Szabad szülésznő- és orvosválasztást kérünk a szülészetben!

Tisztelt Illetékesek, Magyarország Kormánya!  

Mi, Kismamák életünk legnehezebb feladata előtt állunk, amikor a szülőszobába érkezünk. Sokan sokfélék vagyunk, de egy dologban egyformák: már születése előtt a legjobbat akarjuk a gyermekünknek.

Nincs kétségünk afelől, hogy a kórházakban felkészült, tapasztalt szakemberek látnak el minket, ugyanakkor a szüléskor ismeretlen szituációban olyan módon kiszolgáltatottként érezzük magunkat, amelyre talán soha máskor nem lesz példa. A kilenc, várakozással teli hónap alatt olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akikben megbízunk, akik nem csak tudásukkal, de empátiájukkal is át tudnak segíteni minket a legnehezebb feladaton: hogy életet adjunk a gyermekünknek. Ezért van szükségünk olyan szakemberekre, akik nem csak a tudásukkal segítenek, hanem akiket bizalmunkba is fogadunk a legintimebb gondjaink, kérdéseink tekintetében. 

 Több okból is választ egy kismama orvost/szülésznőt a szülés levezetéshez, legyen az egy komplikációval tűzdelt terhesség, korábbi rossz élmény, fennálló betegség stb. Rengeteg kismamánál magas rizikójú várandósságot állapítanak meg, fennálló betegségek, kezelések vagy egyéb okok miatt. Ha szülés közben bármilyen probléma adódna, a kórtörténetet és az adható gyógyszereket az az orvosa ismeri, aki a terhesgondozását végigkísérte.  Egy váratlan problémánál szülés közben, nincs az orvosoknak/szülésznőknek ideje átnézni a korábbi leleteket, így ebből komplikáció, komoly probléma is adódhat. Egyre több, babát még csak tervező nő jelenti ki, hogy nem vállalnak egy újabb gyermeket, ha nem választhatnak orvost, korábbi problémás várandósság/szülés miatt, holott Magyarország Alaptörvényében is benne van, hogy „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez". Az egészségügyi ellátásban ez az egyetlen olyan terület, ahol egyszerre 2 élet van az orvosok és a szülésznők kezében: a születendő kisbaba és az édesanya élete. Úgy érezzük, hogy a jogszabályváltozások miatt pont azt veszítjük most el, amire emberileg, nőként a legnagyobb szükségünk van: a biztonságra, a szabad döntésre, és lelki támogatásra életünk legnehezebb feladata előtt!

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 8. § (1) bekezdése értelmében „A betegnek (jelen esetben a kismamának, mert mi ezt nem érezzük betegségnek) joga van az állapota által szakmailag indokolt szintű egészségügyi szolgáltató és - ha jogszabály kivételt nem tesz - a választott orvos egyetértésével az ellátását végző orvos megválasztásához, amennyiben azt az egészségi állapota által indokolt ellátás szakmai tartalma, az ellátás sürgőssége vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki.”    

Arra kérjük Önöket, hogy adjanak lehetőséget arra, hogy éljünk ezen jogunkkal, és megválaszthassuk azt a személyt, akiben legjobban bízunk, akinek szakmai tapasztalatán túl emberi támogatását is a legmegfelelőbbnek érezzük arra, hogy átsegítsen minket életünk leginkább embert próbáló feladatán.  

Tudjuk és elfogadjuk, hogy a változás szükséges. Mindössze azt kérjük, hogy az alaposan átgondolt változtatások után is lehetőségünk legyen arra, hogy a gyermekeinket olyan szakember segítségével hozhassuk világra, aki választásunk szerint végigkísér minket ezen a csodálatos úton, akiben megbízunk annyira, hogy nem csak a saját, hanem a születendő gyermekünk életét is rábízzuk.   Kérjük, támogassanak minket ebben!                                   Köszönettel: Az aggódó Kismamák