani (továbbra is rendelkezésre állunk, ami a technikai javaslatokat illeti)
  • ha a változásokról időben és hatékonyan tudja tájékoztatni a gazda társadalmat, és így lehetővé teszik hogy a gazdák és a civil szervezetek érdemben reagáljanak rájuk, valós információk alapján.

A jelenlegi 2023-as Nemzeti Stratégiai Tervben foglalt agro-mediu csomagok nem tesznek eleget ezeknek a kritériumoknak. Így több tízezer gazdálkodó családot fognak hátrányosan érinteni, mivel teljesen meg kell változtatniuk a területeik kezelését, de sok helyen teljesen kiestek a támogatásból, jelentős jövedelemtől elesve. Ennek következtében a természeti értékeket fenntartó kisgazdák el fognak lehetetlenülni, amely természetvédelmi és társadalmi szempontból is súlyos következményekkel fog járni.

Aláíró szervezetek:

„Milvus Csoport” Egyesület

„Eco Ruralis” Egyesület

ADEPT Transilvania Alapítvány

WWF Romania

ROMAPIS

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Milvus Csoport petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.

Ezt az információt nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...