A természeti értékek szigorúbb védelméért!

Az önormányzatok tudta nélül is lehet védett fákat kivágni akár a pótlásuk nélkül is, míg ez egyszerű magán- vagy közterületen nem lehetséges. Szigorítsuk a természeti értékek védelmét!

Fentiek miatt kérjük, hogy

  • Az önkormányzati kontroll lehetőségét biztosítani kell, ezért település belterületén fakivágási és egyéb tereprendezési munkákkal kapcsolatos kérelmeket minden esetben - tehát Natura 2000 besorolású területek esetében is - csak a területileg illetékes Önkormányzathoz benyújtva lehessen kezdeményezni. A terület kezelőjéhez a kérelmet csak a Jegyző határozatával együtt lehessen leadni!
  • Legyen átlátható a folyamat! A terveket pontos adatokkal, a fák állapotára vonatkozó vizsgálatokat részletezve és a munkálatokhoz kapcsolodó szerződéseket - beleértve a kivágásra került fák árát - hozzák nyilvánosságra a munkálatok megkezdése elött 14 munkanappal!

Ha egyetért velünk, kérjük írja alá a petíciónkat és hívja fel rá önkormányzata figyelmét is!

Szentendrén az Önkormányzat háta mögött kezdődtek fakivágási és tereprendezési munkálatok Natura 2000 besorolású különleges természetmegőrzési területen. Korábban hasonló esetek fordultak elő pl. Dunakeszin és Gödön is. A közterületi, de még a magánterületi fakivágásokat is engedélyezetetni kell az Önkormányzatnál, ez a kötelezettség azonban nem vonatkozik a Natura 2000, azaz az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekre. Ez bár szándék szerint a szigorúbb eljárási rend miatt van így szabályozva, mégis visszaélésekre adhat lehetőséget, hiszen egyetlen szakmai vélemény alapján is adható ki engedély. Úgy gondoljuk, hogy ha a döntés több szűrőn menne keresztül, az növelné a szakmaiságot, ezért javasoljuk az önkormányzatok bevonását. Ugyanakkor ez lehetőséget ad számukra a település érdekeinek érvényesítésére és természeti értékeink hatékony megóvására is.

A szentendrei esetről bővebben itt olvashat!

20180325_105401.jpg

A Civil Kotta csapata
https://www.facebook.com/civilkotta/

 

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Civil Kotta, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Facebook