Támogassuk a BBC Magyar Adásának újraindítását!

hungary_go_for_it_4.png

A hazai független média egy jelentős részét a magyar kormány bezáratta vagy kormányközeli tulajdonosok kezébe juttatta. Az utóbbi másfél évben megszűnt a két legnagyobb ellenzéki napilap. A magyar szabad sajtó csorbítása a demokratikus rendet egyre jobban veszélyezteti.

Az állami médiában dolgozó újságíróktól gyakran hallani, hogy a szerkesztés elvét – és akár egyes írások tartalmát – a kormány közvetlenül irányítja. Gyakran értelmezések, vélemények, néha teljes koholmányok is tényként szerepelnek.

Az oroszországi propaganda Magyarországon egyre nagyobb teret nyer. Ez különösen a külföldi rovatokban vehető észre: az állami és kormánypárti média gyakran teljes mértékben a hivatalos moszkvai álláspontot követi. A kormánypárti médiában gyakran használnak fel írásokat a Putyin-párti orosz médiából, olykor egyenes fordításban, a forrás megjelölése nélkül.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ, azaz OSCE) így nyilatkozott a 2018-as magyarországi választás után: „a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és a nem átlátható kampányfinanszírozás szűkítette a valódi politikai vita terét, s korlátozta a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek.” A rendszerváltás utáni években a régióban Magyarországot tekintették a felzárkózás vezetőjének. Mára már a washingtoni Freedom House demokráciaindexén Magyarország áll a legalacsonyabb helyen Közép-Kelet Európában. A magyar médiáról pedig megállapítja, hogy csak „részben szabad” – itt a magyar pontszám alacsonyabb volt, mint Mongóliáé.

A BBC Magyar Adását 1940-ben alapították, és a kommunizmus alatt a magyarok egy alternatív és függetlenebb hírforrásként tekinthettek rá. Az adást 2005-ben megszüntették, arra hivatkozva, hogy már nem aktuális abbéli hívatása, hogy az újonnan helyreállított közép-kelet-európai demokráciákat támogassa. Mára már úgy tűnik, ez a döntés optimista elvárásokon alapult.

Egy, a híreket objektíven közvetítő rádióadás növelhetné Magyarország lakosságának tájékozottságát, és egyben a régió stabilitását is. A BBC szerződésének megújítására van precedens Magyarország szomszédai közötta BBC Szerbia és Ukrajna számára is sugároz rádióadástelőbbit tavaly indították újra. Megítélésünk szerint erre Magyarországon is szükség lenne.

Ez a petíció az ország határain kívül és belül élő magyar ajkú lakosságnak szól. Célunk, hogy kifejezzük igényünket a BBC Magyar Adásának újraindítására. Ez a petíció a Nagy-Britanniában párhuzamosan futó petíció magyar változata. Ha Magyarországon és a környező országok magyar lakosságában erősnek mutatkozik az igény a Magyar Adásra, az jelentős érv lehet a BBC számára

Kérjük, hogy kezdeményezésünket Ön is támogassa aláírásával, hozzászólásával!

Hivatkozások:

Hungarian journalists admit role in forging anti-migrant 'atmosphere of fear’, The Guardian, 2018 április 13

Az EBESZ jelentése a 2018-as országgyűlési választásról:

A Freedom House elemzései (angolul):

A Nagy-Britanniában párhuzamosan futó petíció:

Hashtag:  #BBCmagyarul