Szükséges helyre épüljön kerékpárút Tökölön

Tisztelt Tököli lakók,

Ez a petíció azért jött létre, mert 2020-ban Tökölön olyan fejlesztés történik, ami teljesen haszontalan viszont káros az érintett lakók számára (!), miközben rengeteg helyen lenne valóba szükség ilyen fejlesztésre, de ott nem történik semmi.

Sajnos a fejlesztésekről a lakókkal nem történik egyeztetés, és ezen a módon szeretném elérni, hogy a település lakói az Önkormányzat tudomására tudják adni, hogy nem értenek egyet azzal, hogy az adófizetők pénzét és a település fejlesztési lehetőségeit haszontalan módon pazarolják. Szeretném elérni, hogy még az első "kapavágás" előtt az Önkormányzat változtasson a nyomvonalon, hogy a fejlesztés valóban a lakók hasznára váljon.

Magam is kerékpározom, 2019-ben több mint 2.000km-t tekertem sportolva (+ a helyi bolt stb). Nagyon hiányzik a kerékpárút a Tököli TESCO-tól délre, szuper lenne nem az országúton autók között hanem védett kerékpárúton sportolni, ezért hálával üdvözlök minden értelmes fejlesztést! Ez viszont nem az.

tokol_bringa2020_map3.png

Amint megtudtuk, a Kossuth utcától a Ledina dűlő - Ledina út - Kapisztrán J. - Széchenyi út vonalon a Csépi útig kerékpár út(sáv?) épül. 

A Ledina dűlő szakaszt (térképen sárga) külön venném mert az valóban hasznos része a tervnek, nagyon nagy szükség van rá!

Viszont a Ledina út - Kapisztrán szakasz teljesen érthetetlen (térképen piros). Mindkét utca keskeny, 2 szembejövő személyautó sem fér el. Az utca mellett nincs hely a szélesítésére csak úgy, ha a lakók parkolása és a csapadékelvezetés kárt szenved. A Ledinán most is csak úgy lehet megállni ha az út felét elfoglalják, a Kapisztránon épp annyi hely van az út mellett, hogy párhuzamosan még meg lehet állni. Emellett ezeken az utcákon annyi forgalom van amit a helyi lakók generálnak, ami óránként kb. 4-5 autó. Ezek az utcák jelenleg is alkalmasak a biztonságos kerékpárfogalomra, a gyerekek az utcán szoktak játszani teljes biztonságban.

Ennek a fejlesztésnek sem értelme se igénye nincs, ellenben komoly károkat okoz az érintett utca lakói számára megszüntetve a szabályos parkolás és az eső elvezetés lehetőségét! Semmi nincs ami miatt ez az útvonal előnyt élvezne bármi már megoldással szemben, ez a leghaszontalanabb választás!

Két sokkal értelmesebb útvonal is adja magát, ha mindenképp a térséget fejlesztenék kerékpáros szempontból.

1. A ledina dűlőn végigvinni a Csépi útig (térképen zöld). Ezen az úton folyamatos az autóforgalom, tehát VAN ÉRTELME a kerékpárútnak ami egyúttal járdaként is funkcionálhatna így nem kellene az úton elgázolást kockáztatva vagy mellette a sárban gyalogolni a frissen zebrával ellátott HÉV átjáróhoz - ahova jelenleg semmi járda nem vezet.

2. Kevésbé jó de legalább nem káros megoldás a Széchenyi úton levinni a Ledina dűlőről (térképen kék), ami sokkal szélesebb mint a Ledina út és a Kapisztrán, tehát bőven elfér a kerékpárút ellentétben a most érintett utcákkal. Emellett ott van egy játszótér, amit a gyerekek védett úton tudnák megközelíteni ellentétben a mostani útvonallal ami nem érinti.

Azt meg se említem, mennyivel fontosabb lenne a Csépi út és a Fő út kerékpáros biztonságának növelése (kerékpársáv vagy legalább az töredezett út szélének javítása) nem is beszélve a rendszeres balesetekről és gázolásról hírhedt reptér melletti un. "ruszki egyenes" szakaszról.

Szeretném elérni, hogy ne haszontalan és a választópolgárokat megkárosító fejlesztésbe öljék az adófizetők pénzét miközben lehetne hasznos felhasználása is ennek a pénznek.

Kérem, amennyiben egyetért azzal, hogy az Önkormányzat egyeztessen a lakókkal, és ne herdálja el az adófizetők pénzét értelmetlen fejlesztésekre, írja alá a petíciót.