SZTE egykori és jelenlegi hallgatói és oktatói az egyetemünk függetlenségéért

Mi, a Szegedi Tudományegyetem egykori és jelenlegi hallgatói és oktatói határozottan ellenezzük az egyetem alapítványi működésre történő átállítását és az egyetem szétválasztását. Mindennél fontosabbnak tartjuk az egyetemi oktatás és kutatás, valamint a művészet szabadságát, a felsőoktatás szabad működését és autonómiáját. Ellenzünk minden olyan rendelkezést, amely az egyetem tisztán profitorientált átszervezésén alapul és figyelmen kívül hagyja, hogy az egyetem tudományos műhely, elsődleges feladata a kutatás és az oktatás. Az elmúlt évek eseményeit alapul véve nem hiszünk abban, hogy az új működési modell a tudományos kutatómunkát, oktatást és az egyetem autonómiáját biztosítaná. Az egyetemi polgárok nem kapnak megfelelő tájékoztatást a tervezett változtatásokról, ellenezzük az egyetem érdemi, konszenzusos tárgyalások nélküli átalakítását és szétbontását.

A petíció teljesen független az Egyetem vezetőségétől, valamint bármely hivatalos szervétől; jelenlegi és egykori hallgatók, oktatók, az Egyetemmel szolidaritást vállaló szegedi lakosok kiállása az egyetemi autonómia, a kizárólag szakmai alapon történő, magas színvonalú oktatás megőrzése mellett.

Az aláírással engedélyezem Dr. Szilágyi Kata, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.